Hudba a myšlienky Mariána Vargu precestujú Slovensko

V piatich slovenských mestách zaznejú koncerty venované Mariánovi Vargovi. Turné Cesty, ktoré nevedú do Ríma koncerty pre Mariána Vargu sa uskutoční v júni a v júli, prvým bude koncert v Trnave 19. júna, ďalšími zastávkami budú Liptovský Hrádok (22. 6.), Lučenec (23. 6.) a festival Pohoda v Trenčíne 12. júla. Piaty koncert sa uskutoční 4. decembra v Žiline. TASR o tom informovala PR manažérka Lea Majerčáková.

05.06.2019 16:00
Marián Varga Foto: ,
Mariána Vargu si najnovšie pripomenie séria koncertov.
debata

K popredným slovenským interpretom, sólovým a komorným hráčom (Marian Svetlík husle, Andrej Baran husle, Martin Ruman viola, Jozef Lupták violončelo a Boris Lenko klavír) sa na podujatiach čítaním pripoja známi slovenskí herci Zuzana Kronerová, Tatiana Pauhofová a Boris Farkaš.

V programe turné budú komorné koncerty z diel klasikov hudby 20. storočia, Bélu Bartóka, Dmitrija Šostakoviča a Arva Pärta, ku ktorým mal legendárny slovenský hudobník blízky vzťah a ktoré sám na tento koncert vyberal. Koncerty, na ktorých zaznejú aj komorné diela Vargu, doplní čítanie výberu z knihy rozhovorov Vargu a Petra Uličného O cestách, ktoré nevedú do Ríma. Turné pripravili Spoločnosť Mariána Vargu a festival Konvergencie.

„Mariána si sprítomníme okrem textov aj hudbou, ktorú mal rád. Skladby, ktoré zaznejú počas večera, sme vyberali ešte spolu s ním. Bolo to v čase, keď už sa presúval medzi nemocnicou a domácim liečením. Ale o hudbe sa vždy rád rozprával. Šostakovič, Bartók, Pärt a, samozrejme, Mariánove vlastné skladby,“ uviedol pre médiá Jozef Lupták, ktorý je dramaturgom hudobnej časti a zároveň interpretom viacerých diel koncertu.

„Marián v jednom z rozhovorov povedal: ,Hudba podľa môjho názoru nesie v sebe nielen kategorický imperatív interpretujte ma, ale má aj kategorický imperatív počúvajte ma.' Preto sme sa rozhodli pokračovať v Mariánovej koncertnej misii a priniesť ľuďom jeho vlastnú tvorbu a hudobné lásky, ktoré boli jeho inšpiračnými zdrojmi. Koncerty doplnené Mariánovými úvahami mali doteraz vynikajúcu odozvu. A v tom vidí Spoločnosť Mariána Vargu svoje poslanie a zmysel svojej pôsobnosti,“ povedala o koncertnom turné manželka slovenského hudobníka, spoluzakladateľka a čestná predsedníčka Spoločnosti Mariána Vargu Jana Vargová.

debata chyba
Viac na túto tému: #turné #Konvergencie #Jozef Lupták #Jana Vargová