O ceny Anděl zabojuje Miro Žbirka aj Barbora Poláková

Zoznamu kandidátov na ceny Anděl Českej hudobnej akadémie vládnu speváčka Barbora Poláková, skupina Lucie a rapový komik Kapitán Demo, ktorí získali po tri nominácie.

25.01.2019 12:00
Meky Žbirka Foto:
Spevák Meky Žbirka.
debata

Po dve majú v hre Mandrage, Monkey Business, The Atavists a Povodí Ohře. Ceny rozdajú 5. marca v pražskom Fore Karlín, informuje spravodajský portál iDNES.cz.

V prestížnej kategórii Album sa bude rozhodovať medzi comebackovou nahrávkou EvoLucie skupiny Lucie, Bad Time For Gentlemen od Monkey Business a ZE.MĚ od Barbory Polákovej. Lucie a Monkey Business v kategórii Skupina dopĺňajú Mandrage, zatiaľ čo Polákovej konkurenciu v kategórii Sólová interpretka tvoria Never Sol a Radůza. Sólovým interpretom roka sa stane niekto z trojice Kapitán Demo, Miro Žbirka a Thom Artway. Anděla pre objav roka získajú Mikolas Josef, The Atavists alebo Vesna.

Spoločnosť Luff Production, ktorá sa tretí rok stará o produkciu Andělov, chce vrátiť najprestížnejšiemu českému oceneniu v oblasti populárnej hudby pozornosť hudobníkov i verejnosti. „Chceme nadviazať na zmeny, ktoré sprevádzali vlaňajší ročník a vyslúžili si pozitívny ohlas. Naším cieľom je usporiadať hudobné ceny zaujímavé pre divákov a zároveň také, aby boli vlastné samotným muzikantom,“ vyjadrila sa producentka Lucie Hájková. Pre verejnosť napríklad pripravujú vonkajšiu scénu priamo oproti Foru Karlín, kde sa predstaví šesť vystupujúcich.

„Mená vystupujúcich na ceremoniáli a vonkajšom pódiu zatiaľ nebudeme zverejňovať. Všetka pozornosť teraz patrí všetkým po zásluhe nominovaným. Môžeme však sľúbiť prierez hudobným dianím minulého roka a zaujímavé spojenia,“ povedala k programu Hájková s tým, že konkrétne hudobné čísla, moderátora a ďalšie detaily budú odhaľovať postupne na webe a sociálnych sieťach.

Jednou z noviniek minulého ročníka bolo odovzdávanie žánrových cien priamo počas hlavného ceremoniálu. Na základe spätnej väzby od hudobníkov i odborných garantov sa však znovu osamostatnili kategórie rock a rap a naopak zlúčili sa alternatíva s elektronikou. Úplnou novinkou je ustanovenie žánrovej kategórie Klasika.

debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Žbirka #Anděl #Barbora Poláková