Z Vargovho diela sa stane kultúrny artefakt. Právom

Nič podobné v slovenskom prostredí ešte zrejme nevzniklo. A možno ani nevznikne. Keď pred dvoma rokmi začala fungovať Spoločnosť Mariána Vargu, jej členovia si stanovili jasný cieľ – dôstojne sa postarať nielen o hudobný, ale aj o ľudský odkaz jednej z najvýznamnejších osobností slovenskej kultúry.

07.06.2019 14:00 , aktualizované: 14:14
debata
CD box Marián Varga Collected Works I. vyjde v... Foto: Spoločnosť Mariána Vargu
Marián Varga Collected Works CD box Marián Varga Collected Works I. vyjde v limitovanej edícii 500 kusov.

Že nešlo len o slová do vetra, už od začiatku naznačoval nielen tím ľudí združený okolo ambiciózneho plánu, ale aj aktivity rôzneho druhu, ktoré nasledovali. Svetlo sveta by mal koncom roka uzrieť najväčší edičný projekt – rozsiahle súborné dielo Marián Varga Collected Works I. obsahujúce 15 remastrovaných albumov, bonusy a rozsiahlu knihu s dosiaľ nepublikovanými materiálmi a fotografiami.

Unikátnosť CD boxu, ktorý vyjde v limitovanej edícii 500 kusov, spočíva okrem kompletizovania známych diel aj v bonusoch, ktoré neboli ešte nikdy oficiálne zverejnené. V rámci časti „Bonusy – nepočuté, nevidené“ budú môcť fanúšikovia Mariána Vargu pomyselne nahliadnuť aj do „červeného kufríka“, v ktorom uchovával raritné nahrávky na magnetofónových kotúčoch.

„Marián si nahrával mnohé koncerty a skúšky. Audiofilov potešia aj skladby, ktoré doteraz neboli publikované na žiadnom nosiči, ako napríklad Baba Jaga od Musorgského alebo výber zo scénickej hudby. Materiál zachytáva aj prípravy muzikálu Cyrano z predmestia, konkrétne moment, keď museli Marián spolu s Paľom Hammelom predviesť všetky piesne pred schvaľovacou komisiou. Dokonca sú tam počuť aj Paľove komentáre, keď uvádza jednotlivé skladby. Celé je to schválne zachované v naturálnej, no zaujímavej podobe,“ priblížila pre Pravdu manželka Mariána Vargu Jana Vargová.

Okrem nezverejnených nahrávok bude kolekcia obsahovať aj najznámejšie albumy ako Zvoňte, zvonky, Konvergencie či Zelená pošta. O remastering viac ako 700 minút hudby sa postarala dvojica Robert Pospiš a Martin Sillay z vydavateľstva Real Music House. Výslednú kvalitu zvuku podľa Jany Vargovej ocenia aj najnáročnejší fanúšikovia. „Od vydavateľstva OPUS sa nám podarilo získať pôvodné záznamy na analógovom páse, samozrejme, v kópii, no v rovnakej kvalite. Robert Pospiš a Martin Sillay sa snažili ich patinu zámerne zachovať. Nechceli zvuk príliš čistiť, ponechali ho mierne ,zašumenýʻ. Namiesto sterility tak poslucháči okúsia atmosféru doby, v ktorej skladby vznikli. Ako ma zároveň obaja ubezpečili, výsledok bude lepší, ako keby vyšli na vinyle,“ teší sa zo spolupráce iniciátorka projektu.

Súčasťou boxu bude aj obrazovo-textová publikácia, kompilácia recenzií, úvah a rozhovorov, ktoré sprevádzali vydania jednotlivých albumov v dobovej tlači, ale aj ich súčasná reflexia. „Materiály som zháňala jednak z Mariánovho archívu, ale aj z knižníc na odporúčanie Vladimíra Godára či Fedora Freša. Snažila som sa o čo najpresnejšie zdokumentovanie. Ako mi povedal Peter Uličný, k takémuto kroku sa už nikto neodhodlá,“ tvrdí Jana Vargová, ktorá by chcela kolekciu povýšiť na kultúrny artefakt.

CD box Marián Varga Collected Works I. by sa mal na trhu objaviť v novembri tohto roka pri príležitosti 50 rokov od vydania kultového albumu Zvoňte, zvonky. Keďže ide o finančne nákladný projekt, jeho iniciátori sa rozhodli využiť aj crowdfundingovú kampaň na portáli Hithit. Aj keď sa požadovaná suma vyzbierala už za dva dni, za zaujímavé odmeny ju môžu fanúšikovia podporiť až do 19. júna

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marián Varga #Collegium Musicum #Spoločnosť Mariána Vargu #Jana Vargová