Na Slovensko sa vracia poet ulice Benjamin Clementine

Benjamin Clementine, muzikantský rebel z ulice, ktorý pred niekoľkými rokmi získal prestížnu Mercury Prize, zavíta opäť na Slovensko.

05.03.2019 16:00
Benjamin Clementine Foto:
Anglický spevák a hudobník Benjamin Clementine sa už predstavil na festivale Pohoda v roku 2017.
debata

Po premiérovej návšteve na festivale Pohoda v roku 2017 sa tentoraz ukáže v stredu 22. mája na prvom sólovom koncerte v Bratislave. V Majestic Music Clube (MMC) sa predvedie na klavíri v sprievode Parisian String Quintet, teda sláčikovým kvintetom tvoreným výlučne francúzskymi muzikantmi vrátane Barbary Le LiePvre na violončele. Vstupenky na koncert sa začnú predávať v stredu 6. marca v sieti Predpredaj.sk.

Vystúpenie v slovenskej metropole bude súčasťou akustického turné, pre ktoré sa anglický hudobník s charakteristickým chvejúcim sa hlasom rozhodol po tom, čo absolvoval britsko-americkú šnúru s Davidom Byrneom. Na koncerte predstaví oba svoje štúdiové albumy – debut At Least For Now, ktorým na Mercury Prize za rok 2015 porazil aj štúdiovky od Aphexa Twina, Jamieho XX či Florence + The Machine, ako aj druhý album I Tell a Fly (2017), ktorým potvrdil povesť nekompromisného predstaviteľa experimentálneho avantgardného popu.

Za Benjaminom Clementineom stojí silný príbeh. Rodák z Londýna mal ťažké detstvo, bol terčom šikanovania a v škole prepadol zo všetkých predmetov okrem literatúry. Zo sveta, ktorý nebol pre neho, unikal neustálym čítaním, počúvaním klasickej hudby či pesničkárov a hrou na klavír, s ktorou začal ako 11-ročný. Problémy v škole a v rodine vyústili do momentu, keď ako 16-ročný utiekol z domu a skončil ako bezdomovec.

Po tom, čo prekročil prah dospelosti, sa presťahoval do Paríža, kde sa živil hraním v baroch a hoteloch a keď mal lepšie obdobia, život na ulici vymenil za prespávanie v hosteloch. Zlom v jeho živote nastal, keď sa zvesti o jeho talente dostali k Matthieuovi Gazierovi, ktorý sa stal jeho agentom. Dostal ho aj na slávny filmový festival v Cannes, kde ho zase objavil milionár Lionel Bensemoun a ponúkol mu, že sa postará, aby sa dostal do nahrávacieho štúdia.

V roku 2013 tak nahral svoje prvé EP Cornerstone a na jeseň toho istého roku ho predstavil v programe Later with Jools Holland. Práve vystúpenie v tejto relácii, za ktoré ho pochválil aj Paul McCartney, bolo pre jeho ďalšiu kariéru kľúčové. Po ďalšom EP Glorious You (2014) nasledoval debutový štúdiový album At Least For Now a oslava kritikov aj fanúšikov na celom svete. Na Metacritic má tento album 75 bodov zo 100, ešte o 5 bodov viac dosiahol s nasledujúcou koncepčnou nahrávkou I Tell a Fly (2017).

Vystúpenie Benjamina Clementinea je súčasťou novej koncertnej série s názvom Dobrý výber. V nej svoje sily spojili slovenské promotérske tímy Gentle Groove Production a Salek Production (City Sounds), aby fanúšikom prinášali osvedčených zahraničných intepretov či zaujímavé nové mená spoza hraníc v unikátnom spojení s domácimi progresívnymi umelcami, známymi napríklad z Rádia_FM. Už čoskoro bude známy aj júnový koncert z tejto série. Koncertnú sériu z verejných zdrojov finančne podporil Fond na podporu umenia.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Pohoda #Mercury Prize #MMC #Benjamin Clementine