Zomrel country spevák Mirek Hoffmann

Vo veku nedožitých 84 rokov zomrel český country spevák, textár a skladateľ Mirek Hoffmann, ktorý pôsobil v legendárnej skupine Greenhorns. Smutnú správu potvrdil kapelník skupiny Zelenáči, ktorú Hoffmann založil, Milan Krbec. „Hovoril som s Mirkovou dcérou, odišiel v pokoji v spánku,“ vyjadril sa Krbec pre denník Blesk.

12.03.2019 14:29
debata (2)

Mirek Hoffmann sa narodil 28. marca 1935. Ako mladý sa učil hrať na husle, absolvoval tiež hodiny spevu a vystupoval s dixielandovou kapelou. V roku 1962 sa predstavil v inscenácii Šest žen Jindřicha VIII. divadla Semafor. V roku 1968 založil s Markom Čermákom či Tomášom Linkom country kapelu White Stars. Do formácie Greenhorns, ktorá vznikla v roku 1965 a neskôr sa pre normalizáciu premenovala na Zelenáči, Hoffmann a Linka prestúpili v roku 1970. Po roku 1989 sa kapela rozdelila na Greenhorns, s ktorou pokračoval Jan Vyčítal, a na skupinu Noví Zelenáči Mirka Hoffmanna.

Hoffmannova skupina neskôr zase začala používať názov Zelenáči. V roku 2006 spevák zo zdravotných dôvodov prestal s vystupovaním, zostal však činný ako autor. Hoffmann si napísal všetky texty piesní, ktoré si sám spieval. Medzi jeho najznámejšie patria napríklad Oranžovej expres či Dívka s vlasem medovým.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #spevák #country #Mirek Hoffmann #Zelenáči