Ženy budú mať na festivale Uprising hlavné slovo

Jedna je hiphopovou legendou a inšpiráciou pre ďalšie generácie nielen ženských interpretiek.

23.07.2019 15:50
Lauryn Hillová Foto:
Lauryn Hillová patrí medzi headlinerky festivalu Uprising.
debata

Druhá k tomu, najmä vďaka svojmu svetonázoru a všestrannému zameraniu, nemá ďaleko. Americkú speváčku Ms. Lauryn Hill a jej nemecko-nigérijskú kolegyňu Nneku nespája len fakt, že v hudobnom biznise prerazili ako osobité sólové hudobníčky. Ich najnovším spoločným menovateľom je aj slovenský festival Uprising, na ktorom sa obe koncom leta predstavia. Organizátori podujatia, ktoré sa uskutoční v dňoch 23. a 24. augusta na bratislavských Zlatých pieskoch, neskrývajú zo silnej ženskej "úderky“ radosť.

Cardi B, Beyoncé, Nicki Minaj, SZA či Kendrick Lamar, to je len stručný výber mien súčasnej scény, ktoré Lauryn Hillovú označujú za svoj hudobný vzor. Bola to práve bývalá speváčka skupiny The Fugees, ktorá v roku 1999 získala za svoj sólový album The Miseducation jedenásť nominácií na cenu Grammy. Výsledok? Stala sa vôbec prvou hiphopovou interpretkou, ktorá získala zlatý gramofónik v najdôležitejšej kategórii – album roka, a zároveň prvou ženou, ktorá si od americkej Národnej akadémie nahrávacích umení a vied odniesla päť sošiek.

Ikona scény

"Nemôžem hovoriť za všetkých interpretov, no myslím, že mnoho umelcov, či už slovenských, alebo zahraničných, ju vníma ako modlu. Pamätám si, ako som na YouTube videl video, ktoré zachytávalo prvé stretnutie Lauryn Hillovej a raperky Nicki Minaj. Minaj pred ňou kľačí na kolenách, bozkáva jej nohy a vraví, ako ju zbožňuje. S podobnými reakciami na jej adresu sa stretávam už roky, od žien aj mužov. Nielen pre ženy na hiphopovej scéne, ale aj pre černošskú hudobnú komunitu vo všeobecnosti toho spravila naozaj veľa,“ tvrdí jeden z organizátorov festivalu Uprising Sveťo Moravčík.

Zásluhy Lauryn Hillovej v oblasti hudby sa v médiách často skloňovali aj pri minuloročných odovzdávaniach cien Grammy. Najmä v súvislosti s raperkou Cardi B, ktorá ako prvá umelkyňa zvíťazila v kategórii najlepší rapový album. Čo sa týka uznania žien či hiphopu v rámci Grammy, každý rok ide o horúcu a ostro sledovanú tému. Reggae scéna však podľa Sveťa Moravčíka nie je výnimkou.

"Reggae a dancehall sa zaoberajú podobnými témami ako hiphop, takisto reflektujú aktuálne dianie na medzinárodnej scéne. Aj tu sa však dajú nájsť mnohé výrazné umelkyne. Dôkazom je aj najnovšia jamajská senzácia – len 19-ročná speváčka Koffee, ktorá je doma v súčasnosti najväčšou hviezdou. A nielen doma. Pred časom sa napríklad objavila aj v populárnom televíznom programe Jimmy Kimmel Live. Na Jamajke rezonuje aj Shenseea, ktorá sa nedávno pripomenula spoluprácou s raperom Tygaom, či dancehall ikona Spice, známa aj z americkej reality šou Love & Hip Hop: Atlanta,“ vymenúva Moravčík.

Návrat do známych vôd

Jeden zo silných ženských hlasov nepochybne patrí aj speváčke Nneke, ktorá má Lauryn Hillovú takisto zapísanú v pomyselnom zozname najväčších vzorov. Hudobníčka, ktorá vystupuje aj ako bojovníčka proti korupcii a porušovaniu ženských práv, zažila festivalovú premiéru na Uprisingu už pred troma rokmi. Jej koncert mal medzi účastníkmi mimoriadny ohlas, na oficiálnom YouTube kanáli má dnes viac ako pol milióna pozretí. "Verím, že aj keď je na svete toľko šialeností a negativity, nemali by sme tomu podľahnúť a mali by sme proti tomu bojovať. Takže ak pozeráte správy a vidíte tam všetky tie bomby a explózie, nehovorte mi o tom, pretože to nechcem vedieť,“ prihovorila sa vtedy publiku.

Podľa Sveťa Moravčíka ide pri Nneke o fúziu hudobných žánrov, ktoré sú na Uprisingu najdominantnejšie. "Je to mix reggae, world music či afrobeatu. A navyše Nneka je prepojená aj so Slovenskom. Ako vyštudovaná archeologička tu trávila čas na archeologických prieskumoch,“ hovorí organizátor.

Aj keď hlavnému hudobnému programu 12. ročníka festivalu Uprising dominujú ženské headlinerky, podľa organizátorov ide skôr o priaznivú konšteláciu. Na podobnú cestu ako španielsky festival Primavera Sound, ktorý mal tento rok po prvý raz rovnocenné žensko-mužské zastúpenie interpretov, sa zatiaľ nevydávajú. "Je veľmi ťažké nájsť ideálny pomer 50 na 50, no pokiaľ by tu taká možnosť bola, rozhodne sa jej nebudeme vyhýbať,“ dodal Moravčík.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lauryn Hill #Uprising Festival