Spice World 2019: Už síce nie girls, ale stále spice

O hudobnej formácii Spice Girls sa za čias ich najväčšej slávy šíril vtip: Viete, čo sa stane zo Spice Girls o dvadsať rokov? Old Spice.

11.06.2019 09:00
Spice Girls Foto:
Spice Girls pridali do piesní ešte viac súčasného drivu a jednotlivým výstupom ohurujúce tanečné, svetelné a pyrotechnické riešenia, ašpirujúce až k muzikálovej výpravnosti.
debata

Prebiehajúce koncertné turné po Britských ostrovoch však túto pointu vyvracia. Spice Girls sú späť a v rovnakej kondícii ako pred rokmi.

Päťčlenná dievčenská skupina sa stala hudobným fenoménom záveru starého milénia, keď si svojimi hitmi, ale aj špecifickým módnym imidžom podmanila doslova celý hudobný priemysel. Pritom existencia skupiny netrvala dlho a v kompletnej zostave vydala len dva albumy. No pomedzi to dievčatá stihli skutočne veľa – predať milióny nahrávok, natočiť filmový hit, v reklamách spropagovať desiatky produktov aj vypredať niekoľkomesačné svetové turné. To, že fanúšikovia na svoje mladícke modly nezabudli ani po takmer dvadsiatich rokoch, dokázalo aj ich turné Spice World 2019, ktoré sa po spustení predaja lístkov v novembri 2018 vypredalo za niekoľko málo hodín.

Lenže legendárna skupina sa nepripomenula fanúšikom v kompletnej zostave. Úspešná módna návrhárka Victoria Beckham ostala verná svojej aktuálnej profesii a formácia v súčasnosti zabáva divákov na vypredaných štadiónoch len v zložení Emma, Geri, Mel B a Mel C. No ukázalo sa, že absencia piatej členky kapele neublížila. Síce noblesný aristokratický výzor Victorie vždy výborne dopĺňal kolorit skupiny, ale jej spevácky zástoj bol skutočne minimálny. Štafetu poddimenzovaných speváckych dispozícií po nej akoby prebrala Geri. Okrem nekvality vokálneho výkonu z excentrickej Ginger Spice zároveň po rokoch vyprchala aj spontaneita prejavu, ktorá kedysi tomuto girlbandu dodávala skutočný korenistý esprit.

Aktuálne turné potvrdilo starú pravdu – Spice Girls sú ako prúty kráľa Svätopluka. Napriek čiastočným úspechom členiek v ich sólovej kariére, kde najviac vynikla Mel C, speváčky osamote nikdy nedosiahli tak enormný hudobný a reklamný úspech ako pod spoločnou značkou. A davy besniacich fanúšikov, ktoré zaplatili stovky libier, len aby mohli vidieť svoje idoly opäť spolu, tomu dávajú len za pravdu.

Vystúpenia Spice Girls boli vždy grandiózne šou plné veľkolepých efektov a náročných choreografií. Inak to nie je ani teraz. Akurát do piesní pridali ešte viac súčasného drivu a jednotlivým výstupom ohurujúce tanečné, svetelné a pyrotechnické riešenia, ašpirujúce až k muzikálovej výpravnosti. Logom turné sa stala zemeguľa obopínaná prsteňom s vygravírovaným nápisom Spice World, známa každému skalnému fanúšikovi z bookletu rovnomenného albumu z roku 1997. Preto aj pódiu dominovala konštrukcia planéty, okolo ktorej sa točila práve táto nadrozmerná obruč (vďaka skvelej projekcii to aspoň tak pôsobilo).

Básnicky povedané, Spice Girls pred rokmi ovládli svet, ich piesne poznal každý a stali sa megaúspešným marketingovým artiklom. A história sa opakuje. Ich filozofia „girl power“, ktorá cez songy navádzala k optimizmu v každom veku, pri každej rase, sexuálnej orientácii či náboženstve, pretrváva dodnes. Preto sa aj koncert začínal songom Spice Up Your Life. Už nie dvadsaťročné girls, ale zrelé, no stále energické women nás zobrali na svoju planétu, kde máme zabudnúť na starosti a riadiť sa vetou z menovanej piesne: All you need is positivity (Všetko, čo potrebuješ, je pozitívna energia), ktorá sa v zásade stala mottom celého koncertu.

Koncert sa skladá zo šiestich blokov, počas ktorých skupinu na pódiu sprevádza mnohočlenná tanečná company. Každá z členiek skupiny má vlastnú družinu, kostýmovým ladením pripomínajúcu práve imidž konkrétnej speváčky. Na koncerte paradoxne nezaznievajú sólové songy štvorice (ako to bolo na turné v 2007), ale skupina prezentuje takmer celý svoj hudobný repertoár. Kým pri hitoch ako Wannabe, 2 Become 1 alebo Viva Forever tisícky fanúšikov skandovali texty a doslova upadali do eufórie už pri ich prvých tónoch a napríklad pri piesni Stop notoricky známu choreografiu synchrónne tancovalo celé štadiónové auditórium, tak publikum s nadšením vítalo aj piesne, ktoré sa nikdy nestali singlami – If U Can't Dance, Do It či The Lady Is a Vamp.

Songy preto zneli väčšinou v známych aranžmánoch bez väčších úprav, tie sa najviac dotkli skladby Holler, ktorú účinne prepojili s piesňou Sound Off z filmu Spice World. Tento koncertný part bol ladený ako bojová hymna kvarteta hrdiniek, odzbrojujúcich publikum vehementnou choreografiou aj priliehavými latexovými uniformami a hoci sa nachádzal už v prvej štvrtine koncertu, celkovo patril medzi vrcholy celého večera. Tých však skupina dosahovala v každom jednom dejstve koncertu, medzi ktorými speváčky menili svoje kostýmy doslova za pár sekúnd a v nepretržitom dynamickom tempe vyše dvoch hodín stále ohurovali divákov konštantnou záplavou vitality a melódiami, ktorými si kedysi podmaňovali svet.

Po zážitku z koncertu v Manchestri možno len konštatovať, že skupina ostala aj po rokoch verná tomu, pre čo ju milovali milióny ľudí po celom svete – chytľavým piesňam, spektakulárnosti vystúpení, extravagancii kostýmov, a najmä bezprostrednému navodeniu optimistickej atmosféry. Publikum dostalo presne to, na čo toľký čas čakalo – svoje ikonické Spice Girls.

Hodnotenie Pravdy

  • 5 hviezdičiek z 5
  • Spice Girls: Spice World 2019 / Manchester / Veľká Británia

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #manchester #Spice Girls