V proteste proti Trumpovi sa spojili The Killers a Spike Lee

Americká rocková skupina The Killers zverejnila nový klip k svojej piesni Land of The Free (Krajina slobodných), ktorá je protestom proti plánu prezidenta Donalda Trumpa postaviť múr na hranici s Mexikom. Video, ktoré ukazuje drobné výseky zo života migrantov mieriacich do Spojených štátov, režíroval slávny filmár Spike Lee.

16.01.2019 12:00
debata
Americká skupina The Killers sa v novom klipe... Foto: Anton Corbijn
The Killers Americká skupina The Killers sa v novom klipe spojila s režisérom Spikeom Leeom.

Členovia kapely dali režisérovi pri tvorbe klipu úplnú voľnosť a svoje nové video vnímajú ako „hlboko precítený nárek inšpirovaný súčasnými udalosťami a nedávnymi tragédiami v Spojených štátoch,“ citovala hudobníkov agentúra Reuters. V texte piesne sa spieva okrem iného o „stene tak vysokej, aby cez ňu špinavými rukami nedosiahli na naše sny“ a Spike Lee v klipe zdôraznil práve tému migrácie. Sleduje v ňom napríklad život v improvizovaných táboroch alebo konfrontuje zábery migrantov a poriadkových síl.

Šesťdesiatjeden­ročný režisér, herec, dokumentarista, scenárista a producent Lee býva označovaný za najlepšieho kronikára afroamerického života v Amerike aj provokujúceho kritika pomerov. Počas svojej kariéry získal desiatky filmových cien i nominácií, jeho najnovšia snímka BlacKkKlansman získala vlani cenu na festivale v Cannes, bol nominovaný na Zlatý glóbus a bude sa uchádzať aj o cenu BAFTA. Lee je tiež oceňovaným tvorcom hudobných klipov – je napríklad autorom videa k piesni Michaela Jacksona This Is It alebo k hitu Cose Della Vita Erosa Ramazzottiho.

Pre Trumpa je zastavenie ilegálnej migrácie z Mexika kľúčovou témou a už od svojej predvolebnej kampane v roku 2016 sľubuje, že na hranici dlhej 3 200 kilometrov nechá postaviť bariéru. Kvôli jeho nezhodám s demokratmi o financovaní tohto projektu je už viac ako tri týždne pozastavená prevádzka časti amerických vládnych úradov, čo je najdlhší podobný výpadok v histórii USA.

debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #Spike Lee #migrácia #Donald Trump #The Killers