Miro Žbirka zverejnil klip k singlu Každý chce byť naj

Slovenský spevák a hudobník Miro Žbirka zverejnil videoklip k singlu Každý chce byť naj z jeho štúdiovky Double Album (2018). Klipom interpret pripomína dobu legendárneho pražského divadla Semafor a kultovej snímky Konkurs (1964) od Miloša Formana, ktorá mala premiéru pred 55 rokmi.

11.03.2019 16:05
Miro Žbirka Foto: ,
Spevák Miro Žbirka.
debata (1)

Novinka vznikla v réžii Davida Žbirku a rovnako ako film ju nakrútili v priestoroch divadla, ktoré tento rok oslavuje 60 rokov svojho vzniku. V klipe sa pritom objavila aj najznámejšia osobnosť Semaforu, jeho šéf Jiří Suchý. „Som veľmi rád, že sa takto neplánovane v klipe spojil film, ktorý mám rád, s divadlom, ktoré v histórii československej hudby veľa znamenalo. Vtedy sa mladé talenty hľadali na konkurzoch, dnes je to v talentových súťažiach. Ale jedno sa nezmenilo, že tam každý chce dokázať, že je ten naj. Potešilo ma, že David sa rozhodol spracovať klip práve týmto spôsobom, ale aj to, že som v ňom nemusel hrať hlavnú úlohu. Bol som nesmierne poctený, že si pán Jiří Suchý našiel čas a prijal úlohu v našom klipe. A že nám to umožnil nakrúcať priamo u nich v divadle je pre mňa veľká česť,“ vyjadril sa Miro Žbirka.

V klipe sa tiež predstavili muzikant Honza Horáček, herečka a speváčka Dáša Zázvůrková, herečky Ester Grohová a Františka Brzobohatá, ktoré stvárnili hlavné úlohy, či syn zosnulého bubeníka skupiny Olympic, YouTuber a hudobník Milan Peroutka. Video je, podobne ako album, „double“. Priaznivci umelca si ho môžu pozrieť aj k anglickej verzii Nothing Ever Rhymes, ktorej text napísal anglický textár a básnik Pete Brown. Žbirka získal 5. marca svoju prvú cenu Anděl, ktorú udeľuje Česká hudobná akadémia.

„Je to príjemný pocit, keď zistíte, že album oslovuje fanúšikov aj hudobných odborníkov. Ocenenie od nich si veľmi vážim. Je to odmena za mesiace strávené pri príprave albumu a spolu s ohlasom fanúšikov to dáva znamenie, že idete správnym smerom. Cena ma potešila o to viac, že na Slovensku momentálne žiadne takéto akcie nemáme,“ vysvetlil umelec. Počas galavečera v pražskom Fóre Karlín spevák vystúpil s nevidomou českou klaviristkou Ráchel Skleničkovou a v premiére predviedli skladbu Čistý svet.

Spevák pripravuje dva veľké koncerty, ktoré sa uskutočnia 3. decembra v O2 Aréne v Prahe a 5. decembra na zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave. Vstupenky na podujatia sú už v predaji. Žbirkovi fanúšikovia a fanúšičky sa môžu tešiť na skladby Double Albumu aj na veľké hity svojej štyridsaťročnej sólovej kariéry, ktoré predstaví spolu s uznávanými anglickými a americkými hudobníkmi a ďalšími exkluzívnymi domácimi a zahraničnými hosťami. Ešte pred vystúpeniami v Prahe a Bratislave odohrá 26. októbra koncert v Londýne.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #singel #klip #Miroslav Žbirka #Double Album