Ziggy Marley vyzýva na podporu Extinction Rebellion, politici podľa neho nepomôžu

Ziggy Marley, jedna z najväčších hviezd súčasného reggae, je podporovateľom britskej radikálnej ekologickej organizácie Extinction Rebellion, ktorá sa zviditeľnila najmä aprílovými blokádami a demonštráciami proti nečinnosti britskej vlády v boji proti globálnemu otepľovaniu.

30.07.2019 14:00
Ziggy Marley Pohoda 2018 Foto: ,
Ziggy Marley na festivale Pohoda v roku 2018.
debata

Podľa Marleyho potrebujeme naozaj silné globálne hnutie, ktoré nájde cestu von z klimatickej krízy, pretože súčasní politici a dokonca ani náboženskí lídri nám nepomôžu, a už vôbec nie bohatí podnikatelia, ktorí majú z drancovania planéty profit.

„Záležitosti ako Exctinction Rebellion sú potrebné. Politici a hospodársky komplex finančných inštitúcií a veľkých miliardárov, ktorí profitujú z deštrukcie planéty, z nich nikto necíti potrebu usilovať sa o zmenu. Profitujú z toho, a nechcú svoj profit ohroziť,“ povedal Marley pre britskú BBC.

„Musíme mať viac odhodlania ako tí, ktorí sú pri moci, tí, ktorí sú za pokračovanie súčasného stavu. Politici nie sú na našej strane. Náboženskí lídri nie sú na našej strane. Iba my, ľudia, sme na našej strane,“ dodal syn slávneho Boba Marleho.

BBC pripomína, že Ziggy Marley je už dlhšie citlivý na ekologické témy, nedávno napríklad požiadal svoj manažment, aby zabezpečoval na jeho vystúpenia výhradne nápoje v recyklovateľných fľašiach. Na svojom najnovšom albume Rebellion Rising z roku 2018 má aj silné texty na túto tému v skladbách The Storm is Coming a World Revolution.

Ziggy Marley v rozhovore pre BBC kritizoval aj amerického prezidenta Donalda Trumpa, okrem iného za to, ako sa jeho administratíva správa k migrantom na hraniciach s Mexikom a ako tam oddeľuje deti od ich rodičov. „Je jasné, že treba ochraňovať hranice, ale k ľuďom treba pristupovať ako k ľudským bytostiam, s rešpektom a láskou. Tá rétorika a tá nenávisť, ktorú podnecuje, a potom sa tvári, ako keby nič také nerobil, to je príšerné,“ povedal Marley na adresu amerického prezidenta.

David Nesta „Ziggy“ Marley bol v rokoch 1979 až 2002 lídrom kapely Ziggy Marley and the Melody Makers. Ako sólový interpret má na konte zatiaľ sedem štúdiových albumov – Dragonfly (2003), Love Is My Religion (2006), Family Time (2009), Wild and Free (2011), Fly Rasta (2014), Ziggy Marley (2016) a spomínaný Rebellion Rising (2018). Spolupracovali s ním napríklad Sting, Paul Simon, Angelique Kidjo alebo Taj Mahal. Založil tiež nadáciu URGE, ktorá pomáha chudobným deťom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #ekológia #reggae #Ziggy Marley #aktivizmus #Extinction Rebellion