Festival Viva Musica! ponúkne zvučné domáce aj zahraničné mená

Organizátori 15. ročníka medzinárodného festivalu klasickej hudby Viva Musica! ohlásili ďalší koncert, ktorý sa uskutoční v rámci projektu.

15.07.2019 07:00
festival Pohoda 2016 Foto: ,
Na festivale Viva Musica! vystúpi 31. júla v Starej tržnici aj Jana Kirschner.
debata

Špeciálny nočný silentkoncert, ktorý vznikol v spolupráci so spoločnosťou Yamaha Music Europe, sa uskutoční 8. augusta o 21:00 na námestí pri nákupnom centre Eurovea.

Pod hlavičkou Yamaha Silent Experience predstavia unikátny hudobný nástroj, ktorý v sebe spája vlastnosti dokonalého akustického koncertného krídla s inovatívnymi technológiami. Prostredníctvom bezdrôtových slúchadiel sa tak každý návštevník ocitne vo svojej vlastnej koncertnej sále, na súkromnom koncerte, ktorý si bude môcť vychutnať v neopakovateľnej atmosfére letnej nočnej Bratislavy.

Výber toho najlepšieho nielen z klasickej hudby zaznie v podaní slovenského klaviristu Petra Šandora, pričom nevšedný zážitok z koncertu umocní aj umiestnenie koncertného krídla priamo na vodnej hladine fontány.

V slovenskej premiére sa projekt Yamaha Silent Experience uskutočnil na technologickom festivale IXPO na Tyršovom nábreží v apríli tohto roku. „Silent koncert bol pre mňa osobne veľkou neznámou. Koncertný klavirista vníma hudbu počas interpretácie nielen vďaka zvuku z nástroja, ale k celkovému dojmu prispieva aj akustika priestoru, kde sa daný typ koncertu odohráva. Koncert na IXPO bol preto pre mňa výzvou, keďže podmienky boli priam ‚bojové‘ – naokolo hluk, v slúchadlách Debussy. Koncert sa vydaril a publikum ma odmenilo potleskom a pozitívnymi ohlasmi. Myslím si, že umenie na Slovensku je priam nutné približovať ľuďom takým spôsobom, ktorý je pre nich zrozumiteľný, zaujímavý a taký je práve tento typ koncertu. Čo môže byť príjemnejšie než vybrať sa na čerstvý vzduch a pri tom počúvať koncert, akoby ste sedeli v koncertnej sieni? Príďte sa v auguste presvedčiť na silent koncert na námestí pri Eurovea,“ uviedol Peter Šandor. Vstup na koncert je bezplatný.

Prehľad plánovaných koncertov festivalu Viva Musica!:

18. júla, Ateliér Babylon – The Opera Locos

25. júla, Veľký evanjelický kostol – Bach Recomposed by Peter Gregson

31. júla, Stará tržnica – Štvorkoncert: Jana Kirschner, Katarzia, Dan Bárta a Korben Dallas

7. augusta, Stará tržnica – Nemanja Radulović & Double Sens

8. augusta, námestie pri Eurovea – Silent Piano Experience

16. augusta, Slovenský rozhlas – Víkingur Ólafsson: Obrázky z výstavy

22. augusta, Stará tržnica – Pavol Barabáš: Symfónia o Zemi

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #hudba #klasická hudba #Viva Musica