O vojne sa dá tiež krásne spievať. Aj keď občas cez slzy

Ľudové piesne plnili počas vojen dôležitú úlohu. Oslavovali sa nimi hrdinské činy, posilňovala sa bojovnosť či morálka. Oveľa častejšie však slúžili ako tlmočníci drsných životných podmienok vojakov či tragických príbehov o strate blízkych.

18.01.2019 12:00
Zuzana Homolová Miloš Železňák Samo Smetana Foto: ,
Zostavu Trojky Zuzany Homolovej dopĺňa Miloš Železňák (vľavo) a Samo Smetana.
debata

Ľudové balady o vojnách z rôznych období až po tému prvej „veľkej“ vojny zozbierala aj pesničkárka Zuzana Homolová, ktorá ich spoločne s Milošom Železňákom a so Samom Smetanom nahrala na nový album Keď vojačik narukoval. Pokrstiť ho plánujú už dnes večer v bratislavskom Divadle TICHO a spol. Za koncertného hosťa si skupina Trojka Zuzany Homolovej zvolila moravského speváka a multiinštrumen­talistu Vlastu Redla, s ktorým speváčka spolupracovala na prvom albume Slovenských ľudových balád z roku 1995.

Zuzana Homolová sa interpretácii ľudových balád venuje od začiatku svojej kariéry. V tvorbe sa však občas rada odkloní aj k zhudobňovaniu poézie, o čom svedčí aj jej nahrávka Medzi dvomi prázdnotami z roku 2014. Záujem o tému prvej svetovej vojny sa u nej začal prejavovať postupne. „Pochádzam z generácie, ktorá vojnu nezažila, no vyrastala som v časoch, keď sme boli dotovaní vojnovými príbehmi z každej strany. Samozrejme, tie zvyčajne vyústili do momentu, keď nás oslobodila sovietska armáda. Sovietske filmy a kultúra ľudí atakovali z každej strany, no v nás to nevyvolávalo až taký záujem. Boli sme tým presýtení,“ spomína pre Pravdu pesničkárka.

Hneď ako sa informácie stali dostupnejšími, verejnosť sa začala viac zaujímať aj o udalosti spred druhej svetovej vojny. „V poslednom čase som veľa cestovala a všímala si, ako krajiny konečne začínajú obnovovať a opravovať pamätníky či cintoríny z prvej svetovej vojny. U nás to je konkrétne východné Slovensko, kde boli najväčšie boje. Aj môj starý otec bol účastníkom prvej svetovej vojny, brat mojej starej mamy v nej zahynul, keď mal len 18 rokov. Nikdy by mi nenapadlo, že budem spievať o takých strašných témach, no venujem sa ľudovým baladám a v mojom repertoári sa tak vždy nejaký vojnový príbeh objavil,“ priblížila speváčka, ktorá hľadala vhodné materiály v rôznych publikáciách z regiónov Slovenska, Maďarska aj Poľska.

Vo finálnom zozname sa nakoniec ocitlo 15 skladieb, v ktorých môžu poslucháči rozoznať pochodové či regrútske piesne, verbovačky, ale aj náreky matiek a frajeriek v smutných baladách. Napriek pochmúrnemu nádychu albumu sa však práve jeho titulná skladba – Keď vojačik narukoval – končí pozitívne. „Zhodou okolností ide o pieseň, ktorú mám v repertoári už takmer 40 rokov. Nikdy som ju nevyužila ani nepublikovala na albume. Keď som ju v rámci širšieho výberu predložila kolegovi Milošovi Železňákovi, rozhodol, že by mala byť v polohe, v akej som fungovala aj ja, keď som ešte robila sólo pesničky s gitarou. Skladba ponúka oslnivý a úsmevný príbeh, ktorých je v zbierke naozaj málo, a práve preto tam má svoje miesto,“ dodáva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vojna #Zuzana Homolová #Miloš Železňák #ľudové piesne #Samo Smetana