Jimmy Page - Gitarový virtuóz či sám diabol?

Šepkalo sa, že zapredal dušu diablovi, aby sa stal jedným z najuznávanejších gitaristov všetkých čias. Jimmy Page o pár dní oslávi už 75 rokov.

06.01.2019 12:00
Japan Jimmy Page Foto:
Jimmy Page z Led Zeppelin.
debata (5)

Jimmy Page na gitaru začal hrať ako dvanásťročný a bol najmä samoukom. Svojský rocker s dlhými kučeravými vlasmi a stále rovnakým kamenným výrazom napokon vypredával štadióny. Hudobnú kariéru začal ako James Patrick Page, prezývaný aj Little Jim (Malý Jim), narodený na západnom predmestí Londýna v Hestone. Štúdiový hráč džemoval s inými gitarovými virtuózmi a spoločnosť skúsených bardov mu priniesla skúsenosti na nezaplatenie. Začiatkom šesťdesiatych rokov tak už hral s legendami ako Rolling Stones, The Who, Joe Cocker či Erik Clapton. Práve Claptona mal Page nahradiť v kapele The Yarbirds. Odmietol, no keď prišla nová ponuka, už neodolal a nahradil basgitaristu Chrisa Dreja.

V roku 1985 vystúpili Robert Plant (zľava) a... Foto: SITA/AP, Amy Sancetta
Robert Plant Jimmy Page Led Zeppelin V roku 1985 vystúpili Robert Plant (zľava) a Jimmy Page spoločne na jednom pódiu prvý krát od rozpadu kapely.

Po nezhodách Page založil The New Yarbirds a kapela sa čoskoro premenovala na Led Zeppelin. A bola z nej presne tá slávna kapela, ktorá zmenila smer rockovej hudby začiatkom sedemdesiatych rokov. "Len čo sme spolu zahrali, všetci sme inštinktívne vedeli, že sme nikdy predtým nehrali nič podobné ani sme nič podobné nepočuli. A tak to malo byť,“ prezradil Page pre Loudersound o prvej skúške s Led Zeppelin. Pageovo spojenie so spevákom Robertom Plantom, ktorý mal zlato v hrdle, živelným bubeníkom Johnom Bonhamom a basgitaristom Johnom Paulom Jonesom bolo absolútne jedinečné. Zmes štýlov ako folk, blues a klasický rock zrazu dostala jednu ucelenú podobu – hard rock. Pageove mohutné a skreslené gitarové riffy sa zrazu zarezávali do uší ako píla a dostávali ľudí pod pódiom do šialenstva.

Svojský Angličan sa však nepreslávil iba famóznou hrou na gitare, ale ako to už chodí, aj typickými hviezdnymi maniermi rockových hviezd. Pravdepodobne najviac vynikalo jeho koketovanie s okultizmom. Gitarista odkúpil starý dom, ktorý kedysi patril básnikovi Aleisterovi Crowleymu, zlovestnému propagátorovi čiernej mágie, a robil tiež hudbu do filmu Lucifer Rising z roku 1972. Navyše ho ľudia poznali aj vďaka drogovým a sexuálnym škandálom. Page sa tak stal ostrým tŕňom v oku všetkých konzervatívcov a veriacich v Anglicku, snažiacich sa viesť svoje ratolesti k slušnosti či k viere. Mnohých však viac priťahoval Pageov status mysteriózneho rebela. Ten si gitarista drží dodnes a hra na nástroj ho ešte stále neprestala baviť. Po nešťastnom rozpade slávnych Led Zeppelin kvôli tragickej smrti Johna Bonhama v roku 1980 však už presedlal na sólovú dráhu. Po rozpade kapely sa so svojimi spolupútnikmi síce viackrát objavil na pódiu, no podľa gitaristu sa oficiálny návrat Led Zeppelin už konať nebude, napriek túžbe mnohých verných poslucháčov.

John Paul Jones, Robert Plant, Jimmy Page a... Foto: SITA/AP, Dario Cantatore
Led Zeppelin Celebration Day Premiere John Paul Jones, Robert Plant, Jimmy Page a Jason Bonham z kapely Led Zeppelin.

3× Jimmy Page:

  • V rebríčku 100 najlepších gitaristov na svete prestížneho časopisu Rolling Stone je na treťom mieste.
  • Bol dvakrát uvedený do Rokenrolovej siene slávy, ako člen The Yardbirds aj Led Zeppelin.
  • Objavil sa aj vo filme Michelangela Antonioniho Zväčšenina

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #Jimmy Page