Scott Walker zanechal dedičstvo neobyčajnej hudby

David Bowie ho označil za svoj idol, ovplyvnil aj skupinu Radiohead a mnohých ďalších hudobníkov. "Svojhlavý objavovateľ, ktorý sa nikdy neprestal snažiť vyliezť na svoj vlastný umelecký Everest. Prevratný, inšpiratívny, vplyvný a novátorský," vzdala mu hold hudobnícka organizácia British Phonographic Industry.

25.03.2019 18:10
debata (1)

„Pol storočia obohacoval génius muža narodeného ako Noel Scott Engel životy tisícov ľudí, najskôr ako jedna tretina The Walker Brothers a neskôr ako sólový umelec, producent a skladateľ nekompromisnej originality,“ napísalo vydavateľstvo 4ad v správe, v ktorej oznámilo, že spevák a skladateľ Scott Walker zomrel vo veku 76 rokov.

Scott Walker bol v 60. rokoch idolom tínedžerov. Foto: Profimedia
Scott Walker bol v 60. rokoch idolom tínedžerov. Scott Walker bol v 60. rokoch idolom tínedžerov.

Muž s mahagónovým hlasom, ako o ňom napísal škótsky hudobník Midge Ure, sa narodil v americkom štáte Ohio, väčšinu života však prežil vo Veľkej Británii. Keď v 60. rokoch britské kapely dobývali Ameriku, trojica Američanov, ktorí si hovorili The Walker Brothers, si to namierila, naopak, do Veľkej Británie. Skupina, ktorej členovia neboli ani bratia a ani jeden z nich pôvodne nenosil priezvisko Walker, vznikla v roku 1964. O rok neskôr už ich pieseň Make It Easy on Yourself kraľovala britskej singlovej hitparáde. Ešte väčší úspech mala kapela o rok neskôr s coververziou piesne The Sun Ain't Gonna Shine Anymore, ktorá bodovala aj v Amerike. V Británii a Európe sa formácia v tomto čase stala idolom tínedžerov a ich popularita nemala až tak ďaleko od tej, ktorú si užívali The Beatles. Po turné v roku 1967, ktoré absolvovali spoločne s Jimim Hendrixom či Engelbertom Humperdinckom a koncertnej šnúre v Japonsku o rok neskôr, sa však skupina rozpadla. V polovici 70. rokov sa ešte na čas dali dokopy.

Scott Walker popri pôsobení v skupine začal vydávať aj sólové albumy. Prvý, nazvaný Scott, vyšiel už v roku 1967 a nasledovali nahrávky Scott 2 až Scott 4 (1968, 1969). Na naposledy menovanej bola aj pieseň The Old Man's Back Again (Dedicated to the Neo-Stalinist Regime), v ktorej Walker odkazoval na inváziu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v roku 1968. Albumy, na ktorých okrem vlastnej tvorby ponúkol napríklad aj svoje verzie piesní Jacqua Brela, mali úspech u poslucháčov aj kritiky. „Neustále sa to opakovalo,“ hovoril pre Guardian o piesňach The Walker Brothers. „Na začiatku to bolo fantastické a veľa som sa naučil. Dostal som sa k práci s veľkými orchestrami a dobrými rozpočtami. Ale po čase sa vzorec opakoval – stále chceli to isté.“

Svojimi sólovými nahrávkami sa Walker postupne vzďaľoval popovému svetu, experimentoval, približoval sa k avantgarde a jeho hudba aj práca s textami inšpirovali mnohých ďalších muzikantov. „Mal veľký vplyv na Radiohead a mňa samého, ukázal mi, ako môžem používať svoj hlas a slová. Stretol som ho raz na festivale Meltdown, bol to taký láskavý jemný outsider,“ napísal v reakcii na Walkerovo úmrtie frontman skupiny Radiohead Thom Yorke. „Cestou do práce v prvý deň nahrávania albumu OK Computer som ho míňal, keď šiel na bicykli po Chiswick High Street a keď som prišiel do štúdia, Thom držal jeho album Scott 4,“ napísal na Twitteri producent Nigel Godrich. „Jeho texty sú brilantné. Vždy, keď počúvam niektorú z jeho piesní, objavím v nej nejakú novú dimenziu. Sú husté, hlboké a celkom existenciálne. Ale je v nich tiež mnoho humoru,“ povedala o Walkerovej tvorbe pre BBC nórska speváčka Susanne Sundfør.

„Z idolu tínedžerov sa stal kultúrnou ikonou. Budúcim generáciám zanechal Scott dedičstvo neobyčajnej hudby. Bol to brilantný textár s neodbytným speváckym hlasom. Bol jedným z najuznávanejších inovátorov na špici kreatívnej hudby,“ napísalo jeho vydavateľstvo s tým, že jeho kompozície presahovali žánre a jeho číra originalita sa vzpierala zaškatuľkovaniu.

Cenená je napríklad jeho albumová „trilógia“ Tilt (1995), The Drift (2006) a Bish Bosch (2012). V roku 2014 nahral spoločný album Soused s experimentálnou metalovou kapelou Sunn O))). Je tiež autorom soundtracku k filmu Pola X režiséra Leosa Caraxa a k snímkam The Childhood of a Leader (2015) a Vox Lux (2018) Bradyho Corbeta. Spolupracoval aj so skupinou Pulp, ktorej produkoval album We Love Life (2001), alebo so speváčkou Bat For Lashes, s ktorou nahral pieseň The Big Sleep.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Scott Walker #The Walker Brothers