Saxofonista Nikola Bankov. Nový talent na scéne

Mladý, len 20 ročný saxofonista Nikola Bankov pred nedávnom nahral svoj debutový album a posiela do sveta jeho video teaser. Nikola študuje na prestížnej The Royal Academy of Music v Dánsku, no svojmu remeslu sa priúčal aj na svetoznámej Berklee College of Music a Conservatorium van Amsterdam.

08.07.2019 12:06
Saxofonista Nikola Bankov Foto:
Saxofonista Nikola Bankov.
debata

Nikola podpísal kontrakt s nórskym vydavateľstvom AMP Music & Records AS a jeho debutový album Bright Future výjde na jeseň 2019. Na albume mu hosťuje aj svetová hviezda, tenor saxofonista Seamus Blake, ktorý sa o Nikolovi takto vyjadril: „Nikola Bankov je fantastický alt saxofonista, ktorý píše chytľavé skladby a predvádza ich s bohatou elektrizujúcou zvukovou paletou. Bola to radosť s ním spolupracovať.“ Na jeho debute sa tiež podieľali dánski hudobníci August Korsgaard (klávesy), Jonas Gravlund (gitara), Jens Mikkel Madsen (bassová gitara) a John Riddell (bicie).

Album bude obsahovať kompozície mladého saxofónistu, ktorý ich postupne zbieral od jeho šestnástich rokov. Ide o mix súčasného jazzu s elektronikou a efektami, čo vytvára čerstvý a moderný zvuk. „Stále hľadáme nové zvuky a polohy. Nechceme znieť ako jazzová kapela. Keďže mám len 20 rokov, som ovplyvnený inými žánrami a trendmi. Snažím sa, aby moja hudba znela ako z toho daného obdobia a roku, v ktorom vyšla. Nie zaseknutá v minulom storočí,“ priblížil Bankov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #elektronika #jazz #saxofón #Nikola Bankov