Radio_Head Awards 2018: Skladbou roka sa stal satirický Slovák, najlepší album nahrala Para

Prestížne hudobné ceny Radio_Head Awards za rok 2018 sú rozdané. Slávnostný večer sa konal v bratislavskej Axa Aréne NTC a niesol sa viac menej v pokojnom duchu bez nejakého faux pas. Ceremoniál obohatilo viacero žánrovo rozmanitých vystúpení, svojský humor či angažované prejavy hudobníkov.

16.03.2019 02:37
Vec Foto: ,
Slovenský raper Branislav Kováč, známy najmä pod umeleckým menom Vec, získal Cenu za skladbu roka.
debata (1)

Program začal presne na čas podľa plánu, pričom však bolo vidno, že v tom čase bola zaplnená maximálne tretina priestoru. Kapela Ľudové mladistvá odštartovala sériu vystúpení a predviedla jedinečné spojenie tradičného folklóru a experimentálneho džezu. Práve toto zoskupenie tiež ovládlo nominácie s albumom Viete ako a bojovalo až v štyroch kategóriách – Album roka, Debut roka, World Music / Folk a Jazzová hudba. Prekvapivo však kapela nepremenila ani jednu z nominácií.

Cenu pre najlepší debut si odniesla mierne zaskočená speváčka Monika Midriaková za nepochybne vydarený projekt Leto s Monikou. Jej rozpačité hľadanie slov počas ďakovného prejavu bolo milé a vtipné zároveň. V závere nezabudla prejaviť vďaku aj svojmu priateľovi, českému režisérovi Olmovi Omerzovi.

Objavom roka sa stala bratislavská indie kapela Don’t Trust Butterflies a Skladbou roka zase satirický a spoločensko kritický Slovák od rapera Veca. „Táto skladba vznikala naozaj dlho, zhruba v rozpätí dvoch rokov. Celkovo som si všimol, že čím som starší tým tvorím dlhšie. O to viac sú však prepracovanejšie a kvalitnejšie. Táto skladba vznikla takým štýlom, že som si zapisoval rôzne nápady postupne do telefónu, preto je tam tých vtipov veľmi veľa. Nedalo sa to napísať naraz, musel by som byť génius, aby som niečo také dokázal,“ prezradil úspešný raper.

Po udelení cien sa na obrazovke na pódiu objavil stand up komik Joe Trendy s humornou vsuvkou, robil si žarty z ocenených či nominovaných umelcov. Jeho hlášky však fungovali len spolovice čo sa odrazilo aj na pomerne chladných reakciách publika. Našťastie boli dané videodokrútky dramaturgicky umne zakomponované do programu a nebolo ich príliš veľa.

V rámci hudobných čísel jednoznačne dominovali kapely Luvver, Autumnist či David Kollar, ktorým sa podarilo vytvoriť behom len jednej piesne neopakovateľnú a silnú atmosféru. Kvalitnú šou však predviedli rozhodne aj The Youniverse, Katarzia, Prezident Lourajder či čerstvé zoskupenie Ultrazvuk spolu so Zuzanou Mikulcovou. Autumnist – hudobník Vlado Ďurajka si okrem vystúpenia na pódiu prišiel tiež vyzdvihnúť Cenu pre najlepší album podľa novinárov a David Kollar zase Cenu za prínos do hudby.

„Myslím, že každý si bude pamätať rok 2018 z viacerých dôvodov a asi najmä preto, čo sa udialo vo februári. Zároveň kvôli následným udalostiam, ktoré sa odrazili aj v hudbe, čo som veľmi rád. Vzniklo niekoľko silných skladieb. Neboli to však len nejaké povinné jazdy a akési cvičenie angažovanej tvorby, ale vznikli skutočne dobré pesničky,“ zhodnotil minulý rok hudobný kritik Oliver Rehák predtým než odovzdal Cenu Davidovi Kollarovi. „David je človek, ktorý vyviezol slovenskú hudbu do sveta skôr než to ešte bolo cool,“ dodal s úsmevom Rehák.

„Ďakujem. Som rád, že ste vybrali práve mňa a že ste si všimli tie roky práce v zahraničí,“ prejavil vďaku prešovský experimentátor, ktorý má na konte spolupráce s menami ako Steven Wilson, Marco Minnemann, Arve Henriksen či Erik Truffaz. Práve prvý venovaný mu nahral video odkaz ako prekvapenie, kde mu zagratuloval k oceneniu a povedal, že sa teší na ich ďalšiu spoluprácu.

Medzi ďalšími ocenenými boli aj trash metalová kapela Catastrofy za nahrávku Besnota v kategórii Hard & Heavy alebo raper Strapo za nahrávku Poschod13. Práve on sa spolu s ďalšími interpretmi počas večera snažil pripomenúť blížiace sa voľby a apeloval na to, aby diváci využili svoje právo a šli voliť, pochopiteľne však priamo nepodporili žiadneho z kandidátov.

Hlavnú cenu za najlepší album získala dlhoročná stálica, kapela Para za album Našou krajinou. Kapela sa však ceremoniálu nemohla zúčastniť, keďže je momentálne na turné po Slovensku. Divákov však pozdravila z plátna prostredníctvom videodokrútky a zahrala tiež celú titulnú skladbu z albumu a zakončila tak slávnostný večer.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #ocenenie #Vec #Para #Autumnist #David Kollar #Radio_Head Awards #Katarzia #Strapo