Zomrela česká speváčka Věra Bílá

Česká rómska speváčka Věra Bílá zomrela vo veku 64 rokov. Informoval o tom portál iDnes.cz.

12.03.2019 11:07
Věra Bílá Foto:
Česká speváčka Věra Bílá zomrela vo veku 64 rokov.
debata (3)

Podľa portálu mala speváčka práve tento týždeň zahájiť plánované comebackové turné. Malo sa začať už v piatok koncertom v Sokolove. Sprevádzať ju mal takisto rómsky spevák a bývalý účastník SuperStar Jan Bendig.

Věra Bílá s rómskou hudbou a svojím spevom zaujala v 90. rokoch aj vo svete. Vypredávala koncertné sály a britské denníky o nej písali ako o rómskej kráľovnej či Elle Fitzgeraldovej rómskej hudby. Věra Bílá, ktorej rodina pochádzala zo Slovenska, je u nás známa aj spoluprácou so skupinou Vidiek, s ktorou naspievala skladbu Ó, maňo. So spevákom Videka Jánom Kuricom potom nahrala celý album Cigánsky plač. Účinkovala aj vo filmoch Dušana Hanáka Ružové sny (1976) a Ja milujem, ty miluješ (1980).

Speváčku podľa portálu tn.cz ešte v pondelok vo veľmi vážnom stave previezli do plzenskej nemocnice. Dlhodobo mala problémy s dýchaním, bojovala aj s cukrovkou.

Věra Bílá pochádzala z hudobníckej rodiny, jej otec Karol Giňa viedol cimbalovú hudbu. Verejne ako speváčka vystupovala od detstva. Neskôr sa hudbe venovala profesionálne ako členka skupiny Kale, s ktorou sa v roku 2005 rozišla, o čom povedala. "V zlom som sa s Kale nerozišla, ani som sa s nimi však nerozlúčila. Ohovárali ma, že som umrela, nežijem, nepracujem a som zlá. Nič na tom však nie je pravda. Naozaj nie,“ uviedla Bílá.

So skupinou Kale nahrala aj niekoľko albumov. Debutu Rom pop pomohla na svet speváčka Zuzana Navarová. Ďalšia platňa Kale Kaloré (1998) mala medzinárodný ohlas a katapultovala Bílú do koncertných sál v európskych metropolách aj v Amerike. Spievala v parížskej Olympii aj v Bielom dome pre Billa Clintona. Jej vypredané vystúpenie v Carnegie Hall museli zrušiť, pretože neprišla na letisko.

Neskôr začala holdovať hazardu, hrať automaty a peniaze sa jej rozkotúľali. „Najlepší herci v Anglicku aj v Amerike tiež hrali a prišli na mizinu. Tak prečo by som si nezahrala ja?“ V programe Českej televízie 13 komnata prezradila, že viac ako prehrané peniaze ju trápilo, že nemohla mať deti. Jej adoptovaný syn zomrel v roku 2013, krátko po tom zomrel aj jej manžel, s ktorým bola od svojich pätnástich rokov.

„Po smrti syna a manžela som nemohla spievať. Chýba mi to, ale potrebujem kapelu, akú ja chcem. Nie som hviezda, som obyčajné dievča z muzikantskej rodiny. Bola som v Hollywoode, Mexiku, Švédsku… precestovala som 99 štátov, na Rokycany nedám dopustiť, ale najviac sa mi páčilo v Paríži. Ľudia tam majú otvorené srdcia, aj keď nevedeli, o čom snívam, tak im tiekli slzy,“ povedala vlani v rozhovore pre xtv.cz.

Věra Bílá trávila posledné roky svojho života v rodných Rokycanoch. V roku 2016 sa pokúsila o samovraždu. Hoci v časoch najväčšej slávy vraj mala ponuky zo zahraničia, aby opustila Česko, odmietala to. „Nikdy by som nikam neodišla. Všade sa musí pracovať. Nikde nelietajú pečené holuby do huby. Ani v Kanade. Väčšina z tých, čo odcestovali, sa nakoniec vrátila späť. Keby sa tam mali dobre, nikdy by to neurobili,“ povedala koncom 90. rokov Zemským novinám.

Rómska interpretka Věra Bílá počas vystúpenia...
Rómska interpretka Věra Bílá počas vystúpenia...
+2Věra Bílá a Janko Kuric počas vystúpenia v...

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Věra Bílá