Slovenský folklór dostane štedrú dotáciu 1,5 milióna eur

Profesionálne a neprofesionálne folklórne telesá, ale aj individuálni ľudoví umelci sa môžu uchádzať o finančnú podporu.

28.02.2019 07:00
folklór, kroj Foto:
Folklórne súbory sa môžu uchádzať o podporu do 60-tisíc eur.
debata (1)

Ministerstvo kultúry (MK) SR prostredníctvom projektu „Folklór – duša Slovenska“ podporí aktivity v oblasti tradičnej slovenskej kultúry v celkovej sume 1,5 milióna eur. Výzvu v stredu vyhlásil Fond na podporu umenia. TASR o tom informovala Barbora Palovičová z komunikačného odboru ministerstva.

Podľa ministerky kultúry Ľubice Laššákovej (Smer-SD) je slovenský folklór fenoménom, ktorý pretrváva stáročia vďaka svojej vlastnej energii v podobe nadšených podporovateľov a odovzdávania tejto tradičnej kultúry z generácie na generáciu. „Toto umenie môžeme bez akýchkoľvek pochýb nazvať dušou Slovenska, pretože je to autentické zrkadlo života slovenského národa naprieč storočiami. Určite si však zaslúži výraznejšiu podporu štátu, ako tomu bolo doposiaľ,“ vysvetlila.

Podporu tradičnej regionálnej kultúre a slovenskému folklóru vyjadril aj premiér Peter Pellegrini (Smer-SD). Ten prisľúbil zvýšenie prostriedkov na podporu folklóru na dvojnásobok čiastky dvoch miliónov eur.

Súbory sa môžu uchádzať o podporu do 60-tisíc eur, pričom ich povinné spolufinancovanie predstavuje päť percent. Podľa MK SR sa tieto financie môžu využiť na pokrytie nákladov na vytvorenie nového predstavenia, nákup krojových kostýmov, vydanie CD, ale aj napríklad na cestovné náklady či výrobu príslušných propagačných materiálov. Individuálni umelci môžu žiadať o štipendium vo výške viac ako 5000 eur.

Všetky projekty sa musia uskutočniť od 1. júna 2019 do 30. mája 2020. Rozhodovať o nich budú príslušné odborné komisie. Viac informácii uvádza na svojom webe Fond na podporu umenia.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dotácia #folklór #Ministerstvo kultúry #Fond na podporu umenia