Koncert: Cesta dimenziami so Stevenom Wilsonom

Pop, džez, noise, elektronika, psychedélia, art rock či progresívny metal. To všetko v nedeľu 10. februára odznelo v preplnenej bratislavskej Refinery Gallery.

11.02.2019 14:04
Steven Wilson Foto:
Anglický hudobník Steven Wilson vystúpil v nedeľu v bratislavskej Refinery Gallery.
debata

A nie, nešlo o žiaden multižánrový festival, ale o koncert anglického hudobného génia Stevena Wilsona. Ten vzal slovenských fanúšikov na cestu tými najpestrejšími hudobnými dimenziami a predviedol skutočne nezabudnuteľnú šou pre náročnejšie, vnímavé a mysľou otvorené publikum. Po tých najlepších koncertoch sa môže ľahko stať, že človek ani nevie zaspať, lebo mu stále hrá v hlave chytľavý refrén piesne večera či s úsmevom spomína na hlášky svojho obľúbenca. Niečo podobné sa stalo aj po koncerte tohto charizmatického päťdesiatjeden­ročného multiinštrumen­talistu a speváka známeho najmä zo skupiny Porcupine Tree. Počas koncertu vystriedal nespočetne mnoho gitár, zahral si tiež na basgitare a ukázal, že to vie aj za klávesmi. Okrem toho medzi skladbami rozosmieval svojimi príbehmi či uštipačnými poznámkami.

Anglický hudobník Steven Wilson vystúpil v...
Anglický hudobník Steven Wilson vystúpil v...
+3Anglický hudobník Steven Wilson vystúpil v...

Večer otvoril krátkym pätnásťminútovým setom slovenský experimentátor Dávid Kollár, ktorý s Wilsonom spolupracoval aj na jeho najnovšom albume To the Bone (2017). Nasledovala projekcia krátkeho filmu s názvom Truth. Ním Wilson otvára každý koncert na svojom súčasnom turné, ale zážitok mierne kazilo to, že pol obrazovky zakrývala technika a súprava bicích, čo však bolo skôr chybou organizátorov pri výbere miesta. V každom prípade, po tom, čo postupne prišla hlavná hviezda večera so svojou kapelou a zahrala prvé tóny úvodnej skladby Nowhere Now, už všetko bolo iba na výbornú, vrátane skvele vyváženého zvuku. Hudobníci si po hodine hrania vzali 15-minútovú pauzu a v plných silách sa vrátili naspäť.

Wilson potešil viac ako dvojhodinovým koncertom, dramaturgicky perfektne vystavaným, zloženým z piesní z celej jeho kariéry. Nechýbali tak ani temnejšie ladené hity s ťažkými gitarovými riffmi a extra hlučnými pasážami z Porcupine Tree ako The Creator Has A Mastertape, Sleep Together či Arriving Somewhere but Not Here. Medzi vrcholy večera však určite patrila aj disko ladená skladba Permanating či pomalšie balady Pariah, Refuge alebo záverečná dojemná The Raven That Refused to Sing. Dalo sa tak čakať, že publikum zložené z dvadsiatnikov až šesťdesiatnikov zo Slovenska, z Česka, Rakúska či Maďarska ho na záver odmení naozaj mohutnými ováciami.

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #David Kollar #Refinery Gallery #koncert Bratislava #Steven Wilson