Grammy vs hip hop: Skutočné uznanie či ďalšie plané sľuby?

Po piatkovom vyhlásení nominácií je jasné, že sa ceny Grammy ocitli v rovnakej situácii ako minulý rok. Najviac želiezok v ohni totiž získali americký raper Kendrick Lamar a jeho kanadský kolega Drake.

08.12.2018 09:00
Kendrick Lamar Foto: ,
Kendrick Lamar počas vystúpenia na minuloročnom odovzdávaní cien Grammy.
debata

Pokiaľ ide o ceny Grammy, nie je žiadnym tajomstvom, že Národná akadémia nahrávacích umení a vied a hip hop majú dlhodobo veľmi komplikovaný vzťah. Nespochybniteľné zásluhy žánru, ktorý momentálne celosvetovo valcuje hudobnú scénu, síce zvyknú priznávať v rámci nominácií, keď však príde na „rúbanie dreva“ a samotné odovzdávanie cien, zvyknú ho posledné roky upratať do vedľajších kategórií. Po piatkovom vyhlásení nominácií je jasné, že sa ceny Grammy ocitli v rovnakej situácii ako minulý rok. Najviac želiezok v ohni totiž získali americký raper Kendrick Lamar a jeho kanadský kolega Drake.

Kendrick Lamar môže získať cenu Grammy až v ôsmich kategóriách, okrem iného aj v hlavných kategóriách ako album či skladba roka. Štedrý počet nominácií si vyslúžil za album k marvelovskej komiksovke Čierny panter režiséra Ryana Cooglera, ktorá ako album Black Panther: The Album, Music From and Inspired By vyšla vo februári tohto roka. Celý soundtrack k filmu tvorí okrem jeho skladieb aj originálna hudba skladateľa Ludwiga Göranssona.

Spojenie Lamara a komiksového príbehu podľa zosnulého autora Stana Leeho nie je náhodné. Raper je známy tým, že sa už dlhodobo zasadzuje za ochranu práv Afroameričanov a podporuje iniciatívu Black Lives Matter. Svoj kritický a nekompromisný postoj demonštroval aj počas svojho minuloročného vystúpenia na odovzdávaní cien Grammy, kde poukázal na policajné násilie páchané na černošskej komunite. Čierny panter je zase historicky prvý mainstreamový komiksový hrdina tmavej pleti. Navyše pochádza z krajiny, ktorá nie je stereotypne vykreslená ako tretí svet, naopak, je dokonca vyspelejšia ako okolitý svet.

Z čerstvých správ sa však raper zrejme predčasne neraduje a dobre vie prečo. Minulý rok bojoval o Grammy v celkom siedmich kategóriách, z ktorých napokon na víťazstvo premenil päť, lenže ani jednu v hlavnej kategórii. Ak Národná akadémia začiatkom budúceho roka napokon predsa len ocení jeho „filmový“ album, dostane sa do mierne bizarnej situácie, pretože ho tak nechcene povýši nad Lamarov kritikmi ospevovaný album Damn. Nahrávku, za ktorú raper v apríli získal aj prestížnu Pulitzerovu cenu za hudbu, na minuloročných Grammy tromfol spevák Bruno Mars s R&B albumom 24K Magic.

V rovnakej situácii sa ocitá aj raper Drake, ktorý si so svojím piatym štúdiovým dvojalbumom Scorpion pripísal na konto sedem nominácií. Hudobník na nahrávke odkrýva svoje dve tváre – na jednej strane nekompromisného rapera s názorom, na druhej strane citlivého milovníka R&B. Drake je už z minulosti známy svojím vlažným prístupom k cenám Grammy, navyše zlatý gramofónik na potvrdenie svojho úspechu ani nepotrebuje. Drake je totiž tohtoročným kráľom streamovacieho gigantu Spotify, kde sa stal interpretom s najväčším počtom prehratí.

Kendrick Lamar a Drake sa spoločne uchádzajú aj o cenu album roka, tentoraz však vo výrazne väčšej konkurencii ženských interpretiek. Tie v tejto kategórii zastupujú napríklad raperka z Bronxu Cardi B s debutom Invasion of Privacy, tajomná R&B speváčka H.E.R. s eponymným albumom, ale aj americká folková speváčka a skladateľka Brandi Carlile s emocionálnou a osobnou nahrávkou By the Way, I Forgive You. Osmičku nominovaných dopĺňa raper Post Malone a speváčky Janelle Monae a Kacey Musgraves.

Ako sa podľa predpovedí na rôznych fórach očakávalo, v kategóriách najlepšia skladba a najlepšia nahrávka zabojuje aj tohtoročný hit rapera Childish Gambina This is America. Gambino, civilným menom Donald Glover, zverejnil skladbu s videoklipom začiatkom mája tohto roka a do pár hodín si získal pozornosť celého sveta. Vo štvorminútovom videu sa nevyhýba témam, ktoré sužujú súčasnú Ameriku, či už ide o rasizmus, alebo násilie súvisiace s rozšírenou držbou zbraní v USA. Odkedy sa video objavilo na internete, stalo sa predmetom nekonečných dohadov o tom, aké symboly v sebe ukrýva. V súčasnosti má na YouTube viac ako 440 miliónov vzhliadnutí.

S nelichotivým obrazom Spojených štátov amerických sa nebude súperiť ľahko. Pokúsia sa o to skladby od Cardi B, Brandi Carlile, Post Maloneho či Drakea. A na koho by mala verejnosť zbystriť zrak ako na nováčika roka? Možností je niekoľko, no ako pri albume roka, najväčšie šance majú opäť ženy. Objavom roka sa môžu stať napríklad speváčky Dua Lipa, H.E.R., Margo Price, Bebe Rexha či Jorja Smith.

Nominácie na ceny Grammy tento rok priniesli výraznú novinku. V štyroch hlavných kategóriách – album roka, nahrávka roka, skladba roka a nováčik roka – sa počet nominácií zvýšil zo štyroch na osem. Pôvodne mali byť adepti známi už v stredu, na piatok vyhlasovanie nominácií presunuli kvôli verejnej rozlúčke s bývalým prezidentom USA Georgeom H. W. Bushom. Komu sa podarí premeniť nominácie na zlatý gramofónik, bude známe 10. februára 2019. Z New Yorku sa galaprogram opäť vráti do arény Staples Center v Los Angeles. V meste anjelov sa tak rozhodne o tom, či dala Nahrávacia akadémia hip hopu len ďalší planý sľub, alebo mu konečne venuje zaslúženú pozornosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Drake #Grammy #hip hop #Kendrick Lamar #Childish Gambino