Svet je 25 rokov bez Kurta Cobaina. Hudobná ikona zhorela príliš skoro

Frontman americkej hudobnej skupiny Nirvana sa stal jednou z vedúcich osobností vtedy nového alternatívneho rockového štýlu grunge, ale pritom bol plachý, citlivý a pochyboval o zmysle života. Kurt Cobain zomrel pred štvrťstoročím, 5. apríla 1994 vo veku 27. rokov. S hudobnými legendami ako Janis Joplinová, Jim Morrison, Jimi Hendrix či Amy Winehouse patrí do "klubu 27", teda medzi tých, ktorí odišli v rovnakom veku.

05.04.2019 17:20
Music Kurt Cobain Foto:
Kurt Cobain.
debata (2)

Cobain sa narodil 20. februára 1967 v drevárskom mestečku Aberdeen, ktoré leží asi 100 kilometrov juhozápadne od Seattlu, metropoly štýlu grunge. V siedmich rokoch sa mu rozviedli rodičia a nasledovalo pendlovanie medzi nimi aj prespávanie u príbuzných, osamelosť, depresie, v puberte potom únik k punkovej muzike a prvé experimenty s návykovými látkami.

Prvých pár rokov sa Cobain pretĺkal ako sa dalo, živil sa príležitostnými prácami a občas spal aj v čakárňach alebo pod mostom. V roku 1986 založil spolu s basgitaristom Kristom Novoselicom skupinu Nirvana, ktorej zloženie sa stabilizovalo o štyri roky neskôr s príchodom bubeníka Davea Grohla a potom k nim pribudol ešte gitarista Pat Smear. V roku 1991 bola už ich pieseň Smells Like Teen Spirit, ktorá dodnes víťazí v anketách o najpopulárnejšiu alternatívnu skladbu všetkých čias, najhranejším hitom na hudobnej stanici MTV.

V piesňach, ktoré sa mali stať svetovými hitmi, spieval Kurt o trýznivej samote, násilí a bezvýchodiskovosti, o spodných prúdoch modernej civilizácie, o nenávisti k sebe samému. Svojim zastretým hlasom tak jasne vyjadroval pocit príslušníkov celej svojej neistej a frustrovanej „generácie X“ – na nemalé zdesenie ich rodičov.

Hlavným hovorcom a idolom svojich rovesníkov sa stal vlastne proti svojej vôli. Hudbu miloval, hystériu davov pri koncertoch však prinajmenšom nechápal a deptalo ho, keď fanúšikovia nerozumeli, čo chce svojou tvorbou oznámiť. Navyše úprimne neznášal komerčné šialenstvo, ktoré sa okolo Nirvany rozpútalo. Jeho životné motto znelo: „Lepšie je zhorieť než vyhasnúť“.

Cobain si rozhodne užil aj tienisté stránky popularity. Bulvárne médiá s gustom prepierali jeho divoké kúsky na turné aj dlhoročnú závislosť od heroínu. Ich vďačným objektom je dodnes aj jeho vdova Courtney Love, ktorá mu porodila dcéru Francis Bean. Niekdajšia speváčka skupiny Hole, známa tiež vďaka stvárneniu hlavnej ženskej úlohy vo Formanovej kontroverznej snímke Ľud verzus Larry Flint, bola najprv obviňovaná, že Kurta len využíva, neskôr aj z toho, že ho pre peniaze nechala zavraždiť. Časopis Rolling Stone ju aj pre jej drogové excesy a botoxové kúry tituloval ako „najkontrover­znejšiu ženu v histórii rocku“.

Nirvana, ktorá do Kurtovej smrti vydala celkom štyri úspešné albumy, odchod svojho frontmana celkom prirodzene neprežila – Cobain bol nielen spevákom, ale aj hlavným textárom a autorom hudby. Jeho predčasný odchod ľutovali bezpochyby aj slovenskí a českí fanúšikovia, ktorí si na jar 1994 kúpili lístky na plánovaný, ale už nikdy neuskutočnený pražský koncert.

Zvyšní traja členovia skupiny zostali po Kurtovej smrti hudobne aktívni, najviac sa presadil bubeník Dave Grohl so svojou novou rockovou skupinou Foo Fighters.

Život hudobníka pripomenul v roku 2015 aj surový dokument Kurt Cobain: Montage of Heck, ktorý poskytuje vnútorný a detailný pohľad do života muža, ktorý si na vrchole slávy vzal život.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Kurt Cobain #Nirvana