Z kuchynky až za La Manche. Jana Kirschner slávi 40 rokov

Stará – nová. Popová alebo menej prístupná. Pri Jane Kirschner na prívlastkoch nezáleží. Na jej koncertoch totiž nadšene tlieskajú diváci všetkých vekových kategórií. Speváčka, hudobníčka a v poslednom čase aj hravá experimentátorka oslávi 29. decembra 40 rokov.

29.12.2018 09:00
Jana Kirschner Foto: ,
V súčasnosti Jana Kirschner pracuje na novom albume, ktorý by mal vyjsť na budúci rok.
debata (9)

Len málokomu sa na hudobnej scéne podarilo to, čo talentovanej rodáčke z Martina. Ako jedna z najúspešnejších speváčok populárnej hudby zažiarila už koncom 90. rokov, jej lesk však nezoslabol ani po dvadsiatich rokoch. Dôvod? Jana Kirschner sa nebála riskovať, opustila istotu veľkého vydavateľstva a vydala sa hľadať nové hudobné polohy. Risk sa podaril a vďaka umelecky ambicióznemu projektu Moruša hudobníčka rozšírila početné zástupy svojich priaznivcov aj o mladšie publikum. Dnes na jej koncertoch sedia bok po boku fanúšikovia stredného prúdu aj alternatívy a spoločne sa tešia z univerzálnosti úprimnej autorskej výpovede. Výpovede, ktorej počiatky siahajú až do kuchynky na bratislavských Dlhých dieloch.

„Nič už nie je také, aké bolo predtým,“ spievala Jana Kirschner v singli V cudzom meste z rovnomenného albumu z roku 1999. A mala pravdu. S nahrávkou, na ktorej sa vyrovnávala s pocitom samoty a odcudzenosti po príchode do Bratislavy, zaznamenala prelomový úspech. Mnohé piesne z albumu ako napríklad Modrá, Líška či Žienka domáca okamžite zľudoveli. Právo prvého počutia však patrilo speváčkinmu susedovi, mnohé z piesní totiž skladala vo svojej kuchynke. „Niekoľkokrát mi klopal na dvere a raz mi dokonca o piatej ráno povedal: Počúvaj, kašli na to, poď na víno. Ale musím povedať, že všetci boli naozaj veľmi tolerantní,“ spomínala Kirschner pred dvoma rokmi pre Pravdu.

Na úspech štúdiovky nadviazala albumami ako Pelikán (2002) či Veci, čo sa dejú (2003). Anglická nahrávka Shine (2007), ktorou sa snažila preraziť v zahraničí, však jej očakávania nesplnila. Londýn, kde album nahrávala, do jej života predsa len priniesol aj niečo pozitívne – skladateľa, producenta a neskôr aj speváčkinho partnera Eddieho Stevensa. Prvý spoločný album Krajina rovina nahrali v roku 2010 a Kirschner sa tak opäť vrátila k materinskému jazyku. Ako zdôraznila počas turné Takmer sólo (2016), práve Stevensovi dnes vďačí za všetko. „Je to človek, ktorý nám ukázal to, čo sme nemali šancu vidieť zvnútra. Že slovenčina je krásna a na Slovensku je krásna hudba,“ narážala aj na ďalší projekt Moruša, vďaka ktorému si získali uznanie naprieč viacerými žánrami.

Na zvukomalebnú orchestrálnu ódu na slovenčinu a domáce tradície v podobe dvojalbumu Moruša biela a Moruša čierna nadviazalo aj úspešné, ale nesmierne náročné turné. To už, rovnako ako album, vznikalo bez záštity veľkého vydavateľstva. Pohľad do jeho zákulisia ponúka aj dvojalbum Živá, ktorý zachytáva celkom tri koncertné šnúry – Moruša biela (2013), Moruša čierna (2015) a Takmer Sólo. „Živá je len malou vzorkou nášho sveta, našej vášne, radosti a krásy, ktorú by som všetkým dopriala vidieť a počuť. Nejde len o zábavu, ide o viac. Ide o život, a to doslova,“ dodala minulý rok k nahrávke speváčka. V súčasnosti Jana Kirschner pracuje na novom albume, ktorý by mal vyjsť na budúci rok. Ako už predtým priznala pre Pravdu, rada by na ňom nadviazala na pesničkársku tradíciu. Či ho bude opäť tvoriť v kuchynke, však neprezradila.

3-krát Jana Kirschner

  • Na svojom konte má viacero ocenení ako napríklad Aurel či Zlatý slávik. Projekt Moruša získal mnoho cien aj na Radio_Head Awards.
  • S Eddiem Stevensom žije v Londýne a má dve deti – Matildu a Yolanu.
  • Predstaví sa aj ako koučka speváckej súťaže The Voice Česko Slovensko.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Jana Kirschner #Moruša #Eddie Stevens