Mal prezývku Český Elvis. Karel Zich sa narodil s muzikou v krvi

Karel Zich tragicky zahynul 13. júna pred 15 rokmi pri potápaní na Korzike.

13.06.2019 09:00
debata

Máš chuť majoránky, Paráda, Alenka v říši divů či dueto Mosty s Lenkou Filipovou. Piesne s chytľavými melódiami v 70. a 80. rokoch zneli z rádia takmer denne. Karel Zich hral a spieval väčšinou vlastné skladby a hudbu mal doslova v krvi.

Spevák Karel Zich na archívnej snímke. Foto: Profimedia
Karel Zich Spevák Karel Zich na archívnej snímke.

Karel Zich bol rodený „Pražák“, vyrastal vo vile na Vinohradoch a jeho rodičia mali vrelý vzťah k vzdelaniu aj k hudbe. Jeho starý otec bol skladateľ a profesor estetiky, strýko hudobný teoretik a klavirista a doma sa hrávala klasika.

Hoci poslucháči a diváci si Karla Zicha pamätajú s jeho chlapčenským úsmevom a s gitarou, jeho prvým hudobným nástrojom bol klavír. Keď mal jedenásť rokov, dostal gitaru a postupne získal široký záber: hral rokenrol, džez, swing, spirituály i popové piesne. Vyštudoval hudobnú kompozíciu na konzervatóriu aj estetiku a sociológiu na Karlovej univerzite a urobil si dokonca doktorát z filozofie.

V 60. rokoch doba priala bigbítu a rokenrolu. Karel Zich si najprv s Michalom Prokopom založili kapelu Framus a v roku 1968 sa uchytil v Spirituál Kvintete. S nimi vydal prvé LP Piesne amerického západu (1969) a ostal im verný do roku 1973 a ešte aj počas sólovej kariéry so Spirituálmi vždy rád koncertoval. Keď na začiatku 70. rokov naspieval Elvisov hit In The Ghetto, v českej verzii Černošské geto, okamžite mu prischla prezývka Český Elvis. Karel Zich vystupoval sólovo od roku 1974, a to najmä s vlastnými piesňami, v ktorých sa pohyboval od rokenrolu cez folk až k popu. Spolupracoval aj s inými autormi či interpretmi ako Karel Svoboda, Petr Janda, Lenka Filipová, Pavel Bobek, Petra Janů, Yvonne Přenosilová. Ako jeden z mála interpretov z vtedajšej Československej socialistickej republiky Zich koncertoval v zahraničí – v USA, Kanade, Čile, Brazílii, Austrálii, aj na Islande. Ale nič nie je zadarmo, a tak v roku 1977 podpísal Antichartu.

V roku 1979 Karel Zich založil vlastnú skupinu Flop. Počas kariéry vydal dve desiatky sólových albumov, skladal aj pre iných interpretov i hudbu k filmom. V polovici 70. rokov bol najväčším skokanom v ankete Zlatý slávik – prebojoval sa zo 112. na 4. miesto. Medzi jeho výnimočné platne patrí album z konca 80. rokov s americkou kráľovnou rock'n'rollu Wandou Jackson, ktorá vystupovala so samotným Elvisom Presleym.

Ani na vrchole popularity večierky veľmi nevyhľadával. „Baví ma muzika a necítim potrebu sa takto prezentovať. Pre mňa je podstatné, že keď sa povie Karel Zich, tak viete, že všetko, čo budete z pódia počuť, ide naživo,“ povedal v jednom z rozhovorov. V posledných rokoch vystupoval buď sám s gitarou, alebo so svojou skupinou a od roku 1992 sa vrátil aj k Spirituál kvintetu.

Hoci nechcel prepierať súkromie na verejnosti, rozvod po 24-ročnom manželstve a svadba s mladšou ženou pritiahli pozornosť médií. V tom čase sa chcel vrátiť do rodičovskej vily, kde chcel bývať s bratom, so sestrou a svojou druhou manželkou Janou, veľa času venoval úpravám domu. Nikdy nestratil svoj chlapčenský úsmev ani elán a po druhej svadbe mal veľké plány tiež na hudobnej scéne. Zomrel však nečakane vo veku 55 rokov na ochorenie srdca.

3× Karel Zich

  • predal viac ako milión platní
  • je autorom skladby pre fontánu v Mariánskych Lázňach
  • od mladosti športoval – hrával stolný tenis, hádzanú, plával, robil gymnastiku, turistiku, bicykloval

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Karel Zich #Korzika