Producent Ross Godfrey: Morcheeba mi veľmi chýbala

„Veľmi sa tešíme, že sa opäť vrátime na Slovensko,“ tvrdí producent a jeden zo zakladajúcich členov skupiny Morcheeba Ross Godfrey, ktorý 14. mája pricestuje do bratislavského klubu MMC spoločne so speváčkou Skye Edwards a zvyškom kapely. So svojimi fanúšikmi majú čo oslavovať. Prelomový album Big Calm sa dožil 20 rokov, na koncerte však nebudú chýbať ani veľké hity, ktoré ich ani po mnohých rokoch hrania neomrzeli.

21.04.2019 16:00
Morcheeba Foto:
Speváčka Skye Edwards a producent Ross Godfrey zo skupiny Morcheeba.
debata

Od vydania albumu Big Calm prešli už dve dekády, po odchode vášho brata sa navyše z tria stalo duo. Ako sa za ten čas Morcheeba zmenila?

Mám pocit, že naše novšie veci pripomínajú skôr živú kapelu s hlasnejšími gitarami. Môj brat Paul opustil skupinu už pred pár rokmi, no navždy zostane jej dôležitou súčasťou. Rovnako ako hiphopový vplyv, ktorý do nej vniesol a ktorý sa stal súčasťou jej DNA.

Big Calm vám priniesol celosvetový úspech. Médiá vás prirovnávali ku skupinám ako Portishead či Massive Attack. Čím ste sa od nich chceli odlíšiť?

Triphopové kapely vychádzali z rôznorodého prostredia. Líšili sa zvukovo aj textovo, no keďže ich spájali otupené bíty a omamný nádych psychedélie, bolo jednoduchšie hodiť ich všetky do jedného vreca. Čo sa týka skupiny Morcheeba, inšpirovalo nás množstvo bluesovej a country hudby, no takisto aj acid rock a folk.

Po vydaní albumu Head Up High v roku 2013 prišla dlhá prestávka. Kedy ste sa rozhodli, že sa opäť vrátite na scénu ako Morcheeba?

Hranie s kapelou mi veľmi chýbalo. Bol som preto naozaj rád, že nahrávame nový album a po ňom sa vydáme na cesty za našimi fanúšikmi. So Skye sme boli trochu zaneprázdnení výchovou detí, no vždy keď sa vrátime do Londýna, neustále píšeme a nahrávame. Aktuálne turné má obrovské rozmery, dokonca si ani neviem spomenúť na to, kedy presne sa začalo. Minulý rok sme počas neho odohrali asi 100 koncertov a približne rovnaké množstvo na nás čaká aj v roku 2019. Turné a návštevy krásnych miest si nesmierne užívame. Máme šťastie, že nás práca baví a napĺňa.

Veľký pódiový návrat nedávno absolvovala aj speváčka Elizabeth Fraser z bývalej skupiny The Cocteau Twins, ktorú pri príležitosti výročia albumu Mezzanine pozvala na turné kapela Massive Attack. Aký comeback by ste túžili zažiť vy?

Veľmi by ma potešilo, ak by opäť obnovili The Jimi Hendrix Experience. Pamätám si tiež, ako ma zasiahlo, keď som pred desiatimi rokmi počul skupinu Love hrať ich album Forever Changes. Bolo to niečo úžasné. Ak ide o skvelú hudbu, vždy je krásne vypočuť si ju opäť naživo, samozrejme, ideálne aj s originálnymi členmi kapiel, ak sú ešte nažive.

Pri Mezzanine ešte zostanem. V klipe k piesni Inertia Creeps hrá dôležitú úlohu slávne kreslo Eames Lounge. To isté kreslo sa nachádza aj na obale albumu Big Calm, spolu s ďalšími dizajnérskymi kúskami ako stolíkom Astro od Victora Wilkinsa či kreslom Bertoia Diamond od Harryho Bertoiu. Bola britská triphopová scéna posadnutá kvalitným dizajnom?

(Smiech) Netuším. Možno len trávime veľa času relaxovaním a počúvaním hudby v komfortných kreslách. Nič iné však za tým nie je. Cover Big Calm je inšpirovaný albumom Hi Fi Companion od Raya Conniffa.

Pri vizuáli vášho najnovšieho albumu Blaze Away z roku 2018 ste intímnosť štýlového „obývačkového“ prostredia vymenili za vzdialenú surreálnu galaxiu. Podriadili ste tomu aj zvuk nahrávky?

Zvuk skupiny Morcheeba je rozpoznateľný, je to jednoducho štýl hudby, akú tvoríme a nechceme sa proti nej stavať. Čo sa týka celkového sci-fi nádychu albumu Blaze Away, možno zavážilo, že som sa vždy chcel stať astronautom. A tiež som bol veľkým fanúšikom originálneho seriálu Star Trek.

Minulý rok ste na sociálnych sieťach priznali, že neustále dostávate otázky, či ste, pokiaľ ide o nový album, nervózni. Vaša reakcia bola: „Vieme, že budete Blaze Away milovať, sme na tento album hrdí.“ Čo vám dodalo toľko sebadôvery?

Neviem, pravdepodobne pozitívna energia, ktorá z toho celého plynie.

Tiež ste uviedli, že ste pri nahrávaní novinky mali rovnaké pocity ako v začiatkoch kapely…

Keď nahrávate nový album, je prirodzené, že sa vždy vynoria aj spomienky z tých predchádzajúcich. Technológie sa možno zmenili, no ľudia, ktorí na nahrávke pracujú, majú tie isté hudobné základy.

Aktuálne ste s albumom na turné. Aké je prijatie publika? Nenudí vás, keď musíte dookola hrať aj „povinné jazdy“ ako Trigger Hippie, Blindfold či Rome Wasn't Built in a Day?

Obecenstvo je skvelé. Navyše ho často tvoria ľudia, ktorí ešte neboli na svete, keď niektoré piesne vznikli. Až príliš si to na pódiu užívame – a máme až príliš bohaté zásoby tequily – aby sme sa nudili.

Morcheeba bola vždy rodinnou záležitosťou. Na začiatku to boli bratia Godfreyovci, v súčasnosti ju „obsadili“ členovia rodiny speváčky Skye. Vnímate to ako výhodu alebo nevýhodu?

Určite výhodu. Byť členom rodiny znamená, že sa veľmi dobre poznáte. Máme šťastie, že Skye má v rodine toľko talentovaných hudobníkov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MMC #koncert Bratislava #Morcheeba #trip-hop #Big Calm