Zomrel legendárny brazílsky hudobník Joao Gilberto

Je považovaný za jedného zo zakladateľov hudobného žánru bossa nova.

07.07.2019 13:36
Joao Gilberto Foto: ,
Hudobníkk Joao Gilberto na archívnej snímke.
debata

Vo veku 88 rokov zomrel legendárny brazílsky spevák, gitarista a skladateľ Joao Gilberto. Oznámil to jeho syn Joao Marcelo, podľa ktorého naposledy vydýchol v sobotu v Riu de Janeiro. „Môj otec zomrel. Ušľachtilo bojoval, snažil sa zachovať svoju dôstojnosť, hoci strácal svoju samostatnosť,“ napísal na facebooku. Presnú príčinu úmrtia neuviedol.

Gilberto bol označovaný za kráľa či Mozarta brazílskeho popu a považuje sa za jedného zo zakladateľov hudobného žánru bossa nova, fúzie džezu a samby. K najznámejším skladbám patrí The Girl from Ipanema, v ktorej spievala jeho vtedajšia žena Astrud Gilberto. Počas života spolupracoval s mnohými umelcami, medzi ktorými boli napríklad skladateľ Antonio Carlos Jobim či saxofonista Stan Getz. Je držiteľom ceny Grammy.

Gilberto sa tešil povesti trochu zvláštneho, extravagantného, ale zázračného umelca. Na sklonku 50. rokov minulého storočia z rytmov samby vyšľachtil štýl bossanova, viac prispôsobený mestskému vkusu, podobne ako Elvis Presley pozmenil rhythm and blues, napísal denník The Irish Times.

„Joao zmenil svetovú hudbu raz a navždy. Bol hlavným hlasom brazílskej hudby, vo svete najznámejším. Je to nenahraditeľná strata,“ zareagovala na správu o úmrtí brazílska speváčka Gal Costaová. Speváčka Daniela Mercuryová nazvala Gilberta „géniom, ktorý urobil revolúciu v brazílskom pope: naučil nás, ako spievať najkrajším spôsobom na svete“.

Gilberto bol trikrát ženatý. Prežili ho tri deti, dcéra Bebel je tiež speváčkou. Na koncerte naposledy vystúpil v roku 2008. V posledných rokoch neopúšťal svoj byt, ktorý sa tiež stal predmetom trpkého rodinného sporu medzi jeho potomkami a poslednou partnerkou.

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Joao Gilberto