Sting bude hitmi opäť dobývať srdcia divákov. Uspeje?

Festivalová sezóna plná zvučných mien pomaly, ale isto štartuje a mnohým po ich ohlásení padla sánka. Na Topfest zavíta legendárny Slash s charakteristickými čiernymi okuliarmi, čiernym klobúkom a gitarou Gibson Les Paul, na Pohodu príde zase čoraz viac rastúca švédska popová hviezda Likke Li či svojský a kontroverzný rocker s imidžom „zlého chlapca“ Liam Gallagher, ktorý v setliste určite nevynechá kultový hit Wonderwall.

25.06.2019 07:00
Sting Foto: ,
Sting na koncerte predstaví sólové skladby, ale aj hity, ktoré nahral so skupinou The Police.
debata

A to je len zlomok z toho, čo slovenských fanúšikov kvalitnej hudby toto leto čaká. Bol by však až hriech opomenúť sólové, mimofestivalové, často dlhšie a plnohodnotnejšie koncerty významných umelcov, ktorí sa tiež počas ich európskeho turné zastavia na Slovensku. Jedným z nich je bezpochyby aj šestnástimi cenami Grammy ocenený hudobník a spevák Sting. Ten sa vráti do Bratislavy takmer do roka a do dňa v nedeľu 30. júna. Spolu s kapelou rozozvučí Zimný štadión Ondreja Nepelu.

Keď pred rokom 26. júna vystúpil na Bratislavskom hrade, bolo beznádejne vypredané. Viacero fanúšikov však z koncertu odchádzalo sklamaných, frustrovaných či dokonca mierne nahnevaných. So Stingom totiž počas celého setu vystupoval aj jamajský reggae spevák Shaggy s ktorým vydal album 44/876. Aj keď hity vo výrazne upravených verziách mohli byť pre niekoho sviežim oživením a milým prekvapením, takisto mohli úplne pokaziť dojem skalným fanúšikom tešiacim sa najmä na Stinga. V každom prípade všetci nespokojní si už v nedeľu budú môcť „napraviť pachuť“ z posledného, mierne rozpačitého zážitku, keďže britský hudobník tentoraz sľubuje priamočiaru rockovú šou plnú tých najznámejších a najlepších hitov, aj z čias pôsobenia v kapele The Police, v nových aranžmánoch. Sting slovenskému publiku predstaví svoj posledný, štrnásty album s názvom My Songs, kde pätnásť jeho skladieb dostalo novú podobu.

Vydal ho 24. mája tohto roku a rovnomenné turné odštartoval o štyri dni nato v Paríži. Keďže názvy skladieb v rámci európskych koncertov sú známe, už teraz je takmer isté, že niekoľkotisícový dav spolu s ním na štadióne odspieva napríklad piesne ako Message in a Bottle, Englishman in New York, Roxanne, Every Breath You Take či Walking on the Moon. Na rozohriatie publika tentoraz Sting vybral pre každú krajinu iného hosťa, respektíve predkapelu. Nedeľňajší koncert otvorí mladá štvorčlenná indierocková formácia Wild Front, takisto z Anglicka. Tá má na konte ešte len dva albumy Stripped a Physics, no už z nich možno predpovedať, že ich čaká svetlá budúcnosť. Nechýba im dravosť a dynamickosť, no vedia tiež, kedy treba spomaliť.

Sting, vlastným menom Gordon Matthew Thomas Sumner, pôsobil ako spevák a basgitarista v kapele The Police už od roku 1977. Spolu so Stewartom Copelandom a s Andym Summersom umne a originálne miešali prvky post-punku, reggae či popu a tak si už prvým albumom Outlandos d'Amour (1978) a singlom Roxanne získali nemalý počet priaznivcov. Od kritikov si zase vyslúžili nálepku New Wave. Okrem neho vydali ešte ďalšie štyri albumy, pričom posledný Synchronicity uzrel svetlo sveta v roku 1983. Prvý sólový album s názvom The Dream of the Blue Turtles vydal britský hudobník o dva roky neskôr. Napriek tomu, že Sting má dnes už šesťdesiatsedem rokov, stále ukazuje, že je ešte vždy nesmierne produktívny a stáť na pódiu ho mimoriadne baví. Dá sa však povedať, že v nedeľu dostane po poslednom koncerte pred slovenským publikom akýsi reparát. Nesklame?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #hudba #Sting #Zimný štadión Ondreja Nepelu #My Songs