Kultúrny život má novému štadiónu vdýchnuť Elán

Zelenú má na novootvorenom Tehelnom poli v Bratislave nielen futbal, ale aj kultúra. Zdôraznili to zástupcovia ŠK Slovan Bratislava, ktorí vo štvrtok oficiálne oznámili aj krstných otcov kultúrneho života nového športového stánku. Stanú sa nimi členovia skupiny Elán, ktorí spolu s ďalšími hudobnými hosťami odohrajú na štadióne koncert 29. mája. V prípade vypredania podujatia si piesne jednej z najznámejších formácií slovenskej populárnej hudby zaspieva až 40-tisíc divákov.

09.03.2019 09:00
patejdl, Ráž, baláž Foto:
Členovia skupiny Elán sa stanú krstnými otcami kultúrneho života na novom Tehelnom poli.
debata
Video

Národný futbalový štadión na Tehelnom poli už za sebou čiastočnú koncertnú premiéru má, aj keď nie celkom vydarenú. Počas slávnostného otvorenia v nedeľu 3. marca vystúpila tesne pred zápasom domáceho Slovana s Trnavou skupina Tublatanka, jej koncert však poznačili technické problémy. Obraz a zvuk, ktoré sa prenášali do televízie, neboli zosynchronizované, na čo doplatil najmä spevák Maťo Ďurinda, ktorý sa neskôr voči kritickým reakciám ohradil. Podľa jeho slov chceli hrať pôvodne naživo, ale dramaturgia podujatia a provizórne pódium uprostred hracej plochy im to nedovoľovali.

„Ja osobne za nesúlad obrazu a zvuku nemôžem, technická chyba sa mala odstrániť skôr. Ten istý problém mal aj kolega raper Mike Spirit, ale on vystupoval cez prestávku, a to do televízneho vysielania nešlo,“ vyjadril sa líder Tublatanky. Hudobný program a jeho ozvučovanie sa na novom štadióne konali po prvý raz, organizátori májového koncertu preto veria, že sa im podarí vychytať všetky prípadné nedostatky v dostatočnom predstihu.

„Ozvučenie je veľká výzva. Mali sme už dve porady o tom, akým spôsobom sa toho zhostiť. A rovnako aj to, ako urobiť LED panely či iné audiovizuálne zariadenia,“ priblížil manažér skupiny Elán a jeden zo spoluorganizátorov koncertu Michal Čimera. K otázkam akustiky sa na štvrtkovej tlačovej besede vyjadril aj jeho kolega z agentúry MC production Vladimír Moško. „Absolvovali sme obhliadku, počas ktorej sme urobili niekoľko meraní. Ak bude vypredané, čo znamená 40-tisíc ľudí, samozrejme tam bude aj množstvo odchýlok, no zvuk by mal byť plošný a na každom mieste rovnaký. Samozrejme, že hrany a miesta tesne pod strechou sú vždy problém, ale pracujeme na tom, aby sme to vyriešili,“ dodal Moško.

Aj keď sú prípravy na koncert podľa Michala Čimeru trošku hektické a zaslúžili by si jeden-dva mesiace navyše, ako organizátor si pochvaľuje najmä profesionálne technické zabezpečenie nového štadióna. „Je fantastické, čo sa na Slovensku podarilo vybudovať. Za 20 rokov, čo s kapelou Elán spolupracujeme, sme už hrali na mnohých štadiónoch či upravených plochách, ale tento štadión patrí k európskej špičke. Nedovolím si hovoriť za športovcov, no z hľadiska prípravy a logistiky pre možné kultúrne akcie sa projekt pripravil veľmi rozumne. Je detailne prepracovaný od celého zázemia až po možnosť príjazdu kamiónov a ich parkovania pod pódiom, čo znamená, že niekoľko desiatok ton techniky potrebnej na koncert sa nebude musieť prenášať cez celý štadión,“ vyzdvihol Čimera.

Nový športový stánok si pochvaľuje aj samotná skupina Elán. „Takýto veľkolepý priestor sa otvára len raz za život. Neviem si predstaviť, že by sme povedali nie na takúto ponuku. Každý Slovák by sem mal zavítať, či už kvôli hudbe, alebo futbalu,“ povedal na margo koncertu líder kapely Jožo Ráž. Súhlasí s ním aj gitarista Ján Baláž. "Bratislava už niečo takéto z hľadiska kultúry potrebovala, súčasné možnosti sa sústreďovali len v halách, ktoré mali na niektoré podujatia naozaj malú kapacitu,“ priznal hudobník pre Pravdu. Práve spojenie športového a kultúrneho využitia je podľa neho cesta aj do budúcnosti. „Z hľadiska ekonomiky je dobré, keď sú niektoré priestory využiteľné na viacero vecí, pretože v takom veľkom priestore nemôže byť koncert každý deň,“ dodal.

Vystúpenie skupiny Elán bude 29. mája 2019 vyvrcholením celého programu. Na koncerte dostane priestor aj predkapela Seven Weapon či folklórna skupina Čarovné ostrohy. Šancu na štadiónový koncertný reparát dostane aj raper Majk Spirit.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #Tehelné pole #Jožo Ráž #Elán