Filipovi zahrali do neba. Aby lepšie počul, otvorili strechu

Jaro Filip nikdy nešportoval, šport však veľmi rád sledoval a myšlienka, že sa koncert pri príležitosti jeho nedožitých 70. narodenín bude konať práve v Národnom tenisovom centre, by ho možno náramne pobavila. Humor bola esencia presiahnutá aj v tej najmenšej vetvičke košatého stromu s názvom Filipov tvorivý záber a presne v tomto duchu sa niesla aj pondelňajšia spomienka. Žiadna smútočná atmosféra, diváci usadení v plnej sále sa dočkali oslavy človeka, ktorý sa napriek pestovanému odporu k matematike stal jedným z hlavných spoločných menovateľov slovenskej hudobnej scény.

25.06.2019 19:08
Dorota Nvotová Foto:
Pri príležitosti nedožitých 70. narodenín zagratulovala Jarovi Filipovi aj jeho dcéra Dorota Nvotová.
debata

„Drahý Jaro, kedysi sme sa spolu rozprávali o tom, kto čím chcel byť, keď bol malý a ty si mi povedal, že si chcel byť vypchatým bažantom, ktorý visel u vás v kuchyni. A ja som nechápal prečo, pretože ja som chcel byť premietačom v kine alebo plavčíkom na plavárni. Ty si povedal, že ten bažant sa díval na všetko, čo sa u vás deje a pritom mlčal. A ja si ťa teraz tak, keď máš tých sedemdesiat rokov, predstavujem, že si ako taký vypchatý bažant, ktorý sa usmieva a díva sa na to všetko, čo my tu doma na Slovensku a vo svete zažívame,“ spomínal si okrem iných vo videodokrútke na bývalého kolegu humorista Rasťo Piško.

Kto cíti k Filipovi sympatie, pravdepodobne cíti sympatie aj k jemnej absurdite, ktorú vyznával. Bizarná predstava transformácie populárneho slovenského hudobníka, skladateľa, humoristu, dramaturga, scenáristu, herca, internetového fanatika a aktivistu do nemého operenca aj preto vyvolala mnohé úsmevy. Adeptov na rozosmiatie publika však bolo oveľa viac. O tie najhumornejšie momenty večera sa hneď na úvod postarala skupina Bolo nás jedenásť, ktorej sa na scéne podarilo oživiť dnes už kultový rovnomenný album. Zoskupenie sa s veľkým úspechom predstavilo už na festivale Pohoda, dnes s komornejším programom pravidelne vypredáva Štúdio L+S.

Namiesto jedenástich ich prišlo šestnásť

„Určite ste si všimli, ako vždy smelo a nebojácne vystupuje na pódiu môj partner Lasica. My vás vítame spolu s ním ako skupina Bolo nás jedenásť. Je nás viac ako 11, je nás 16,“ doberal si jedného z hlavných interpretov albumu hudobník a šéf Pohody Michal Kaščák, ktorý sa predstavil nielen v úlohe speváka, ale aj konferenciéra koncertu. „Jaro Filip je podľa mňa tvorca najlepšieho albumu v dejinách československej hudby,“ vyzdvihol nahrávku, no „odveta“ na seba nenechala dlho čakať. „Minule ste hovorili, že európskej,“ vyčítal mu vzápätí formou zdvorilého vykania Milan Lasica. Koniec koncov, vykali si aj s Jarom Filipom, aj napriek tomu, že hudba a text sa v prípade ich albumu Bolo nás jedenásť stali najlepšími priateľmi.

Na koncerte vystúpil s kapelou aj Richard Müller. Foto: Ctibor Bachratý
Richard Müller Na koncerte vystúpil s kapelou aj Richard Müller.

Pri zľudovených skladbách sa už tradične striedali viacerí hudobníci ako napríklad Tomáš „Lasky“ Šedivý, Branislav Jobus či Juraj Podmanický. Rukopis Jara Filipa a Milana Lasicu však nepoznačil len jeden album. Ich ďalšiu tvorbu prišli prezentovať napríklad Juraj Benetin či Peter Lipa. Práve slovenský džezman, ktorý s oslávencom v mladosti hrával v kapele Blues Five, sa stal aj krstným otcom nového vydania sólového debutu Jara Filipa Cez okno (1996). Ten v súčasnosti vychádza ako CD aj LP vďaka Pavlovi Maruščákovi z agentúry Dr. Horák, ktorý celý koncert zorganizoval. Krstilo sa, ako inak, tabakom, no ešte pred oficiálnym uvedením do života prišla aj oficiálna gratulácia. Bezprostredne sa jej ujala Filipova dcéra, hudobníčka a herečka Dorota Nvotová.

Pozdravy cez strechu

„Keďže je to svojím spôsobom narodeninová oslava môjho tatu, chcela by som mu zahrať pesničku až do neba, a to Cez okno,“ priblížila speváčka a ako sa ukázalo, nemyslela to len metaforicky. Už pri úvodných tónoch spomínanej skladby sa totiž začala pomaly otvárať strecha tenisového centra. Symbolický akt trval len počas jednej piesne, no ako dodala Nvotová, snáď k adresátovi doletel. Blahoželanie, krst, ale aj vystúpenie syna Deža Ursinyho Jakuba či herečky a speváčky Zuzany Mauréry boli akýmsi intermezzom k ďalšej časti programu. Po krátkej prestávke sa totiž mal na pódiu zjaviť ďalší hudobník, ktorému Jaro Filip vstúpil do života – Richard Müller s kapelou.

Scéna potemnela. Už o čosi menej pripomínala kabaret plný hudby, skečov a improvizácie. Výberu piesní z albumov Nočná optika, 33 a L.S.D. však sedela ako uliata. Richard Müller je stále vo forme a hlavne sa stále obklopuje vynikajúcimi hudobníkmi. Nejeden obrovský aplauz si za svoje bravúrne sóla na dychových nástrojoch vyslúžil Michal Žáček. Koncert bol vo svojom finále, keď Müller priznal, že tradičná forma prídavku nebude. „Viete, už som vyrástol z tých hviezdnych manierov, že potrebujem po vystúpení odísť dozadu a komplikovane čakať, či publikum bude tlieskať alebo nie. My to proste rozbalíme. Osobne si myslím, že aj tak každý na túto pesničku čakal,“ uviedol spevák na záver hit Cigaretka na dva ťahy. Ľudia sa potleskom odmenili postojačky, presne tak, ako odprevádzali aj skupinu Bolo nás jedenásť.

Neprajníci Jarovi Filipovi niekedy vyčítali, že v tvorbe putuje po povrchu, inokedy ho zase vinili z účelovosti a recyklácie nápadov. Ako inak by mohol mať toľko energie a skvelých skladieb? Skoncentrovaný dvaapolhodinový koncert na jeho počesť svedčil o opaku. Na pódiu odznela hudba taká rôznorodá a zároveň výpovedne silná ako hudobníci, ktorí ju interpretovali. A že ich bolo neúrekom. Príbeh sa však nekončí a vďaka zostave Bolo nás jedenásť opäť ožije na festivale Pohoda, vraj s viacerými novinkami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dorota Nvotová #Richard Müller #Milan Lasica #Jaro Filip