Kino pre uši. Andrej Šeban prichádza s albumom Triplet

Slovenský gitarista a všestranný hudobník Andrej Šeban prichádza s novinkou Triplet v podobe troch inštrumentálnych albumov. Takmer desať rokov nahrávaný projekt s pôvodným pracovným názvom Hudba pre nikoho je absolútne voľným hudobným dielom za hranicami očakávania. TASR informoval PR manažér Alex Čerevka.

21.03.2019 12:00
Andrej Šeban Foto:
„Pri nahrávaní som všetko, čo viem o hudbe, odložil bokom a pristupoval k nej ako dieťa,“ tvrdí o albume Triplet Andrej Šeban.
debata

Andrej Šeban na svojej sólovej dráhe viackrát ukázal, že okrem tradičnej gitarovej tvorby mu nie sú cudzie ani experimenty. V rovnakom duchu pokračuje aj na novom trojalbume Triplet: Hody Náhody – Medzi sviatkami – Tokom, ktorý je výpoveďou jeho vlastného vnímania sveta. V novej tvorbe kladie špeciálny dôraz na vizuálny aspekt hudby, nakoľko neoddeľuje hudbu a vizuálne umenie a sám je schopný počuť obraz a vidieť zvuk. Zámerom bolo vytvorenie zvukomalebných obrazov, ktoré charakterizuje ako kino pre uši.

Hlavnou koncepciou pri nahrávaní albumov bolo oprostenie sa od konkrétnej harmónie, melódie a rytmu a otvorenie priestoru pre voľný experiment. Výsledkom sú inštrumentálne piesne tvorené stereo efektmi a o niečo menej i živými nástrojmi či vokálom, avšak bez konkrétnych textov.

„Nechal som sa unášať prúdom invencie a vyhýbam sa akokoľvek viazanému rytmu. Pri nahrávaní som všetko, čo viem o hudbe, odložil bokom a pristupoval k nej ako dieťa, ktoré objavuje zvuky a pocity, ktoré mi hudba prináša. Vidím v nej vlastné obrazy a viem si z nej dešifrovať príbeh bez toho, aby som sa zamýšľal nad konkrétnymi akordmi alebo tónmi. Súčasnú dobu vnímam ako samostatné voľné rytmické prúdy idúce nezávisle cez seba v rôznych harmonických a melodický súvislostiach. Mal som dojem, že táto hudba odráža stav sveta, aký je,“ uviedol pre médiá Andrej Šeban.

Počas svojej kariéry pôsobil vo formáciách Nervy, Demikát, Banket Richarda Müllera či Combo Petra Lipu. V 90. rokoch spoluzakladal progresívnu rockovú formáciu Free Faces a vlastnú inštrumentálnu skupinu Ash Band. Na konte má množstvo spoluprác s menami, ako Pavol Hammel, Dežo Ursiny, Peter Lipa, Marika Gombitová alebo Robo Grigorov. Na dráhe sólového umelca si na konto pripísal doposiaľ dvanásť albumov a scénické hudobné kompozície pre filmy a rozhlasové hry.

Album Triplet sa skladá z troch CD v papierovom digisleeve, na obale je obraz namaľovaný Andrejom. Nachádza sa na ňom spolu 46 skladieb. Album vychádza v limitovanej číslovanej edícii v počte 600 kusov pod značkou Slnko Records už 22. marca. Novinku uvedie a pokrstí v rovnaký deň sólovým koncertom v bratislavskom Klube pod lampou.

debata chyba
Viac na túto tému: #album #Andrej Šeban #CD #Slnko Records #Triplet