Európa si zostavuje spevník. Aké piesne tam vyšlú Slováci?

Po zverejnení finálovej desiatky celonárodnej ankety Najväčší Slovák dostávajú ľudia ďalšiu príležitosť vášnivo diskutovať o tom, čo najlepšie reprezentuje slovenský národ. Tentoraz však nejde o osobnosti z histórie či súčasnosti, ale o šesť piesní, ktoré by mali Slovensko zastupovať v prvom Spevníku Európskej únie. Hlasovať spomedzi 42 nominovaných skladieb môže verejnosť na stránke www.eu-songbook.org až do 21. januára.

09.01.2019 16:00
Jozef Ráž Elán Foto: ,
Viacero želiezok v ohni má medzi nominovanými skladbami aj skupina Elán.
debata (7)

„Viac ako 50 rokov sme si my, obyvatelia Európy, medzi sebou vymieňali najmä statky materiálneho charakteru: uhlie, ryby či iné produkty. Na druhej strane, kultúrna výmena sa zatiaľ obmedzila len na šport – Ligu majstrov – a jedinú pesničkovú súťaž – Eurovíziu. Cítime, že je čas vytvoriť nejaký trvalý spoločný symbol, spevník,“ píše sa v pomyselnom manifeste neziskovej organizácie The European Union Songbook Association, ktorá pilotný projekt iniciovala. Slovensko je 23. krajinou v poradí, ktorá sa do ankety zapojila, pričom za svojich favoritov v celkom šiestich kategóriách môže verejnosť hlasovať už od 21. decembra.

Zdá sa, že Európania najčastejšie spievajú o láske, prírode a ročných obdobiach, slobode a mieri či o viere. Aspoň tak to vyplýva zo zostavenia tematických kategórií, ktoré ešte dopĺňajú folklórne skladby a detské piesne. Čo sa týka prvej kategórie, hovorcami zaľúbených sa v tomto prípade môžu stať napríklad piesne ako Červené jabĺčko, Voda, čo ma drží nad vodou od skupiny Elán či skladba Janka Lehotského, ktorú diváci RTVS v roku 2007 označili za Hit storočia – Vyznanie.

O krásach slovenskej krajiny majú obyvateľov členských štátov presvedčiť skladby Páslo dievča pávy, Aká si mi krásna, V dolinách či Horehronie, ktorá v roku 2010 reprezentovala Slovensko aj v súťaži Eurovízia. Želiezko v ohni má v kategórii príroda a ročné obdobia aj skupina Elán so skladbou Od Tatier k Dunaju či tvorivý elegán Gejza Dusík s hitmi ako Pieseň o rodnej zemi a Dedinka v údolí.

Po významných „osmičkových“ výročiach si Slovensko bude tento rok pripomínať 30. výročie nežnej revolúcie, diskusie preto možno najviac vzbudí kategória piesní o slobode a mieri. Tú budú reprezentovať skladby ako Sľúbili sme si lásku, Loď do neznáma, Pieseň o slobode či Pocta Majakovskému. Čo sa týka Českej republiky, ktorá už v ankete hlasovala, jasným víťazom sa stala pieseň Modlitba pro Martu, ktorú preslávila speváčka Marta Kubišová. Spomedzi ďalších kategórií môžu zvíťaziť známe ľudové či detské pesničky, ale aj skladby s náboženskou tematikou ako napríklad Chlap z kríža, Muoj Bože či Daj Boh šťastia tejto zemi.

Užší výber skladieb bol zostavený z viac ako 100 slovenských piesní, ktoré nominovali študenti a učitelia z Vysokej školy múzických umení, učitelia hudby z Asociácie učiteľov hudby Slovenska (AUHS), agentúra Viva Musica a zboroví speváci z Bratislava Music Agency. „Kritériom pri definitívnom výbere bol predovšetkým počet hlasov, ale aj zastúpenie viacerých žánrov či období. Keďže ide o spevník, veľký dôraz sa kládol aj na melódiu, ktorá mala byť výrazná a zapamätateľná. Jednoducho, aby bola pieseň životaschopná aj bez konkrétneho interpreta,“ priblížila zoznam nominovaných skladieb editorka spevníka pre Slovensko, Eva Čunderlíková z AUHS.

Výber skladieb pozitívne hodnotí aj hudobný dramaturg Juraj Čurný, ktorý v roku 2007 stál aj za projektom verejnoprávnej televízie Hit storočia. V súčasnosti ho môžu diváci poznať aj z relácie TV Markíza Chart Show. „Keďže sám zostavujem playlisty a rebríčky, viem sa vžiť do neľahkej úlohy zostavovateľov, najmä pri dileme, koho/čo nezaradiť. Určite sa v návrhoch mohli objaviť aj iné skladby, ale pre mňa osobne je to dobre zvolená reprezentatívna vzorka na dané témy. A teším sa z toho, že aj prostredníctvom tohto projektu sa slovenské pesničky dostanú do pozornosti iných národov,“ dodal k výberu Čurný.

Iniciatívu vníma pozitívne aj Alexander Čerevka, spoluzakladateľ združenia na podporu slovenskej hudby v zahraničí LALA Slovak Music Export, ktoré každoročne pripravuje aj hudobnú kompiláciu Ostrov hudby. Podľa jeho slov však ide výber nominantov zbytočne na istotu. „Rozumiem, že ide o spevník, a nemal by sa tam nasilu tlačiť underground, no aspoň pár miest sa mohlo ujsť hudobne odvážnejším či súčasnejšie znejúcim kompozíciám. Či už je to staršia tvorba Ursinyho, Vargu, Filipa, Müllera alebo novšia Jana Kirschner. Prípadne niečo od skupiny Para, Billy Barman a podobne. Možno by sme boli nakoniec prekvapení, za čo by ľudia hlasovali,“ priblížil.

Piesne zastupujúce ich krajiny si už zvolilo viac než 40-tisíc ľudí z 22 členských štátov únie. Za slovenské skladby doteraz v ankete hlasovalo viac ako 2 600 ľudí, čo Slovensko už teraz dostalo do prvej päťky v počte hlasujúcich. Výsledok si budú môcť zvedavci pozrieť nielen na oficiálnej stránke, ale aj v spomínanom spevníku, ktorý by mal vyjsť v decembri tohto roka.

Zoznam skladieb, z ktorých možno vybrať šesť piesní zastupujúcich Slovensko:

Piesne o láske:

Láska, bože, láska – (slovenská ľudová)
Červené jabĺčko – (slovenská ľudová)
Čierne oči, choďte spať – (slovenská ľudová)
Vyznanie – (hudba Janko Lehotský / text Kamil Peteraj, naspievala Marika Gombitová)
Voda čo ma drží nad vodou – (hudba Jožo Ráž / text Jozef Urban, skupina Elán)
Kristínka iba spí – (Peter Nagy)

Príroda a ročné obdobia:

Aká si mi krásna – (hudba Eugen Suchoň / text Peter Bella – Horal)
Páslo dievča pávy – (slovenská ľudová)
Pieseň o rodnej zemi – (hudba Gejza Dusík / text Pavol Braxatoris)
V dolinách – (hudba Peter Hanzely / text Ľuboš Zeman, naspieval Karol Duchoň)
Dedinka v údolí – (hudba Gejza Dusík / text Otto Kaušitz, naspieval František Krištof Veselý)
Od Tatier k Dunaju – (hudba Ján Baláž / text Boris Filan, hrá skupina Elán)
Horehronie – (hudba Martin Kavulič / text Kamil Peteraj, spieva Kristína Peláková)

Sloboda a mier:

Na Kráľovej holi – (slovenská ľudová)
Keby som bol vtáčkom – (Mikuláš Schneider – Trnavský)
Hej, Slováci – (Samuel Tomášik)
Kto za pravdu horí – (hudba Miloš Ruppeldt / text Karol Kuzmány)
Sľúbili sme si lásku – (Ivan Hoffman)
Loď do neznáma – (hudba Peci Uherčík, Tublatanka)
Pieseň o slobode – (hudba Ivan Čermák / text Anton Srholec)
Pocta Majakovskému – (Robo Grigorov)

Folklórne skladby:

Spievanky, spievanky
Tancuj, tancuj, vykrúcaj
A ja taka dzivočka
Anička, dušička, kde si bola
Bodaj by vás, vy mládenci, čerti vzali
Kapura, Kapura
Išeu Macek do Mauacek

Piesne o viere:

Nepoškvrnené srdce Márie – (hymna Mariánskeho kňazského hnutia)
Smieť žiť pre Krista – (Mária Royová)
Daj Boh šťastia tejto zemi – (Pavol Habera)
Muoj Bože – (Katarína Knechtová)
Chlap z kríža – (hudba Pavol Habera / text Boris Filan)
Láska, viera, nádej – (Robo Grigorov)

Detské piesne:

Kukulienka, kde si bola – (slovenská ľudová)
Maličká som – (slovenská ľudová)
Jedna druhej riekla – (slovenská ľudová)
Kolo kolo mlynské – (slovenská ľudová)
Pec nám spadla – (slovenská ľudová)
Išla sova na tanec – (hudba Štefan Kantor / text Ľudmila Podjavorinská)
My sme malí muzikanti – (Emil Hula)
Vetríček bratríček – (hudba Milan Novák / text Milan Ferko)

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Slovensko #hudba #anketa #spevník