Spevák Miro Žbirka: Uznanie nezovšednie ani po 40 rokoch

„Keby mi pred 40 rokmi niekto povedal, že v roku 2019 získam cenu za nový album, asi aby som to vnímal ako science fiction,“ neskrýva radosť spevák a hudobník Miro Žbirka, ktorý si v utorok večer v pražskej koncertnej sále Forum Karlín prevzal hudobnú Cenu Anděl. Na udeľovaní 28. výročných cien českej hudobnej akadémie sa mu ušla trofej v kategórii sólový interpret, keď bodoval so svojím dvojalbumom s príznačným názvom Double Album.

07.03.2019 08:50
Miro Žbirka Foto: ,
Miro Žbirka získal Cenu Anděl za svoj štrnásty album s názvom Double Album.
debata

„Som z toho celý preč, naozaj som to nečakal. A ešte v tejto zostave je to neuveriteľné,“ odkázal Žbirka v ďakovnej reči na svojich konkurentov Kapitána Dema a Thoma Artwaya. „Musím poďakovať tým, ktorí so mnou natočili Double Album aj ten album predtým,“ dodal bezprostredne po získaní ceny. Nadšenie hudobníka však neopustilo ani niekoľko hodín po slávnostnom udeľovaní cien.

Video

„Naozaj ma to prekvapilo. Doteraz som prekvapený a stále to ešte trávim,“ priznal spevák pre Pravdu. „Som veľmi rád, pretože sme Double Album pripravovali zodpovedne, s hudobníkmi sme sa stretávali či už v Londýne, Prahe, alebo Bratislave. A potom sme, samozrejme, nahrávali v Abbey Road, čo mi dalo naozaj zabrať. Keď v utorok album v Prahe ocenili, celé sa mi to zrazu spojilo. Pociťoval som vďaku nielen za seba, ale aj za všetkých, ktorí sa so mnou trápili. Bol to zážitok, s ktorým som už príliš v živote nerátal,“ priblížil Žbirka.

Double Album s jedným diskom v slovenčine a druhým po anglicky vyšiel minulý rok v októbri a rovnako ako spevákov predchádzajúci album Miro (2015) vznikal v slávnych londýnskych štúdiách Abbey Road. Svoj štrnásty album nahral Žbirka s hudobníkmi, ktorí hrávali s Paulom McCartneym, ale aj inými veličinami hudobného neba ako napríklad The Pretenders. Ocenenie českej hudobnej akadémie prišlo navyše v čase, keď si Miro Žbirka pripomína 40 rokov na scéne.

Úspech nikdy neomrzí

Ako priznal pre Pravdu, v taký darček k výročiu ani nedúfal. „Keď ste na scéne dlho, niekto by sa mohol domnievať, že to človeku zovšednie, no ani náhodou to tak nie je. V populárnej hudbe platí, že nič nie je staršie ako včerajší úspech, a ja si veľmi cením, že môžem oslavovať s aktuálnym albumom. Ťažko to vyjadriť, ale asi by mi v roku 1977, keď som spieval pesničku Zažni, nenapadlo, že si budem o štyri desaťročia neskôr preberať sošku za nový album. Aj preto som mal problémy s ďakovnou rečou. Pocitov bolo priveľa, aby som ich dokázal poriadne zoradiť a vyjadriť. Zabudol som najmä poďakovať svojej manželke Katke. Ona je človekom, ktorý všetko drží pokope. Bez nej by som to nezvládol,“ ocenil manželku aj manažérku v jednej osobe.

Aj keď si sošku Anděla Žbirka nesmierne váži, privítal by, keby sa podobná tradícia znovu obnovila aj na Slovensku. „Iste to chýba. Slovenská populárna hudba prišla o možnosť ukázať sa aspoň raz do roka v televízii, čím utrpeli najmä mladí interpreti. Je to veľká škoda, na druhej strane však chápem, že zorganizovať podobné podujatie nie je vôbec jednoduché. Viem, s čím všetkým sa stretávajú organizátori v Česku, najmä v otázkach financovania. Uvidíme, čo sa stane ďalej. Aj podľa odoziev na Ceny Anděl možno súdiť, že sa im podarilo odraziť odo dna a oceňovania budú pokračovať. Možno sa toho niekto ujme aj na Slovensku,“ nesmelo predbieha hudobník.

Rok 2019 je pre slovenského speváka dlhodobo pôsobiaceho v Prahe mimoriadne úspešný. Okrem sošky Anděla si začiatkom roka prevzal z rúk prezidenta SR Andreja Kisku vyznamenanie Pribinov kríž I. triedy za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenska v oblasti populárnej hudby. V rámci osláv 40 rokov na scéne ho koncom roka čakajú aj veľkolepé koncerty v Česku a na Slovensku. Jeden z nich odohrá aj 5. decembra na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave.

Okrem Mira Žbirku na udeľovaní cien českej hudobnej akadémie triumfovala aj skupina Lucie, ktorá uspela v kategóriách album (EvoLucie) a skladba (Nejlepší, kterou znám). Rovnaký počet sošiek získala aj Barbora Poláková, ktorú vyhlásili za najlepšiu sólovú interpretku a uspela aj s videoklipom k piesni 2–8–5. Do Siene slávy uviedli speváka Michala Prokopa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ceny Anděl #Miroslav Žbirka #Double Album