Jiří Korn - Kúzelník s tágom

Popový spevák, skvelý tanečník, herec aj biliardový preborník. Jiří Korn slávil sedemdesiatku.

17.05.2019 14:00
Jiří Korn Foto:
Český spevák a herec Jiří Korn v muzikáli Rómeo a Júlia.
debata

Má rád poriadok, má tri tituly majstra Českej republiky v biliarde a úspešnú umeleckú kariéru. Jiří Korn vždy rád skúšal niečo nové a vždy chcel všetko robiť poriadne. Jiří Korn bol na výslní v 70. a 80. rokoch, stredná aj staršia generácia si stále pamätá jeho hity Yvetta, Zpívat jako déšť, Každá trampota má svou mez, Miss Moskva či duet s Helenou Vondráčkovou Já půjdu tam a ty tam. Mladšiu vlnu chytal rovnako úspešnými skladbami Windsurfing a veselo uleteným duetom s Vilémom Čokom z Pražského výběru Karel nese asi čaj. K popularite popového speváka a tanečníka prispel aj zábavný televízny program Možno príde aj kúzelník, v ktorom účinkoval spolu s Jiřím Lábusom a Oldřichom Kaiserom. No a deti ho zas poznali z rozprávky Honza málem králem. Kariéru však začínal ako rocker.

So skupinou Rebels sa na 1. československom beatovom festivale stali Objavom roka 1968, no kapela sa o dva roky rozpadla. Kornovi sa zachcelo hrať na base, a tak prešiel k Olympicu. Aj u nich však vydržal len dva roky. „Keď som mal 17, bolo pre mňa úplne ideálne, že vznikali skupiny, pretože sám by som sa veľmi hanbil. Mal som neskutočnú trému a nelepší sa to,“ priznal pred časom Marekovi Ebenovi v Českej televízii v jeho talk show Na plovárně. Napriek tréme v ankete Zlatý slávik ohrozil Karla Gotta a žal úspechy aj v zahraničí. Na festivale Grand Prix v Paríži získal prvé miesto s piesňou Robinson a v Írsku si získal srdcia poroty aj divákov za anglickú verziu piesne Žal se odkládá v súťaži Cavan Internationale Song Contest.

Ako netrpezlivý mladík chcel Korn skúšať všetko nové, aj viac vecí naraz a robiť ich pritom dobre. Z hudby preskočil k tancu a divákov televíznej zábavy prekvapoval najprv stepom a neskôr brejkovými kreáciami. V rodine mal umeleckú oporu najmä v bratovi, ktorý ho učil tancovať. „Keď som odložil nástroje a stál na pódiu bez kapely, nevedel som, čo so sebou,“ spomína. S tancom začal podľa neho neskoro, keď mal 23 či 24 rokov. Keď mal 35, v kurze bol brejk a jemu sa páčilo vedieť skákať. Začal teda cvičiť gymnastiku a chodiť do telocvične, no nič nie je jednoduché, ak to chcete robiť poriadne. Hoci ho mnohí dodnes majú za vynikajúceho tanečníka, on je presvedčený, že od dokonalosti má ďaleko.

V časoch najväčšj popularity v 80. rokoch bol Jiří Korn známy ako spevák aj tanečník a mal svoj televízny program. Jeho extravagantné módne kreácie divákov často šokovali, lebo „za železnou oponou“ sme na také úlety neboli zvyknutí, dokonca ani u celebrít. Pýšil sa aj svojimi dlhými vlasmi, no ako prezradil pre Českú televíziu, dali mu ich ostrihať policajti, lebo nemal rovnaký účes ako v občianskom preukaze. No a potom prišiel hudobný úlet s Vilémom Čokom v podobe takmer dadaistickej skladby Karel nese asi čaj. Škoda, že len jednorazový, stálo by to za to. Deväťdesiate roky však priniesli renesanciu muzikálu, kde sa Korn naplno uplatnil. Jeho hlas znel z divadelného javiska v predstaveniach Bedári, Dracula, Monte Cristo aj v mnohých ďalších. Za Bedárov Korna ocenili Cenou Thálie za mimoriadny umelecký výkon a vlani získal Cenu Thálie za celoživotné majstrovstvo v odbore muzikál.

Dnes je Jiří Korn členom vokálneho zoskupenia 4TET, hudba je stále súčasťou jeho života. Zborový spev skúšal už v detstve a vie oceniť, keď sa spoja štyri dobré hlasy. Popri tom si v zrelom veku rád zašportuje, hrá glof, bicykluje a po päťdesiatke sa prvýkrát postavil na snoubord. Najlepšie si však vychutnáva biliard, v ktorom je uznávaným šampiónom. „Tá hra má milióny variantov, gule nie sú na stole nikdy rovnako, a to je nádherné,“ povedal.

3 x Jiří Korn

  • vlani získal Cenu Thálie za celoživotné majstrovstvo v odbore muzikál
  • má tri tituly majstra Českej republiky v biliarde
  • je tretíkrát ženatý, s druhou manželkou má dve deti

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #divadlo #Jiří Korn