Festival Viva Musica! otvorí Janoska Ensemble s hudbou The Beatles

Jeho 15. ročník sa uskutoční od 27. júna do 22. augusta v rôznych priestoroch mesta.

12.06.2019 07:00
Janoska Ensemble foto Jano Horak Foto:
Členov Jánoška Ensemble považovali za zázračné deti.
debata

„Program pozostáva z deviatich koncertov. Možno ešte pribudne nejaké prekvapenie, o tom budeme včas informovať. Novým projektom Revolution festival otvorí v Starej tržnici svetoznáme slovenské kvarteto Janoska Ensemble, ktoré spolupracuje s najväčšími svetovými hviezdami. Bude to ich tretie účinkovanie na podujatí, tentoraz je ich program poctou anglickej legendárnej skupine The Beatles,“ na utorkovej tlačovej konferencii informoval riaditeľ festivalu Matej Drlička.

Podujatím podľa neho pokračujú v šírení klasickej hudby iným spôsobom, ako je to v tradičných koncertných priestoroch. Dôležité je tiež prelínanie hudobných žánrov v netradičnej interpretácii, aj v spojitosti s modernými technológiami. Presviedčajú poslucháčov, že klasická hudba nie je nuda.

Dôkazom bude operná šou kvalitnej hudby, humoru a typického španielskeho temperamentu v predstavení The Opera Locos. Uvedie ju španielsky súbor Yllana, ktorý vznikol v roku 1991 a odohral asi 12.000 predstavení v 44 krajinách. Predstavil sa na najväčších svetových divadelných festivaloch v Kanade či v New Yorku a v repertoári má vyše 30 rôznych projektov, za ktoré okrem iných získal aj španielsku cenu Max Prize za najlepšie detské predstavenie v roku 2012.

„Štvorkoncert je náš narodeninový oslavný koncert. Na jednom pódiu budú účinkovať Jana Kirschner, Katarzia, Dan Bárta a Korben Dallas so symfonickým Orchestrom Viva Musica! pod taktovkou Braňa Kostku,“ dodal Drlička.

Netradičný je aj záverečný špeciálny koncert s názvom Pavol Barabáš: Symfónia o Zemi. Prostredníctvom hudby a záberov z jeho filmov návštevníkov prenesie do rôznych lokalít sveta. Z útrob Zeme na najvyššie zasnežené vrcholy, zo zelených džunglí na zamrznuté nehostinné póly, z neznámych krajín do Vysokých Tatier, od extrémneho dobrodružstva až po meditáciu a filozofiu iných kultúr.

„Chcel som to ako prekvapenie pre režiséra k jeho blížiacim sa 60. narodeninám. Ale keďže sa na ňom podieľa, tak to bude darček pre neho,“ zdôvodnil skladateľ hudby k Barabášovým filmom Michal Novinski, ktorý získal dve ceny Český lev za filmovú hudbu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Viva Musica! #Jánoška Ensemble