Ako zaželať všetko najlepšie na takmer 30 spôsobov

Fantázii pri výbere narodeninového darčeka sa medze nekladú, no čo sa stane, ak sa svojmu kolegovi a spolupútnikovi rozhodnú zaželať k päťdesiatke skladatelia súčasnej hudby? Takmer 30 rôznorodých podôb „Veľa šťastia, zdravia“ venovaných slovenskému skladateľovi Danielovi Matejovi ponúka album Fifty. Za nápadom stojí slovenský klavirista Ivan Šiller, ktorý hudobné darčeky nahral a zostavil do kompaktného celku.

20.02.2019 14:00
Ivan Šiller Foto:
Album Fifty nahral a zostavil klavirista Ivan Šiller.
debata

Príležitostné skladby reflektujúce jubilujúceho autora majú svoje čaro. V úvodnom texte albumu to priznáva aj oslávenec Daniel Matej. Sám v minulosti zložil skladbu (When I’m) FIFTY for piano (LULLABY), ktorú venoval svojej učiteľke klavíra Milici Kailingovej. Od kolegov a priateľov napokon v roku 2013 dostal celú kolekciu takýchto skladieb. „Bolo to jedno z najkrajších, najväčších a najpríjemnejších prekvapení, aké som v živote zažil,“ neskrýval hudobný skladateľ nadšenie.

Špeciálna narodeninová kompilácia ožila o rok neskôr na pôde Veľkého koncertného štúdia Slovenského rozhlasu pod názvom Happy Birthday, Daniel. Na zvečnenie v podobe CD nosiča čakala ďalšie tri roky. „Skladby som sa rozhodol nahrať a vydať, pretože som vnímal ich nesmiernu umeleckú hodnotu, aktuálnosť a pestrosť. Ide o peknú zbierku rôznorodej súčasnej hudby z konkrétneho roka od pomerne veľkého množstva autorov. Poslucháč tak má príležitosť dozvedieť sa viac o príbehu hudby roku 2013,“ osvetlil svoj zámer pre Pravdu Ivan Šiller.

Na album dielami prispeli skladatelia, ktorí sú Danielovi Matejovi blízki, prípadne s ním v minulosti spolupracovali. Na nahrávke tak možno počuť skladby slovenských aj zahraničných autorov ako napríklad Milan Adamčiak, Marián Lejava, Boris Lenko, Martin Burlas, Louis Andriessen či Elliott Sharp. Neľahkú úlohu mal v tomto prípade Ivan Šiller, ktorý bol nielen interpretom, ale aj dramaturgom albumu. „Zostaviť skladby v správnom poradí chce naozaj veľa skúseností a citu. Je to však veľmi dôležité, pretože len tak majú šancu podporiť väčší príbeh v pozadí,“ priblížil hudobník.

Autorsky sa klavirista na štúdiovke podieľal skladbou for Daniel. „Inšpirovali ma viaceré veci, dokonca Danielovo meno, ktoré začína tónmi D a A. Okrem klavíra tam nechýba ani elektronika, resp. joystick, ktorý vymyslel Fero Király,“ prezradil Šiller, podľa ktorého sa tak v skladbe snúbia dve polohy, ktoré ho s Matejom spájajú – láska k tradičnej, ale aj súčasnej hudbe rešpektujúcej široké spektrum vyjadrovacích prostriedkov.

Album Fifty podľa neho vzdáva poctu jednej z najvýraznejších umeleckých osobností Slovenska. „Daniel Matej je fantastický pedagóg a inšpirátor. Podnietil mnohých ľudí, aby sa začali viac zaujímať o súčasnú hudbu, aby vnímali jej koncept. Je to zároveň môj blízky priateľ, s ktorým sa asi najviac hádam, ale to je to, čo ma osobne posúva v živote ďalej. Som za neho veľmi vďačný,“ dodal.

TV Pravda: Teodor Kuhn o svojom debute Ostrým nožom inšpirovanom vraždou Daniela Tupého (vysielané 14.2.2019).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #album #CD #Fero Király #súčasná hudba #Ivan Šiller #Daniel Matej