Poet večného nepokoja Jim Morrison by mal 75 rokov

Legendárny rockový búrlivák Jim Morrison, zakladateľ, spevák a líder americkej skupiny The Doors, sa narodil pred 75 rokmi, 8. decembra 1943. Charizmatického muzikanta, básnika a filmára, ktorého odkaz stále oslovuje nové a nové generácie, okrem jeho tvorby preslávili aj nespočetné škandály, zapríčinené najmä nadmernou konzumáciou alkoholu a drog, a nakoniec aj trochu záhadná a predčasná smrť v roku 1971.

08.12.2018 12:00
The Doors Foto:
Detail z prebalu debutového eponymného albumu skupiny The Doors z roku 1967.
debata

James Douglas Morrison sa narodil v rodine námorného dôstojníka. Obaja jeho rodičia boli pomerne konzervatívni a Morrison s nimi neskôr prerušil kontakt. V roku 1964 začal študovať v Los Angeles filmovú techniku a tiež filozofiu a davovej psychológie. Štúdium síce nakoniec nedokončil, ale pobyt tu mu zásadne zmenil život.

Stretol totiž klasicky vzdelaného klaviristu Raya Manzareka, ktorý bol nadšený z Morrisonových textov a básní. Pribrali ešte gitaristu Robbyho Kriegera a bubeníka Johna Densmorea a v roku 1965 založili skupinu, ktorú Morrison nazval The Doors podľa knihy Aldousa Huxleyho The Doors Of Perception (Dvere vnímania). Huxley si svoj názov vypožičal z veršov Williama Blakea.

V januári 1967 kapela vydala svoj prvý album jednoducho pomenovaný svojím menom. Platňa s hitmi Light My Fire či The End odštartovala krátku, ale oslnivú kariéru skupiny, ktorá vydala šesť štúdiových albumov a ktorá sa rýchlo stala symbolom revolty druhej polovice 60. rokov. V roku 1971, krátko po nahraní posledného spoločného albumu L. A. Woman, sa deprimovaný, svetom unavený a zdravotnými problémami sužovaný Morrison uchýlil so svojou celoživotnou láskou Pamelou Coursonovou do Paríža. Chcel si oddýchnuť a písať poéziu. Tu bol vo vani jedného z miestnych hotelov 3. júla toho istého roku nájdený mŕtvy. Podľa oficiálnej správy zomrel na infarkt. Jeho partnerka zomrela o tri roky neskôr na predávkovanie sa heroínom.

Zvyšní traja členovia The Doors potom ďalej koncertovali a nahrávali, po dvoch rokoch sa však skupina rozpadla. Manzarek a Krieger začali znovu spoločne vystupovať v roku 2002 pod názvom The Doors of the 21st Century. Densmore ich však spolu s rodinou Morrisona za používanie názvu The Doors zažaloval. Preto svoj projekt premenovali najprv na Riders on the Storm a v roku 2008 na názov Ray Manzarek and Robby Krieger of The Doors. Definitívny koniec znamenala smrť Manzareka v roku 2013.

debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #Jim Morrison #The Doors