Ako znie rap postsovietskej utópie? Ako Tommy Cash

Čo to, prepána, je? Aj tak môže znieť bežná reakcia ľudí, ktorí sa po prvý raz stretnú s hudbou a videoklipmi extravagantného estónskeho rapera a konceptuálneho umelca Tommyho Casha.

19.02.2019 09:00
Tommy Cash Foto:
Estónsky raper Tommy Cash v stredu 20. februára vystúpi v bratislavskom klube MMC.
debata

Vychudnutý chlapík v teplákovej súprave s ulízanými vlasmi a tenkými fúzikmi v štýle Johna Galliana naozaj len ťažko zapadá do akejkoľvek konvenčnej predstavy o súčasnom hudobníkovi. V skutočnosti nezapadá do tradičnej predstavy o hocičom. Vplyv západnej a východnej kultúry sa v jeho svete spája v čudnom, no originálnom zväzku, kde nablýskané autá a krásne ženy striedajú rôzne bizarnosti, obsesie či telesne postihnutí jedinci. Toto je pravá postkomunistická exotika, odkazuje Cash, ktorý v stredu večer vystúpi v bratislavskom klube MMC.

Pre jeho prízvuk a schopnosť šokovať ho ľudia často porovnávajú s juhoafrickou formáciou Die Antwoord. Tommy Cash však nesúhlasí a za jeden zo svojich najväčších inšpiračných zdrojov uvádza filmára Alejandra Jodorowského. Medzi jeho obľúbencov však patrí aj americký raper Kanye West, s ktorým ho spája túžba provokovať a búrať spoločenské konvencie. Sám sa niekedy tituluje ako Kanye East, odkazujúc na svoje korene vo východnej Európe. Kto sa však chce dostať k jeho hudobnej DNA bližšie, mal by sa zoznámiť so subkultúrou gopnik, ktorá sa rodila na chudobných predmestiach krajín bývalého sovietskeho bloku. Rovnako ako Tommy Cash.

Cash sa narodil ako Tomas Tammemets v chudobnej štvrti na okraji Tallinna v roku 1991. „Volám to detroitská strana mesta, pretože je mŕtva,“ priznal 27-ročný raper pre denník Guardian. „Všade boli len malé hnijúce drevené domy a na uliciach bol vždy príšerný zápach. Prisahám, že by som vedel už z kilometra označiť narkomana a presne povedať, akú drogu práve užíva.“ Biedu v hudbe a klipoch Cash priznáva doteraz, akurát ju maskuje šokujúcou pozlátkou, ktorá väčšinou odpúta divácku pozornosť. Kto sa dá odlákať, toho nesúdi, sám rád svoje kreatívne pohnútky obaľuje do eskapizmu. A pri útekoch do imaginárneho sveta, utópie, kde sa rýchle občerstvenie objednáva z koča so zapriahnutým koňom, nie je miesto pre politickú korektnosť, ideológiu či morálku.

Tommy Cash už na Slovensku vystúpil v rámci festivalu Pohoda v roku 2017 a odvtedy jeho slovenská fanúšikovská základňa raketovo rastie. V klubovej premiére predstaví najmä nový album ¥€$, ktorý vyšiel minulý rok v novembri. Jeho hosťom bude na koncerte aj slovenský producent FVLCRVM (Pišta Kráľovič).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #Estónsko #rap #MMC #Tommy Cash