Peter Lipa pokrstil nový album. Mám rád kontrasty, tvrdí

Slovenský spevák Peter Lipa pokrstil v pondelok večer v Ateliéri Babylon svoj nový album Dobré meno.

01.05.2019 12:00
Peter Lipa Foto:
Peter Lipa s kapelou.
debata

V sprievode Peter Lipa Band v zložení Peter Lipa ml. (keyboard), Miroslav Fedor (bicie), Radovan Tariška (altosax) a Michal Šimko (basgitara) známy umelec počas večera predviedol aj výber z 13 skladieb, ktoré na novinku zaradil. Okrem neho a jeho kapely sa počas slávnostného večera predstavili aj džezová formácia Mattia Boyzz a japonská speváčka Masumi Ormandy, s ktorou Lipa zaspieval spoločný duet. Ormandy napokon štúdiovku aj uviedla do života. „S Masumi sa poznáme už dlhšie, mali sme spolu niekoľko koncertov. Vystupovala so mnou pred dvomi rokmi na Morave, potom som bol ja v Japonsku no a nedávno som sa dozvedel, že práve v čase krstu môjho albumu bude v Európe, tak som ju zavolal na koncert a som veľmi rád, že pozvanie prijala,“ vysvetlil spevák.

Novinka je podľa jeho slov veľmi rôznorodá. „Ja mám rád kontrasty. Myslím, že všetky moje predchádzajúce albumy zahŕňajú rôznorodé štýly. Vzniká to celkom jednoducho, tým, že spolupracujem vždy s rôznymi hudobníkmi. Každý z nich má v sebe inú energiu, má vlastnú predstavu o hudbe, hrá osobito a prináša do tých skladieb niečo svoje, niečo nové. Všetci, ktorí participujú na tých skladbách, sú vlastne aj ich spoluproducenti,“ povedal známy umelec. „Každý z nich má iný prístup a spoločným menovateľom toho celého som ja. Ja to celé tak uzemňujem a zároveň tým ukazujem, že hudba môže byť aj iná, že hranice v hudbe nie sú a všetko je možné. Aj tento album je toho dôkazom,“ podotkol.

Zásadný podiel na novinke majú hudobníci z Peter Lipa Band. „S chlapcami sme na album nahrali deväť trackov. Prizvali sme si aj dvoch hostí, na perkusiách hral Peter Rajtl a na gitare Paľo Bereza, ten odviedol veľký kus práce, pretože gitaru tam počujeme v mnohých skladbách. Dve pesničky na albume, Because of Your Sad Eyes a Kde bolo, tam bolo, sú staršie a sú tam ešte dva tracky, ktoré som robil s Martinom Majlom Štefánikom ako spoluautorom a Adrianom Líškom ako koproducentom. Je to skladba Motýľ na text Milana Lasicu a druhá sa volá Nenápadný nápad. To je duet so Zuzkou Mikulcovou na text Ruda Rusiňáka. A k týmto všetkým hudobníkom sa pripájajú ešte zvukoví majstri z viacerých štúdií, ktorí na to všetko dozerali a formovali svojimi názormi a predstavami výsledné dielo,“ poznamenal obľúbený spevák.

Titulnou pesničkou albumu je skladba Dobré meno. „Je to jedna z tých rezkejších pesničiek, podľa mňa celkom dobrá, možno by to mohol byť aj singel, uvidíme… Je to pesnička na text Vlada Krausza a v refréne v nej spievam, že ‚Najdôležitejšie je len jedno, nestratiť dobré meno‘ – s týmto krédom úplne súhlasím. Človek si musí svoj kredit zachovať a byť na svojej ceste kontinuálny, vždy čitateľný a rovnomenný, nemeniť svoje zásady a nerobiť zrazu niečo iné. To zásadné v nás by malo zostať konštantné,“ poznamenal sympatický interpret, ktorý počas večera predstavil aj dva čerstvé videoklipy ku skladbám Motýľ a Znova a znova. „Videoklipy sú dnes nevyhnutnosť. Ľuďom už nestačí hudbu len počuť, chcú ju aj vidieť. Kedysi bola hudba sama o sebe veľmi silné médium, stačilo si ju pustiť a zatvoriť oči. Teraz keď zverejníte pesničku na internete, ten obraz sa k nej žiada,“ poznamenal umelec, ktorý svoj nový album pokrstí ešte na troch ďalších koncertoch. Dva z nich sa uskutočnia 10. a 11. mája v pražskom Jazz Docku a tretí 30. mája v brnianskom klube Radost. „A okrem toho budeme v máji s kapelou hrať ešte v Jistebníku, Košiciach, na hrade Vígľaš a zavítame aj do Londýna,“ uzavrel Lipa.

Termíny nadchádzajúcich koncertov Petra Lipu:

  • 3. mája – Galerijní ulice, Jistebník
  • 10. a 11. mája – Jazz Dock, Praha (koncerty spojené s krstom a predstavením albumu)
  • 19. mája – Festival Vyšehraní, Praha
  • 22. mája – RTVS Košice
  • 23. mája – klub pod lampou, Bratislava
  • 24. mája – hrad Vígľaš
  • 25. mája – 229 Great Portland st, London W1W 5PN
  • 30. mája – Radost Concert Hall, Brno (koncert spojený s krstom a predstavením albumu)
debata chyba
Viac na túto tému: #album #Peter Lipa