Janet Jackson, Def Leppard aj The Cure uvedú do Rokenrolovej siene slávy

Rokenrolová sieň slávy (Rock and Roll Hall of Fame) vo štvrtok oznámila mená hudobníkov, ktorí rozšíria jej rady na budúci rok.

14.12.2018 12:00
Janet Jackson Foto: ,
Janet Jackson počas udeľovania MTV Europe Music Awards v Bilbao.
debata

Sú medzi nimi speváčky Janet Jackson a Stevie Nicksová, ako aj skupiny Def Leppard, Radiohead, Roxy Music, The Cure a The Zombies.

Jackson bola medzi nominovanými – z ktorých si porota vyberá päť až šesť mien – už po tretí raz. Speváčka povedala, že sa cíti poctená a šťastná, že môže byť členkou siene spolu so svojimi bratmi. Jej brata Michaela do siene uviedli v roku 2001 a kapelu Jackson Five, v ktorej spieval Michael a jeho štyria bratia, už v roku 1997.

Stevie Nicksová bola do siene uvedená i ako členka kapely Fleetwood Mac v roku 1998. Britská rocková skupina Def Leppard zvíťazila v hlasovaní fanúšikov, ktorí jej dali viac ako pol milióna hlasov. „Pri pohľade na zoznam tých, ktorí už sú členmi, je jasné, že by ste tam chceli byť tiež,“ povedal spevák a líder skupiny Joe Elliott.

O výsledkoch rozhodla medzinárodná porota pozostávajúca z vyše 1000 umelcov, historikov a predstaviteľov hudobného priemyslu. Hlasovať môže aj verejnosť; fanúšikovské hlasy pre päť najpreferovanejších interpretov sa prirátajú k porotcovským hlasom. Do výberu sa môže dostať interpret najskôr 25 rokov po vydaní debutového albumu.

Ďalšími nominovanými pre rok 2019, ktorí sa však do siene slávy nedostali, boli country spevák John Prine, raper LL Cool J a multiinštrumen­talista Todd Rundgren, ako aj kapely Devo, Kraftwerk, MC5, Rage Against the Machine a Rufus and Chaka Khan.

Slávnostný večer, na ktorom do siene uvedú nových členov, sa uskutoční 29. marca v newyorskom Barclays Center.

Rokenrolovú sieň slávy ako organizáciu vytvoril v roku 1983 už zosnulý Ahmet Ertegun, spoluzakladateľ hudobného vydavateľstva Atlantic Records. Samotné múzeum otvorili v Clevelande v štáte Ohio v roku 1986, keď boli do siene slávy uvedení aj prví umelci vrátane Chucka Berryho, Jamesa Browna či Elvisa Presleyho.

debata chyba
Viac na túto tému: #Janet Jackson #Rokenrolová sieň slávy