Sharpe: Unikátna šanca ako zviditeľniť slovenskú hudbu

Európske hudobné prúdy menia smer. Len pred pár mesiacmi vycestovala početná slovenská výprava do holandského Groningenu, aby reprezentovala domácu hudobnú scénu na festivale Eurosonic. Teraz sa karta obracia a zahraničné kapely pre zmenu vyrazia na Slovensko.

25.04.2019 09:00
Nvmeri Sharpe Foto:
Na festivale Sharpe sa predstaví aj slovenská skupina Nvmeri.
debata

Dôvodom je druhý ročník showcaseového festivalu Sharpe, ktorý štartuje v bratislavskej Novej Cvernovke už tento piatok. Konkurencia bude veľká. „Hľadačov talentov“ a odborníkov z hudobnej brandže budú chcieť o svojich kvalitách presvedčiť aj slovenskí interpreti, ktorí spolu so zahraničnými hosťami odohrajú počas dvoch dní 40 koncertov na šiestich scénach.

Za organizáciou a dramaturgiou festivalu Sharpe stojí tím ľudí z občianskeho združenia LALA Slovak Music Export, ktorí sa snažili nadviazať na zaniknutý festival Waves Bratislava. O znovuoživenie idey takéhoto podujatia sa usilovali niekoľko rokov, pričom minulý rok absolvovali úspešný pilotný ročník. Z priaznivých reakcií nielen zo strany umelcov, ale aj odborníkov neskrýva radosť aj jeden z organizátorov podujatia Alexander Čerevka.

„Dostávali sme naozaj skvelú spätnú väzbu. Či už na priestory, celkovú atmosféru, ale aj na servis pre účastníkov festivalu a konferencie. Snažíme sa, aby Sharpe nefungoval len navonok pre návštevníkov, ale aj dovnútra. V reakciách sa často objavovala Nová Cvernovka, kde sme využili areál, umelecké ateliéry či bývalú zborovňu. Tento rok by sme chceli festival ešte rozšíriť,“ teší sa z ponúkaného potenciálu bývalej chemickej priemyslovky na Račianskej ulici v Bratislave Čerevka. Festival tak okrem parku, kde bude hlavná scéna, obsadí aj strechu budovy alebo suterén, kde organizátori vypratali sklad a vytvorili tak priestor na pravý underground. V exteriéri si návštevníci užijú aj voľné improvizácie, tzv. jam sessions, kde si „zmerajú sily“ zahraniční aj domáci hudobníci.

Priestor na festivale dostanú viaceré žánre – od gitarovej hudby cez elektroniku, džez či progresívne techno až po experimentálnu tvorbu. Z domácich poteší spojenie Katarzie a Pjoniho v oceňovanom projekte Antigona, nebude chýbať ani Pišta Kráľovič s projektom FVLCRVM či kapelou Nvmeri alebo trash metalová kapela Catastrofy. Z Česka na Slovensko zavíta svojrázny pedagóg Ventolin, z Poľska príde kapela Trupa Trupa, zo Španielska zase osobitá vokálna umelkyňa MounQup.

Ako tvrdí Alexander Čerevka, napriek nahustenému programu budú mať návštevníci možnosť vidieť všetky kapely. „Je to koncept, ktorý by sme chceli zachovať. Z jedného pódia na druhé sa bude dať prejsť za pár sekúnd, resp. minút. Nikdy sa nestane, že by sa koncerty prekrývali vo svojej celej dĺžke,“ priblížil.

Neoddeliteľnou súčasťou festivalu Sharpe je aj hudobná konferencia. Spíkri z rôznych krajín v rámci nej zaostria na aktuálne témy reflektujúce stredoeurópsky priestor a problémy, ktoré ho sužujú. Vzácnym hosťom bude aj bývalý producent Pink Floydu Peter Jenner. „Táňu Lehockú, ktorá má na starosti konferenčnú časť, na festivale Eurosonic oslovili zástupcovia Medzinárodného manažérskeho fóra hudobníkov s tým, že by sa chceli zúčastniť na festivale Sharpe. Záujem prejavil sám Peter Jenner, ktorý chcel spraviť workshop,“ hovorí o šťastnej zhode okolností Čerevka.

Dostať slovenskú scénu do širšieho povedomia je dlhodobý proces. Podľa Čerevku sa však situácia neustále zlepšuje. „O slovenskej scéne a vôbec hudbe z tejto časti Európy sa hovorí stále viac. Postupne si získavame čoraz väčší rešpekt a určite pomohlo aj slovenské zastúpenie na takom veľkom podujatí, akým je festival Eurosonic. Aj v rámci festivalu Sharpe sa budeme rozprávať o tom, kde sa slovenská scéna nachádza tri mesiace po Eurosonicu,“ približuje organizátor, ktorý napriek veľkým očakávaniam stojí nohami pevne na zemi. „Uvedomujeme si, že kapela nevystrelí do vesmíru len na základe jedného koncertu, no verím, že aj prostredníctvom nášho festivalu sa medzinárodná scéna postupne dozvie o kvalitách slovenskej hudby.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #showcasový festival #Eurosonic #Alexander Čerevka #Sharpe