Hammel aj Griglák ukázali, že plávať s Prúdmi stále nenudí

Keď sa povie skupina Prúdy, asi ťažko opomenúť meno Pavol Hammel. Rovnako ako sa pri mene Hammel vždy vytvorí automatická asociácia so skupinou Prúdy. Tento silný a vzájomne podmienený vzťah demonštroval aj nedeľný koncert v bratislavskej Hant aréne, ktorým vrcholila ich spoločná koncertná šnúra The Best of Tour 2018. Pocty sa právom rozdelili na dva rovné diely. Pokým slovenský spevák a skladateľ oslavoval sedemdesiatku, jedna k najznámejších formácií 60. rokov si pripomínala 50. výročie vydania kultového albumu Zvoňte, zvonky. Aj keď už žiaľ v pomerne oklieštenej zostave.

10.12.2018 18:19
Pavol Hammel Foto: ,
Pavol Hammel okrem iného oslavoval na koncerte svoju sedemdesiatku.
debata (1)

Pred Hant arénou – športovou halou Pasienky – bolo v nedeľu večer rušno. Okrem hlúčikov ľudí stojacich v radoch ju lemovalo aj niekoľko kamiónov. Pohľad na množstvo techniky sľuboval veľkú šou, prívesy s logom RTVS zase to, že si koncert budú môcť jeho návštevníci neskôr pripomenúť aj na televíznych obrazovkách. Pozornosť pred koncertom však vo vestibule haly upútalo ešte niečo iné – pozvánka na vernisáž výstavy Farebná pošta v galérii na Bratislavskom hrade. Maľovanie sa stalo Hammelovým novým koníčkom, čo naznačovala aj úvodná projekcia koncertu.

Usadených divákov v sále vítali z obrazovky na pódiu rovno traja Hammelovia – všetci v inom farebnom vyhotovení, presne akoby práve vyšli z továrne Andyho Warhola. Vizuál nebol náhodný, odkazoval na dizajn minuloročnej „výberovky“, na ktorú turné nadväzovalo. Hammel z mäsa a kostí však nechal fanúšikov trochu čakať. Úvodu koncertu sa tak ujala jeho unplugged česko-slovenská kapela, ktorá si pre ľudí pripravila komornú inštrumentálnu ochutnávku.

Imidž, ktorý nestarne

Gitarista skupiny Queen Brian May vo filme Bohemian Rhapsody vyhlásil, že nikdy nezmení svoj účes. A naozaj, kučery, aj keď už striebristej farby, zdobia jeho hlavu do dnešných dní. Prečo taká dlhá zachádzka z Bratislavy až do Anglicka? Odpoveď sa skrýva v jednoduchom prirovnaní súčasných a archívnych snímok Pavla Hammela. Aj keď rovnako ako pri Mayovi jeho vlasy zmenili farbu, typickými znakmi stále zostávajú neposlušná hriva a fúzy. A tiež okuliare, aj keď už nie slávne „lenonky“. Takto nahodený sa spevák po chvíľke objavil na pódiu. Namiesto Hammela oslávenca však za seba nechal hovoriť Hammela pesničkára.

Ignorujúc oficiality a úvodné príhovory začal pod bodovým svetlom vybrnkávať tóny skladby Cez plece, od sólovej kariéry a albumu Spievam si pieseň však rýchlo skočil do minulosti. Na scénu prišla v pozmenenej zostave skupina Prúdy, ktorú okrem pôvodného člena – gitaristu Františka Grigláka – tvorili Peter Preložník (klávesy) a Igor Teo Skovay (bicie). Piesňami ako Stromy či Koče plné ruží si zaspomínali na album Pavol Hammel a Prúdy z roku 1970, ktoré svojím tvrdším rockovým prejavom poznačila najmä elektrická gitara slávneho člena nielen Prúdov, ale aj Collegia Musica.

Pôvodnú zostavu Prúdov zastupoval aj gitarista... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
František Griglák Pôvodnú zostavu Prúdov zastupoval aj gitarista František Griglák.

Hammel, spočiatku skúpy na slovo, sa konečne rozhovoril. „Krásny večer, teraz dáme jednu povinnú jazdu,“ predstavil hit Medulienka, ktorý zložil spoločne s ešte neplnoletým Griglákom. „Pani, o ktorej je tá pesnička, mala podstatne viac, ale za to, samozrejme, môže Kamil Peteraj,“ pozdravil spevák jedného zo svojich dvorných textárov. Ďalšieho z nich, Borisa Filana, zase spomenul pri skladbe Cirkus leto. Slová o povinných jazdách však neskôr pripomenul aj pri ďalšej notoricky známej skladbe Učiteľka tanca, mierne znudený tón však v tomto prípade pôsobil akosi mätúco. Ak sa chcel Hammel vyhnúť najznámejším skladbám, prípadne si ich odbiť z povinnosti, prečo potom volil názov The Best of Tour 2018 a lákal ľudí práve na ne?

Celkom iný ráz nabral koncert s energickou skladbou Na II. programe sna, na „vargovskú“ líniu Hammela si však publikum ešte muselo počkať. „Oni ešte prídu,“ ubezpečoval spevák ľudí po tom, čo členov Prúdov na scéne vystriedala jeho unplugged kapela. Predzvesť albumového oslávenca priniesla skladba Balada o smutnom Jánovi, s hostkou Soňou Norisovou zase odspieval skladby z muzikálu Cyrano z predmestia. Veľký úspech mal aj Gábor Presser z maďarskej formácie Locomotiv GT, počas ktorého vystúpenia si Hammel prvý a zároveň poslednýkrát počas viac ako dvojhodinového koncertu oddýchol.

Zvoňte, zvonky. A nikdy neprestaňte

„A tak sme sa nenápadne dostali do rokov šesťdesiatych,“ vítal čerstvý sedemdesiatnik opäť Prúdy na pódiu. „Rád by som si zaspomínal na zostavu, keď v nej ešte hrali Marián Varga a Fedor Frešo. Žiaľ už nie sú medzi nami, ale veľmi radi pre nich, aj pre vás všetkých zahráme niečo z platne Zvoňte, zvonky,“ dodal a vzápätí sa na všeobecnú radosť ozvala titulná skladba albumu – Zvonky, zvoňte. Po prívalovej vlne nostalgie a famóznom sóle Františka Grigláka nasledoval bujarý potlesk. Ešte väčší a mohutnejší však prišiel po trúchlivej skladbe Smutná ranná električka. Koncert sa ešte neskončil, no akoby už dosiahol pomyselný vrchol, Hammel mal však iné plány.

Jedným z vrcholov koncertu mala byť skladba Ľalia poľná s hosťujúcim zborom Ad Una Corda, z jemnosti piesne však mierne odkrojil výrazný mužský zborový element. Ďalší hosť – Andrea Zimányová, zase hlasovými ozdôbkami kontrastovala s Hammelovým jednoduchým, no ako hovoril Varga, presným prejavom. Pri piesni Mávam sa už na pódiu zjavili všetci účinkujúci, kto si však myslel, že ide o koniec, mýlil sa. Ľudia si, už v stoji, neskôr vypočuli aj skladbu Čas malín. Publikum však potom hudobníci dosť dlho napínali, a keď už chceli dať piesňou Chlapci z mesta za koncertom definitívnu bodku, štvrtina divákov už bola preč.

Pavol Hammel podal úctyhodný výkon, fyzicky aj hlasovo. Skupina Prúdy však nebola na plagátoch napísaná veľkými písmenami náhodou. Možno by bolo po nedeľňajšom koncerte férové vyňať ešte jedno meno. Plný názov by tak bol Pavol Hammel + František Griglák a tvorba skupiny Prúdy. Poradie mien, podiel na sláve či uznanie však často súvisia najmä s hudobníckou márnomyseľnosťou. A tá by mala byť, z rešpektu k tvorbe aj zosnulým členom kapely, vždy na poslednom mieste. Podľa už zverejnených informácií by malo ísť o posledné turné Prúdov v aktuálnej zostave. Ako im však ukázali fanúšikovia, dopyt tu stále je. A či už chcú, alebo nie, ich záväzkom je aj udržiavať hudobnú tradíciu nažive, pokým sa dá. Nie z vidiny prestíže, ale skôr zo zodpovednosti k odkazu, ktorý im bol zverený.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Pavol Hammel #Prúdy #František Griglák #Fedor Frešo