Neklamte! Fanúšikovia protestovali proti uvedeniu filmu o Jacksonovi

Niekoľko desiatok fanúšikov zosnulého amerického speváka Michaela Jacksona v stredu protestovalo proti večernému uvedeniu dokumentu, v ktorom dvojica mužov popisuje, ako ich "kráľ popu" sexuálne zneužíval.

07.03.2019 09:23
Michael Jackson Foto: ,
Michael Jackson v roku 1997 počas koncertu vo Viedni.
debata (1)

Film má na popularitu Jacksonovej hudby v posledných dňoch veľmi negatívny dopad: rozhlasové stanice v niekoľkých západných krajinách začali sťahovať jeho skladby z vysielania.

Ľudia zhromaždení pri londýnskom sídle stanice Channel 4, ktorá večer uviedla dokument nazvaný Leaving Neverland (Na odchode z Neverlandu), držali v rukách Jacksonove portréty, na ktorých boli spevákove ústa prelepené nápisom „nevinný“. Textom na svojich transparentoch vyzývali protagonistov filmu, aby o jednom z najpredávanejších hudobníkov histórie popu „neklamali“.

Niektorí z nich účesom, klobúkmi, okuliarmi a čiernym odevom napodobňovali svoj idol. Dokument, ktorý už v nedeľu odvysielala v Spojených štátoch televízia HBO, dáva slovo Wademu Robsonovi a Jamesovi Safechuckovi, ktorí vo veku siedmich a ôsmich rokov trávili s Jacksonom čas na jeho kalifornskom ranči Neverland. Obaja popisujú, ako im dával drahé dary za to, že ich mohol sexuálne zneužívať. Jeden z mužov napríklad rozpráva, ako mu Jackson dával piť alkohol, púšťal porno a masturboval pred ním.

Po americkej premiére snímky sa k Jacksonovi začali obracať chrbtom rozhlasové stanice zvlášť v anglicky hovoriacich krajinách. Podľa denníka The Guardian jeho skladby stiahlo z vysielania niekoľko významných rádií v Kanade a na Novom Zélande. Naopak, britská stanica BBC 2 odmietla šíriace sa tvrdenie, že jeho hudbu takisto vyradila.

Svojho strýka oproti tomu vo vysielaní britskej televízie Sky News obhajoval Taj Jackson, podľa ktorého si spevák blízkymi vzťahy s deťmi kompenzoval to, že sám nemal žiadne detstvo. Nikto by ho podľa synovca nemal osočovať zo sexuálneho zneužívania, keď sa už sám nemôže brániť.

Kvôli dokumentu zažalovali nedávno HBO správcovia Jacksonovej pozostalosti. Film podľa nich porušuje zmluvu HBO s organizátormi Jacksonových koncertov zo začiatku 90. rokov, v ktorej sa televízna spoločnosť zaviazala, že nikdy nebude speváka kompromitovať. Žaloba odhaduje spôsobenú škodu na viac ako 100 miliónov dolárov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Michale Jackson #Na odchode z Neverlandu