Speváčka LP: Ľudia by mali robiť veci, ktoré milujú

Americká speváčka LP, vlastným menom Laura Pergolizzi, sa dlho živila ako skladateľka a jej piesne spievali aj interpreti ako Christina Aguilera, Rihanna či Rita Ora. Pred pár rokmi sa však LP podarilo preraziť aj ako speváčke s hitom Lost on You, ktorý sa objavil na jej rovnomennom štvrtom albume. Odvtedy vypredáva koncertné sály. Svoj piaty album Heart to Mouth, ktorý vyšiel koncom minulého roka, ale aj staršie hity príde LP predstaviť už vo štvrtok 27. júna aj do Bratislavy, kde zaspieva v Axa Aréne NTC. Pravde poskytla speváčka rozhovor vlani na festivale Pohoda, kde bola jednou z hlavných hviezd.

24.06.2019 09:00
LP Foto:
LP zaspieva vo štvrtok 27. júna v bratislavskom Národnom tenisovom centre.
debata

Mnoho rokov ste skladali piesne pre umelcov ako Christina Aguilera, Rihanna, Cher… Ako ste sa k tomu dostali?

Cez vydavateľstvo, ktoré vyberalo piesne pre interpretov. Alebo ma už poznali niektorí z manažérov a tiež som sa zúčastňovala na takzvaných skladateľských kempoch, kde tvoríte s kopou ďalších ľudí. Jednoducho vojdete do miestnosti, kde je množstvo ľudí, ktorých nepoznáte a spolu pracujete.

Keď zložíte nejakú skladbu, viete hneď, či je to skladba pre vás alebo pre niekoho iného?

Ako kedy. Pri niektorých piesňach, ktoré zložím, mám pocit, že jediný, kto ich môže spievať, som ja sama.

Hudbe sa venujete už takmer 20 rokov. Verili ste po celý ten čas, že uspejete nielen ako autorka, ale aj ako interpretka?

Áno. Istý čas som išla po nezávislej ceste a robila veci v malom. Potom som sa začala živiť ako autorka a darilo sa mi veľmi dobre. Bola som unesená už len tým, že sa môžem pohodlne živiť iba hudbou a nemusím si privyrábať inak. Ale nečakala som až takýto veľký sólový úspech. Je to cool, aj keď to trvalo dlho.

Myslel som si, že vaše umelecké meno LP je istý druh pocty dlhohrajúcim platniam. Až potom som zistil, že ide o prezývku a skratku mena Laura Pergolizzi. Prečo ste si prezývku vybrali aj za umelecké meno?

Jednoducho som vždy mala pocit, že to dobre znie. Odkedy sa LP stala mojou prezývkou, stotožnila som sa s ňou ako so svojím skutočným menom. Keď ma ľudia niekedy oslovia krstným menom, tak už naň dokonca veľmi nereagujem na rozdiel od LP. Myslím si, že mi sadne.

Pôsobili ste v New Yorku, odkiaľ ste sa presťahovali do Los Angeles. Ako by ste ako hudobníčka porovnali tieto dve mestá?

V New Yorku ste viac izolovaní, v Los Angeles je to viac o komunite a o tom, že ľudia tvoria spoločne, či ide o tanec, skladanie, písanie, čokoľvek. V New Yorku som sa cítila byť viac osamotená.

K vášmu úspechu so skladbou Lost on You sa viaže historka, ako vás na instagrame oslovil chlapík z Grécka s tým, že by chcel licenciu na túto pieseň, pretože si myslí, že by sa mohla v Grécku páčiť. Nemýlil sa. Boli ste prekvapená úspechom Lost On You?

Áno, bola som naozaj prekvapená, pretože sa to stalo asi šesť mesiacov po tom, čo ma vyhodili z môjho vydavateľstva. Stalo sa to po tom, čo som im zahrala túto pieseň. Takže bolo komické byť súčasťou veľkého vydavateľstva ako Warner Bros. Records, hrať šéfovi tú pieseň a niekoľko ďalších, ktorým sa neskôr takisto veľmi dobre darilo, a dostať padáka. Rok na to si mohli povedať: hups. Keď chce niekto licenciu na pieseň, niekedy to znamená, že ju chce použiť do filmu alebo v televízii. V tomto konkrétnom prípade to však znamenalo, že chlapík ju chcel vydať vo svojej krajine, v Grécku, a jednoducho to zafungovalo. Nasledovali ďalšie dve piesne, ktoré takisto bodovali v hitparádach. Bolo to veľmi cool.

Čo sa vydavateľstvu na pesničke nepáčilo, že s vami ukončilo spoluprácu?

Viete, vydavateľstvá a podobné firmy sa vždy na veci pozerajú štýlom zisk/strata – ako veľa peňazí do toho musia vložiť a ako veľa peňazí za to dostanú naspäť. Deje sa veľa vecí, ale oni myslia iba v peniazoch. Je to hanba, všetkých tých ľudí, ktorí tam vtedy boli, už prepustili. Nie kvôli mne. Myslím si, že ľudia by mali robiť veci, o ktorých si myslia, že sú dobré, ktoré milujú. Nie kvôli peniazom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #koncert #LP