Slovenskú scénu mapuje tretí Ostrov hudby aj nový film

Vydavateľstvá Deadred Records, Slnko Records a Ajlavmjuzik predstavujú kompiláciu Ostrov Hudby 3. Novinka obsahuje 14 skladieb od zvučných mien vrátane Katarzie, The Ills či Dávida Kollára, priestor však opäť dáva aj menej známym, no nemenej zaujímavým interpretom ako Analogrunner, Space Cats alebo Alapastel.

11.12.2018 05:00
debata
Hudobníčka Katarzia a producent Pjoni vyrážajú... Foto: Jakub Gulyas
Katarzia Hudobníčka Katarzia a producent Pjoni vyrážajú na spoločné turné.

V trackliste nechýbajú tiež talenty s veľkým medzinárodným potenciálom. Isama Zing a 52 Hertz Whale si v tomto roku vyslúžili na svoju adresu mimoriadne pozitívnu odozvu od zahraničných hudobných odborníkov a na Ostrov Hudby prispeli novými, respektíve doteraz nevydanými skladbami.

Kompilácia je zatiaľ k dispozícii na stiahnutie a streaming na webe ostrovhudby.sk. Fanúšikovia si môžu zvoliť výšku podpory, ktorá bude smerovať na ďalší rozvoj domácej scény. Minimálna suma je päť eur. Každému podporovateľovi následne v januári v prípade záujmu príde aj CD s vizuálom od Damiána Pastirčáka.

Ostrov Hudby bude mať aj podobu dokumentárneho filmu, ktorý prostredníctvom slovenských hudobných mien a osobností predstaví domácu hudobnú scénu. Zameraný bude predovšetkým na zahraničného diváka, ktorý tak získa obraz o slovenskej nezávislej scéne z pohľadu domácich i zahraničných hudobných profesionálov.

Ostrov Hudby Film bude mať premiéru na najväčšom európskom showcase festivale Eurosonic Noorderslag (ESNS), ktorý bude v roku 2019 zameraný práve na slovenskú scénu. Autormi dokumentu sú zakladateľ vydavateľstva Gergaz Richard Čermák a zakladateľka a riaditeľka kreatívneho štúdia Cukru production Martina Slováková, ktorá má pod taktovkou réžiu a produkciu.

„Myšlienka Ostrova Hudby je krásna a stotožňujem sa s ňou. Pripravovaný dokument chce pekne nadviazať na doteraz odvedenú prácu v projekte. Prostredníctvom rozhovorov a záberov z koncertov, skúšobní či festivalov chceme zahraničným divákom priblížiť súčasnú slovenskú scénu, ktorá spája všetky kompilácie. Dokument pripravujeme v angličtine a verím, že sa stane užitočným nástrojom,“ objasnila Slováková.

Dokument bude podľa jej slov po premiére dostupný online a zadarmo. Zatiaľ je k dispozícii približne 40-sekundový teaser. „Je to môj dobrovoľný príspevok k šíreniu domácej hudby za hranice ‘slovenského ostrova’. Zároveň sa mi páči myšlienka, že nielen verejný sektor formou grantov a dotácií, ale aj súkromný sektor by mal podporovať rôzne témy a neziskové iniciatívy. My v Cukru production pravidelne podporujeme neziskovky a tento rok som sa to rozhodla urobiť v širšom kontexte – podporíme hudbu,“ dodala Martina Slováková.

Občianske združenie LALA Slovak Music Export použije novinku na prezentáciu domácej hudby aj v zahraničí. Fanúšikovia môžu kúpou kompilácie podporiť nezávislú slovenskú hudobnú scénu a aktivity občianskeho združenia, ktoré za uplynulý rok zorganizovalo 15 vzdelávacích a mentoringových podujatí pre hudobníkov po celom Slovensku, fokus na našu scénu na festivale Waves Vienna či výjazdy a networking slovenských hudobných profesionálov na podujatiach v Ľubľane, Viedni, Budapešti a Hamburgu. Okrem toho LALA Slovak Music Export organizuje SHARPE, klubový festival novej hudby v Novej Cvernovke s konferenciou – všetko s cieľom pomáhať v rozvoji slovenskej hudobnej scéne a jej postupnému prenikaniu do zahraničia.

Kompilácia Ostrov Hudby vyšla po prvý raz v roku 2016 s cieľom posilniť vzájomnú pomoc a propagáciu slovenskej hudby doma aj vo svete, ale tiež pokračovať v pozitívnom odkaze zosnulého novinára Juraja Kušnierika a prispievať k pozitívnemu rozvoju domácej hudobnej scény. Ostrov Hudby v roku 2017 získal Radio_Head Award za prínos do hudby.

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská hudba #Katarzia #Ostrov hudby #Eurosonic #Isama Zing