Spoločnosť Mariána Vargu avizuje koncerty aj limitovanú zberateľskú edíciu

Dielo Mariána Vargu bude aj tento rok popularizovať Spoločnosť Mariána Vargu. Lea Majerčáková zo Spoločnosti Mariána Vargu, informovala, že pre fanúšikov Vargovej tvorby pripravujú koncerty, knihu a aj limitovanú zberateľskú edíciu. Na vlaňajší podnet Spoločnosti Mariána Vargu slovenský výtvarník Juraj Bartusz dokončuje prácu na buste Mariána Vargu, ktorá bude na mieste trvalého odpočinku umelca v jeho rodnom meste Skalica.

14.01.2019 07:00
Marián Varga Foto: ,
Zosnulý slovenský hudobník Marián Varga.
debata (1)

Dielo Mariána Vargu bude aj tento rok popularizovať Spoločnosť Mariána Vargu. Lea Majerčáková zo Spoločnosti Mariána Vargu, informovala, že pre fanúšikov Vargovej tvorby pripravujú koncerty, knihu a aj limitovanú zberateľskú edíciu. Na vlaňajší podnet Spoločnosti Mariána Vargu slovenský výtvarník Juraj Bartusz dokončuje prácu na buste Mariána Vargu, ktorá bude na mieste trvalého odpočinku umelca v jeho rodnom meste Skalica.

Prvým tohtoročným podujatím, na ktoré pozýva Spoločnosť Mariána Vargu, bude 26. januára výročný koncert “Marián Varga 70 + 2“ v Skalici. Nadviaže na prvý takýto koncert, ktorý sa konal vlani v januári. Publikum sa môže tešiť na Pavla Hammela a Moyzesovo kvarteto a aj na poľskú klaviristku Joannu Dudu. Koncert sa uskutoční v skalickom Jezuitskom kostole sv. Františka Xaverského a lístky naň sú už v predaji.

Na jar avizuje Spoločnosť Mariána Vargu turné Cesty, ktoré nevedú do Ríma. Nadviaže na pásmo hudby Mariána Vargu, jeho obľúbených skladateľov a čítanie z knihy rozhovorov Petra Uličného v interpretácii Konvergencie Quartet. Hudobné pásmo O cestách, ktoré nevedú do Ríma, otváralo v roku 2018 festival Vrbovské vetry a neskôr bolo uvedené aj v Banskej Bystrici.

Najväčším edičným projektom spoločnosti bude tento rok rozsiahle súborné dielo Marián Varga Collected Works I.. Pôjde o limitovanú zberateľskú edíciu, konkrétne box obsahujúci 15 remastrovaných albumov, bonusy, rozsiahlu knihu s dosiaľ nepublikovanými materiálmi a fotografiami, priblížila v tlačovej správe Majerčáková. Pripomenula, že tento rok uplynie 50 rokov od vydania kultového albumu Zvoňte, zvonky označovaného prívlastkom „slovenský Sergeant Pepper,“ ktorý predstavoval v dobe svojho vzniku vyvrcholenie umeleckých snáh československej beatovej hudby. Toto výročie je podľa Spoločnosti Mariána Vargu dobrým dôvodom vydať 1. časť tvorby Vargu, ktorý sa práve týmto albumom uviedol na česko-slovenskú hudobnú scénu.

Zvonky zvoňte budú aj prvým titulom spomínanej zberateľskej edície, ktorá bude obsahovať všetky zásadné albumy, na ktorých sa Varga podieľal ako autor, interpret alebo aranžér. Opätovné vydania albumov doplnia skladby, ktoré poznajú už len pamätníci koncertov Collegia musica z čias vzniku kapely. Súčasťou boxu bude obrazovo-textová publikácia, kompilácia recenzií, úvah a rozhovorov, ktoré sprevádzali vydania jednotlivých albumov v dobovej tlači, ale aj ich súčasná reflexia. Dopĺňať ju budú fotografie, hudobné náčrty niektorých skladieb, alternatívne texty piesní a výtvarné návrhy albumov. Podstatná časť materiálov bude k dispozícii najmä vďaka manželke Jane Vargovej a prístupu do osobného výstrižkového archívu Mariána Vargu. Zberateľská limitovaná edícia Marián Varga Collected Works I. vyjde koncom tohto roka v náklade 500 kusov.

Spoločnosť Mariána Vargu založila koncom roka 2017 skupina hudobníkových najbližších priateľov Vladimír Godár, Daniel Pastirčák, Jozef Lupták, Ladislav Snopko, Kamil Peteraj a ďalší spolu s jeho manželkou Janou Vargovou. Cieľom spoločnosti je starať sa o hudobný a ľudský odkaz Mariána Vargu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #hudba #koncerty #Spoločnosť Mariána Vargu