Slávna fotka k albumu Abbey Road. Od hoaxu až ku kultu

Len jediná fotografia v histórii populárnej hudby mala na ľudí pozitívnejší vplyv ako všetky príručky cestnej premávky dokopy.

08.08.2019 17:57 , aktualizované: 19:34
debata (5)
Ikonická fotografia skupiny The Beatles k... Foto: Reuters, Iain Macmillan, Apple Corps
The Beatles Abbey Road Ikonická fotografia skupiny The Beatles k albumu Abbey Road.

O masovú popularizáciu priechodov pre chodcov sa pred 50 rokmi postaral škótsky fotograf Iain Macmillan, ktorý pred londýnskymi štúdiami Abbey Road zvečnil na obal nového albumu členov legendárnej skupiny The Beatles. Dnes sa na okraji cesty každý deň tlačia desiatky nadšencov, len aby sa mohli odfotiť presne tak ako ich idoly. Ikonická snímka k LP Abbey Road však nestvorila len kult, ale aj jednu z najznámejších konšpiračných teórií o liverpoolskych Chrobákoch.

Bol horúci letný deň 8. augusta 1969. Na tichej londýnskej uličke Abbey Road sa okolo jedenástej hodiny ráno zišiel Macmillan s Johnom Lennonom, Paulom McCartneym, Georgeom Harrisonom a Ringom Starrom, aby spoločne vytvorili fotografiu na obal k pripravovanej platni. Na improvizácie nebolo veľa času. Policajt, ktorý pre nich obďaleč pozastavil premávku, dal fotografovi len niekoľko vzácnych minút. Kým celkom nestratili trpezlivosť nielen vodiči, ale aj John Lennon, ktorý z fotenia nebol nadšený, stihol Macmillan stlačiť spúšť celkovo šesťkrát. „Mali sme nahrávať, nie pózovať na obrázky,“ namietal Lennon. Bol to však práve on, kto fotografa na voľnej nohe oslovil.

VIDEO: Fanúšikovia si 50. výročie snímky prišli uctiť priamo na Abbey Road. Zdroj: ČTK

Video

Za netradičnou kompozíciou stál podľa Macmillana Paul McCartney, ktorý mu niekoľko dní predtým ukázal náčrty svojej predstavy o fotke a jej kompozícii. Jeho ideu vraj nakoniec zrealizovali celkom presne. Zo šiestich snímok si nakoniec vybrali fotografiu číslo 5, najmä vďaka dokonalej „véčkovej“ formácii nôh. Nie všetko však vyšlo podľa predstáv. Do záberu sa nakoniec priplietlo aj niekoľko náhodných okoloidúcich, ako aj biely Volkswagen odstavený pri priechode. Iain Macmillan ho chcel dať pôvodne odtiahnuť, nakoniec sa však na snímke neobjavili štyria, ale rovno piati Chrobáci.

Aj evidenčné číslo auta zohralo úlohu pri vzniku bizarného hoaxu, ktorý po vydaní albumu Abbey Road (26. 9. 1969) začala šíriť americká tlač. Podľa neoverených informácií, ktoré zverejnili médiá, zomrel Paul McCartney v roku 1966 po tragickej autonehode, čo má naznačovať aj poznávacia značka s nedožitým rokom McCartneyho a s iniciálami jeho ženy. „Indície“ vraj ponúka aj samotná kapela, ktorá mnohým pripomínala pohrebný sprievod. Paul McCartney je tiež jediný, kto nedrží s kolegami krok, má privreté oči a kráča bosý. Na to ponúkol hudobník neskôr prozaické vysvetlenie. Bolo príliš teplo. Bol to nakoniec Paul McCartney spoločne s Ringom Starrom, kto prežil ďalších dvoch členov The Beatles.

Fotografia k albumu Abbey Road dodnes vyvoláva obrovský ošiaľ. Dôkazom boli aj davy ľudí, ktorí sa vo štvrtok zhromaždili pred londýnskym štúdiom, aby si pripomenuli 50. narodeniny slávnej snímky. Miestnym úradom však spôsobuje aj poriadne starosti. Pravidelne totiž vynakladajú nemalé finančné prostriedky, aby vyčistili nápisy, ktoré tam zanechali fanúšikovia. Za 50 rokov sa stihla stať aj terčom množstva paródií. Po priechode sa už prešla aj kreslená rodinka Simpsonovcov, populárna je aj „nahá“ verzia skupiny Red Hot Chili Peppers.

„Tú fotku mnohí považovali za ikonu 60. rokov,“ potvrdil v roku 1989 v rozhovore pre britský Guardian Iain Macmillan. „Myslím, že ňou skutočne bola. Dôvod, prečo sa stala takou populárnou, spočíva v jej jednoduchosti. Je to naozaj veľmi jednoduchý štylizovaný záber. A takisto niečo, na čo sa ľudia dokážu napojiť. Ide predsa o miesto, po ktorom sa môžu prejsť.“ Macmillan sa neskôr vrátil na Abbey Road, aby nafotil Paula McCartneyho k albumu Paul is Live (Paul žije). Zomrel v roku 2006 vo veku 67 rokov na rakovinu pľúc.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #Paul McCartney #The Beatles #Abbey Road #Iain Macmillan