Zomrel hudobný skladateľ a držiteľ 4 Oscarov André Previn

Všestranný hudobník André Previn, ktorý počas svojej kariéry získal štyroch Oscarov za najlepšiu pôvodnú hudbu, zomrel vo štvrtok vo veku 89 rokov vo svojom dome na Manhattane v New Yorku, informovala agentúra AFP.

28.02.2019 22:59
debata

Americký hudobník nemeckého pôvodu bol aj držiteľom desiatich cien Grammy. Pôsobil ako džezový klavirista, skladateľ filmovej hudby, dirigent Londýnskeho symfonického orchestra a hudobný riaditeľ Losangeleskej filharmónie.

„Sme hlboko zarmútení správou o smrti nášho emeritného dirigenta Andrého Previna,“ uviedol Londýnsky symfonický orchester vo vyhlásení.

Previn, rodným menom Andreas Ludwig Priwin, sa narodil 6. apríla 1929 v Berlíne. Otec ho ako šesťročného zapísal na berlínske konzervatórium. Jeho rodina v roku 1939 ušla z nacistického Nemecka a presťahovala sa do Los Angeles, kde Previnov prastrýko pôsobil ako hudobný riaditeľ vo filmových štúdiách Universal.

André začal v roku 1946 pracovať vo filmovom štúdiu MGM a ako skladateľ filmovej hudby štyrikrát získal cenu Americkej akadémie filmových umení a vied (Oscar) za najlepšiu filmovú hudbu k muzikálom Gigi (1958), Porgy & Bess (1958), Sladká Irma (1963) a My Fair Lady (1964).

Previn sa neskôr zameral na klasickú hudbu a okrem Losangelskej filharmónie pôsobil ako hudobný riaditeľ Pittsburského symfonického orchestra a ako hosťujúci dirigent vystupoval po celom svete.

Previn bol päťkrát ženatý. Jednou z jeho manželiek bola aj herečka Mia Farrowová, s ktorou má tri vlastné deti a ďalšie tri si adoptovali.

debata chyba
Viac na túto tému: #André Previn