Klavírny virtuóz Kholodenko zahrá s filharmóniou

Ukrajinský klavírny virtuóz Vadym Kholodenko bude hosťom tohtotýždňovej dvojice symfonických koncertov Slovenskej filharmónie. S orchestrom filharmonikov uvedie vo štvrtok a piatok 21. a 22. februára tretí Koncert pre klavír a orchester od svetoznámeho maďarského skladateľa, klaviristu a hudobného vedca 20. storočia Bélu Bartóka. Koncerty sa v bratislavskej Redute začnú tradične o 19:00. Informovala o tom tlačová tajomníčka Slovenskej filharmónie Martina Tolstova.

20.02.2019 16:00
Vadym Kholodenko Foto:
Ukrajinský klavírny virtuóz Vadym Kholodenko.
debata

Na úvod koncertných večerov zaznie dielo Zoltána Kodálya Tance z Marosszéku. Marosszék, historický región, ktorý sa dnes nachádza v Rumunsku, bol bohatým zdrojom inštrumentálnej tanečnej hudby. Orchestrálna verzia diela vznikla v roku 1929 vďaka povzbudeniu talianskeho dirigenta a jedného z najznámejších hudobníkov 19. a 20. storočia Artura Toscaniniho. Nasledovať bude Bartókov Tretí Klavírny koncert.

Ide o posledné dielo, ktoré skladateľ stihol dokončiť pred svojou smrťou v roku 1945. Vznik tejto skladby sa spája s obdobím jeho pobytu v Amerike a Bartók ju skomponoval ako narodeninový darček pre manželku, klaviristku Dittu. Jeho uvedenia sa však nedožil. Na záver si publikum vypočuje Taliansku symfóniu Felixa Mendelssohna Bartholdyho z roku 1832, ktorú samotný skladateľ označil za svoju najveselšiu skladbu. Slovenská filharmónia koncertný program uvedie v naštudovaní rakúskeho dirigenta Ralfa Weikerta.

Ako ďalej informovala Tolstova, Vadym Kholodenko sa narodil v roku 1986 v Kyjeve na Ukrajine. Ako trinásťročný mal prvé koncerty v USA, Číne, Maďarsku a Chorvátsku. V roku 2005 sa presťahoval do Moskvy, kde študoval na Štátnom konzervatóriu pod vedením Very Gornostayevy. “Rýchlo si buduje povesť ako jeden z hudobne najdynamickejších a technicky najtalentovanejších mladých klaviristov,“ uviedla ďalej Tolstova. Ako víťaz Medzinárodnej klavírnej súťaže Van Cliburn (2013) si získal publikum aj kritikov a Fort Worth Symphony Orchestra ho vzápätí menoval za prvého partnerského umelca na nasledujúce tri roky.

Je tiež nositeľom 1. ceny na Medzinárodnej Schubertovej súťaži v Dortmunde (2011), 1. ceny na Sendai International Music Competition v Japonsku (2010) a Grand Prix na Medzinárodnej súťaži Marie Callasovej v Aténach. Spolupracoval so svetoznámymi dirigentmi vrátane Valeryho Gergieva, Paula Daniela, Pinchasa Zukermana, Kazukiho Yamadu a ďalších. V roku 2013 bol rezidenčným koncertným umelcom Mariinského divadla, kde ho Valery Gergiev menoval umelcom mesiaca a nedávno ho požiadal o spoluprácu na koncertoch a nahrávkach v Paríži, Luxemburgu a Petrohrade.

Hral naprieč celými Spojenými štátmi americkými. Jeho londýnsky debut v roku 2017 s Royal Philharmonic Orchestra vyústil do opätovného pozvania. V Európe spolupracoval i s ďalšími významnými orchestrami, napríklad s Nórskym rozhlasovým orchestrom či s Národným španielskym orchestrom. Je známy aj ako komorný hráč. V sezóne 2018/ 2019 spolupracuje medzi inými s Royal Philharmonic Orchestra, BBC Scottish Symphony Orchestra, Kodanskou filharmóniou, Filharmóniou v Osake a mnohými inými.

TV Pravda: Teodor Kuhn o svojom debute Ostrým nožom inšpirovanom vraždou Daniela Tupého (vysielané 14.2.2019).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #filharmónia #virtuóz #Vadym Kholodenko