Martin Chodúr vzdá hold Karlovi Svobodovi

Český spevák Martin Chodúr vzdá v stredu 19. decembra večer v Hudobnom divadle Karlín hold Karlovi Svobodovi piesňou Pinokio. V pesničke, ktorá vznikla pri príležitosti skladateľových nedožitých osemdesiatych narodenín, spojil mladý umelec dve melódie, ktoré Svoboda napísal v roku 1976 do nemeckého animovaného seriálu Pinocchio a k piesni vytvoril i text.

19.12.2018 09:00
Martin Chodúr Foto: ,
Český spevák Martin Chodúr.
debata

„Pri práci na tejto pesničke som si uvedomil, že ako Pinokio, tak Karel Svoboda sú vlastne tragickí hrdinovia. Zatiaľ, čo Pinokia sa snažili odprevadiť z tohto sveta jeho nepriatelia kocúr a líška, Karla Svobodu zničili démoni, ktorých nosil v sebe. On ale nezomrel, pretože jeho hudba žije ďalej a objavujú ju ďalšie a ďalšie generácie,“ poznamenal Chodúr, ktorý vo svojom texte pripomína Svobodovu prvú kapelu Mefisto i jeho posledný muzikál Golem (2006) a zmieňuje sa aj o desiatich veľkých hitoch skladateľa.

Chodúr si Svobodu nesmierne váži. „Nikdy ma neprestane mrzieť, že som sa nemohol stretnúť tvárou v tvár s najväčším tuzemským hitmakerom Karlom Svobodom. Bol jedným z mála skladateľov, ktorí skutočne vedeli napísať veľkú klenutú melódiu pre veľké hlasy. Napísal neskutočné hity i piesne, ktoré v sebe skrývajú niečo viac, než len obyčajnú pop music,“ uviedol 29-ročný rodák z Ostravy.

Koncert Karel Svoboda 80 odvysiela 30. decembra o 20:15 zo záznamu TV Prima.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Chodúr #Hudobné divadlo Karlín #Karel Svoboda