Slovenskú hudobnú alternatívu predstavuje Ostrov hudby

Počas uplynulých troch rokov narástol projekt Ostrov hudby podľa jeho autorov do nevídaných rozmerov. Na jeho začiatku bol silný odkaz zosnulého novinára Juraja Kušnierika, ktorý podporoval a povzbudzoval hudobnú scénu v zahraničných ambíciách. Na tom postavili tvorcovia projektu koncept prepájania slovenských nezávislých vydavateľstiev, ich snahou bola od začiatku podpora slovenskej hudby v zahraničí.

04.02.2019 07:00
Katarzia Foto: ,
V dokumente sa predstavila aj speváčka Katarzia.
debata

Od roku 2016 zverejnili tri hudobné kompilácie Ostrov hudby, zorganizovali tour po slovenských kluboch, vzdelávacie podujatia, zúčastňovali sa na zahraničných showcase festivaloch a vytvorili samostatný stage na festivale Sharpe. Trilógiu zavŕšili dokumentom o aktuálnej slovenskej alternatívnej hudobnej scéne. História kompilácie i dokument je dostupný na ostrovhudby.sk.

Iniciátor projektu Richard Čermák si na režisérsku stoličku pozval Martinu Slovákovú, ktorá sa zároveň stala aj producentkou krátkeho dokumentu. „Jej cieľom bolo zachytiť a odprezentovať súčasnú alternatívnu slovenskú hudobnú scénu zahraničnému publiku,“ podčiarkol Čermák na margo filmu, ktorý mal premiéru na holandskom festivale Eurosonic.

Osloviť má zahraničného diváka a predstaviť hudobný priemysel na Slovensku, preto je nakrútený v angličtine. „Chceme pomôcť slovenskému ‚ostrovu hudby‘ získať viac fanúšikov za hranicami našej malej krajiny. Chceme ukázať, kde vzniká slovenská hudba, predstaviť festivaly, klubovú scénu, vydavateľstvá aj hudobníkov,“ poznamenala Slováková k dokumentu, ktorý nakrúcali od leta 2017 a odpracovali na ňom viac ako 1200 hodín.

Aktuálne je dostupný zadarmo na Youtube. V priebehu roka bude premietaný v rámci rôznych tematických podujatí, na letných festivaloch. „A bude súčasťou balíka slovenských delegátov a hudobných profesionálov, ktorí sa zúčastňujú na zahraničných showcase festivaloch a konferenciách,“ uzavrel Čermák.

TV Pravda: Aké bolo nakrúcanie nového slovenského filmu Trhlina (vysielané 24.1.2019).

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dokument #Ostrov hudby #Eurosonic #Martina Slováková