Ženy môžu získať na Brit Awards 2019 hlavné slovo

„Sexuálnym útokom, obťažovaniu a nerovnosti na pracovisku vypršal čas. Je čas niečo urobiť.“ Tak znie stanovisko na oficiálnej stránke kampane Time's Up, ktorú počas galavečera Brit Awards 2018 nosením bielej ruže – či už v živej, alebo neživej podobe – podporili mnohé hudobné hviezdy. Kým však minuloročné odovzdávanie britských hudobných cien v konečnom dôsledku zostalo len v rovine symbolických gest, tohtoročné nominácie napovedajú, že by za rovnoprávnosť pohlaví mohli konečne hovoriť aj výsledky. Najviac, zhodne po štyri želiezka v ohni, totiž získali speváčky Dua Lipa a Anne-Marie, po druhý raz v histórii cien takisto ženy dominujú hlavnej kategórii – album roka.

15.01.2019 07:00
Anne-Marie Foto:
Britská speváčka Anne-Marie môže na Brit Awards uspieť v štyroch kategóriách.
debata

„Chcem poďakovať každej jednej žene, ktorá stála na pódiu predo mnou a dala dievčatám ako ja možnosť inšpirovať sa, k niekomu vzhliadať a snívať,“ povedala počas svojej ďakovnej reči minulý rok speváčka Dua Lipa, keď si preberala sošku Brit Awards v kategóriách britská interpretka a objav roka. Mladá Britka s albánskymi koreňmi vtedy bojovala celkovo v piatich kategóriách, v ostatných ju však nakoniec tromfli jej mužskí kolegovia. Po letnom hite New Rules o prekonávaní rozchodu, ženskej súdržnosti a znovuobjavovaní sebavedomia tentoraz útočí na Brit Awards so skladbou IDGAF. S tou môže uspieť v kategóriách videoklip a singel roka, kde je tiež nominovaná aj so skladbou One Kiss, ktorú nahrala s Calvinom Harrisom. Domov si tak môže odniesť len dve sošky.

Dvadsaťtriročná hudobníčka aj dnes víri vody hudobného sveta vďaka svojmu eponymnému albumu z roku 2017. Ten priaznivo ocenila verejnosť, ale aj kritika, ktorá v prípade speváčky hovorí o novom emancipovanom hlase v ženskom pope. Nálepku „pop“ víta aj samotná speváčka. „Je skvelý čas byť popovou interpretkou a nehanbiť sa za to. Keď sa ma ľudia spýtajú, aký druh hudby robím, bez problémov poviem pop. Dnes ho už nedefinuje len prázdna pozlátka. Pop je ,cool‘,“ priznala speváčka pre magazín Gigwise. K tomuto vyhláseniu by zrejme nemala žiadne výhrady ani britská speváčka Anne-Marie, ktorá môže na víťazstvo premeniť všetky štyri nominácie (najlepšia interpretka, najlepší album, najlepší singel a videoklip). Jediná výčitka by zrejme smerovala k ilúzii dokonalého a krásneho dievčaťa, ku ktorej dnes pop speváčky ženie.

Anne-Marie sa nerada štylizuje do úlohy nejakého vzoru a svoje chyby ochotne priznáva. Aj keď sa hudbe venuje už niekoľko rokov, debutový album Speak Your Mind vydala len minulý rok. Jej konkurenciou v kategórii najlepší album je aj novinka skupiny Florence + The Machine – High As Hope či talentovaný nováčik – Jorja Smith s albumom Lost & Found. Mužskými zástupcami sú spevák a skladateľ George Ezra (Staying At Tamara's) či chlapčenská skupina The 1975. Práve jej posledný album A Brief Inquiry into Online Relationships je podľa kritiky kariérnym i umeleckým skokom v tvorbe kapely. Pop-rocková štvorica z Manchestru v lete vystúpi aj na trenčianskom festivale Pohoda.

Meno Jorja Smith sa opakuje aj v kategórii britská interpretka. Milovníčka R&B a soulu, ktorej v rámci Brit Awards minulý rok udelili Critics' Choice, zvedie v tomto prípade pomyselný súboj s Anne-Marie, Florence + The Machine, Jess Glynne či Lily Allen. Vďaka ďalšej nominácii v kategórii objav roka však môže získať dovedna tri sošky. Na titul britský interpret roka apeluje Craig David, George Ezra, Giggs či Sam Smith. Miernym prekvapením je meno, ktoré päticu nominovaných dopĺňa. Do hudobnej prehliadky prevažne stredného prúdu sa totiž podarilo infiltrovať aj progresívnemu elektronickému hudobníkovi Aphexovi Twinovi.

Po minuloročnom „antibrexitovskom“ príhovore sa na scénu počas odovzdávania cien môže opäť postaviť hudobník Damon Albarn. Jeho kapela Gorillaz, ktorá sa stala najlepšou britskou skupinou za rok 2018, sa pokúša obhájiť svoj úspech aj tentoraz. Prekaziť sa jej to vynasnažia kapely The 1975, Arctic Monkeys, Little Mix a Years & Years. V medzinárodných kategóriách môžu uspieť napríklad Ariana Grande, Cardi B, Drake, Eminem či Shawn Mendes. Z kapiel sú nominované napríklad The Carters, First Aid Kit či Twenty One Pilots.

Slávnostné udeľovanie Brit Awards 2019 sa bude konať 20. februára v londýnskej O2 Aréne. Dopredu je opäť známy len víťaz Critics' Choice, ktorým sa stal Sam Fender.

Prehľad nominácií na Brit Awards 2019:

Britský album roka:

The 1975 – A Brief Inquiry Into Online Relationships
Anne-Marie – Speak Your Mind
Florence + The Machine – High As Hope
George Ezra – Staying At Tamara's
Jorja Smith – Lost & Found

Britská interpretka:

Anne-Marie
Florence + The Machine
Jess Glynne
Jorja Smith
Lily Allen

Britský interpret:

Aphex Twin
Craig David
George Ezra
Giggs
Sam Smith

Britská skupina:

The 1975
Arctic Monkeys
Gorillaz
Little Mix
Years & Years

Britský objav roka:

Ella Mai
Idles
Jorja Smith
Mabel
Tom Walker

Britský singel:

Anne-Marie – 2002
Calvin Harris and Dua Lipa – One Kiss
Clean Bandit ft Demi Lovato – Solo
Dua Lipa – IDGAF
George Ezra – Shotgun
Jess Glynne – I'll Be There
RAMZ – Barking
Rudimental – These Days
Sigala and Paloma Faith – Lullaby
Tom Walker – Leave A Light On

Britský videoklip:

Anne-Marie – 2002
Calvin Harris and Dua Lipa – One Kiss
Clean Bandit ft Demi Lovato – Solo
Dua Lipa – IDGAF
Jax Jones ft Ina Wroldsen – Breathe
Jonas Blue ft Jack & Jack – Rise
Liam Payne and Rita Ora – For You
Little Mix ft Nicki Minaj – Woman Like Me
Rita Ora – Let You Love Me Rudimental – These Days

Medzinárodný interpret:

Drake
Eminem
Kamasi Washington
Shawn Mendes
Travis Scott

Medzinárodná interpretka:

Ariana Grande
Camila Cabello
Cardi B
Christine & The Queens
Janelle Monae

Medzinárodná skupina:

Brockhampton
The Carters
First Aid Kit
Nile Rodgers & Chic
Twenty One Pilots

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Brit Awards #nominácie #Jorja Smith #Dua Lipa #Anne-Marie